Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1 (prezentace dosud nenapsané knihy) Pavel Holásek.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1 (prezentace dosud nenapsané knihy) Pavel Holásek."— Transkript prezentace:

1 1 (prezentace dosud nenapsané knihy) Pavel Holásek

2 2 Motto: „Rostlinný svět sahá od pevného kmene, členitého stonku a ohebného stvolu až ke krásným tvarům zelených listů a k barevným květům, tj. od zemitých tvarů až po tvary vzdušnější a duchovnější. Kmenem a větvemi stoupá míza z temných hloubek a vyživuje celý organismus. Díky ní se může rozvinout květ, který svou stavbou, tvarem okvětí a barvami svědčí o vysokém stupni uspořádanosti a stává se tak podobenstvím určitých psychických stavů. Z květu se vyvine plod jako záruka nového života. Tento koloběh vegetativních procesů v rostlinné říši je podobenstvím koloběhu psychického vývoje a rostlina je jeho působivým obrazem.“ Ernst Aeppli

3 3 Vymezení Není snad nudnější části biologie, než je rostlinná morfologie. Chápe rostlinu jako zelenou tyč s mnoha výběžky. Do detailu popíše vše, neznamená to nic. Chceme mluvit o rostlinném těle jinak: jako by na ničem nezáleželo víc.

4 4 Zdroje Odvracíme se od novověké biologie, ale nezačínáme od nuly: podobně se už na svět rostlin koukali jiní. ¤Antická přírodní filosofie se svou naukou o živlech. ¤Středověká mnišská učenost se smyslem pro formu a symbol. ¤Renesanční alchymie, pro kterou jsou přírodní děje dramaty. ¤Goetheovská Naturfilosofie s konceptem prarostliny. ¤Jungova hlubinná psychologie, která by mohla mluvit o hledání „vnitřní rostliny člověka“. ¤Moji učitelé z katedry filosofie PřF UK, hlavně Zdeněk Neubauer, tvůrce eidetické biologie.


Stáhnout ppt "1 (prezentace dosud nenapsané knihy) Pavel Holásek."

Podobné prezentace


Reklamy Google