VY_32_INOVACE_28-07 Antická filosofie ŘECKÝ ATOMISMUS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_12 - ATOM A JEHO HISTORIE
Advertisements

Řecká přírodní filosofie – Milétská škola
Atom Složení a struktura atomu Jádro atomu, radioaktivita
Antická filosofie VY_32_INOVACE_28-05 Eleaté.
Počátky filozofického myšlení ve starověkém Řecku
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Fyzika – přírodní věda (z řečtiny)
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VY_32_INOVACE_28-11 Antická filosofie Platón.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VY_32_INOVACE_28-17 Antická filosofie Skepticismus.
Přírodní vědy v antickém Řecku
Empedoklés a Anaxagoras
VY_32_INOVACE_28-03 Antická filosofie Hérakleitos z Efesu.
ATOM Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Aristotelés – část druhá
Jan Čebiš Vývoj modelu atomu.
Dějiny filozofie Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
VESMÍR A SLUNEČNÍ SOUSTAVA
eklekticismus, novoplatonismus
Vesmír.
VY_32_INOVACE_28-16 Antická filosofie Epikureismus.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: základy společenských.
„Svět se skládá z atomů“
KINETICKÁ TEORIE LÁTEK
Složky krajiny a životní prostředí
Energetická smrt Vesmíru Konec všeho života My, jako lidé, si veškeré myšlenky musíme převádět do časových úseků a pojmů, které známe, abychom pochopili.
Démokritos z Abdér Strejčková Barbora, C4A.
Předpoklady a historické souvislosti
Chemicky čisté látky.
STRUKTURA A VLASTNOSTI PEVNÝCH LÁTEK
4. Šestistopým daktylem Cokoli zkoušel jsem napsat, pokaždé napsal jsem verš... Ovidius.
1 (prezentace dosud nenapsané knihy) Pavel Holásek.
Kristýna Hartmanová C4B
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
Historie elektronového obalu atomu
Filosofie úvod do problému....
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Atomisté Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
…wait for it….
Herakleitos, Leukippos, Démokritos, Empedoklés, Anaxagorás
Antická filosofie Průvodce antickou filosofií na základě Raffaelovy fresky Athénská škola.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Úvod do učiva Název sady: Fyzika 6. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_01 Název materiáluMolekuly.
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Termika, molekulová fyzika.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_43_02 Název materiáluVýznamné.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 02 – Předsokratovské filosofické školy – Eleaté a Atomisté NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší.
HELENISMUS OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-L HELENISMUS ● STOL. PŘ. KR. ● ALEXANDR MAKEDONSKÝ – AUGUSTUS ● KULTURNÍ CENTRUM: ALEXANDRIE ● ALEXANDRIJSKÁ.
Myšlení a myšlenkové operace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_13
Immanuel Kant Kritik čistého rozumu.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Tomáš Akvinský Mgr. Vladimír Velešík.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
„Svět se skládá z atomů“
Elejská škola.
Částicová stavba látek
PLATÓN př. n. l..
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Částicové složení látek
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
SVĚT MOLEKUL A ATOMŮ.
Základní filozofické otázky
„Svět se skládá z atomů“
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_28-07 Antická filosofie ŘECKÝ ATOMISMUS

Atomisté atomisté se odvolávali na učení Anaxagora a Empedokla, ale také na myšlenky eleatské školy název odvozen od řeckého slova ATOMOS (to, co je dále nedělitelné) atomismus=přesvědčení, že základem světa jsou atomy (nevzniklé a nezaniknutelné částice), ze kterých druhotně vznikají věci, bytosti a jiné celky hlavní představitelé antického atomismu – Leukippos a Démokritos

LEUKIPPOS (asi 500 – 440 př. K.) život tohoto filosofa není moc známý žádné jeho dílo se nedochovalo Leukippovo učení o atomech známe pouze díky dílu jeho žáka Démokrita je obtížné odlišit, co v atomistické filosofii pochází už od Leukippa a co až od Démokrita

DÉMOKRITOS Z ABDÉRY (asi 460 – 370 př. K.) všestranně vzdělaný myslitel s encyklopedistickými znalostmi své nemalé dědictví použil na studijní cesty (Egypt, Persie, Indie) vrátil se zpět do Abdéry, kde se až do konce života věnoval studiu a přemýšlení z nauky Leukippovy vybudoval uzavřený systém

Démokritova teorie atomů základní teze: existují pouze atomy a prázdno (X eleaté popřeli prázdný prostor) jsoucno=atomy, které jsou neměnné a nezničitelné kvalitativně totožné (látkově stejné) liší se pouze tvarem, velikostí a místem jejich základní vlastností je pohyb (X Empedoklés → 4 živly do pohybu uvádí Láska a Svár; Anaxagoras → příčinou hybnosti „semen“ je nús)

Démokritova teorie atomů Démokritos rozlišoval 2 druhy pohybu atomů primární pohyb je původní (existoval ještě před vznikem kosmu) je spontánní (atomy nahodile víří, narážejí do sebe a navzájem se do sebe zaplétají, podobně jako chaoticky víří zrnka prachu v pruhu slunečního světla) není ničím podmíněný

Démokritova teorie atomů sekundární pohyb je vynucený (dochází k němu po srážce atomů) po srážce se atomy shlukují do víru a třídí se (podobné směřují k podobným) dočasně se shlukují (zachycují se háčky, ale nikdy vzájemně nesplynou) → tím vznikají věci druhotný pohyb je tedy nutný, protože kosmický vír je příčinou vzniku všech věcí

„Některé světy rostou, jiné jsou v rozkvětu a jiné chřadnou a někde vznikají a jinde zase mizí.“ podle Démokrita vzniká ze srážek nekonečného počtu atomů pohybujících se v prázdném prostoru nesčíslné množství světů

Démokritos tvrdil, že jsou 2 druhy poznání podle atomistů se vše děje nutně, vše má nějakou příčinu → nic není náhoda Démokritos při své filosofii vycházel z pozorování přírodních jevů (např. růst těla rostlin → neviditelné částice se spojují; postupné obrušování kamenů → oddělování částic) Démokritos tvrdil, že jsou 2 druhy poznání rozumové (pravé poznání, díky němu poznáváme atomy a prázdnotu) smyslové (temné poznání, na základě kterého poznáváme změny)

Autor DUM: Mgr. Veronika Čadová Děkuji za pozornost. Autor DUM: Mgr. Veronika Čadová