Aneb jezero, které musíme zachránit

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hydrosféra.
Advertisements

Vodní elektrárny Jakub Karpíšek 7. B 13 let ZŠ a MŠ Tasovice 374
HYDROELEKTRÁRNA GRAND COULEE
Evropská nej….
Obecná Limnologie 02: Hydrosféra
LAGO DI GARDA Gardasee, Gardalake.
VY_32_INOVACE_16 JZ Asie - Mrtvé moře. MRTVÉ MOŘE  je bezodtoké slané jezero, které se rozkládá mezi Izraelem a Jordánskem  nachází se 420 m pod hladinou.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Environmentální výchova
Česká republika-1 poloha, rozloha…
Asie bývalé státy SSSR Slaninová Beáta.
ASIE Státy Střední Asie I.
VENEZUELA.
ARALSKÉ JEZERO Vnitrozemské sladké bezodtokové jezero ve střední Asii, na hranicích mezi Uzbekistánem a Kazachstánem. Zdrojnicemi jsou řeky Amudarja a.
Zakavkazsko Urči podle mapky na straně 104, které státy patří do oblasti Zakavkazska. Gruzie, Arménie, Azerbajdžán Doplň: Všechny tři státy byly do roku.
Aralské moře obr. r Můj Aral, moje budoucnost, můj osud, bez něj není pro mě radosti. Můj Aral, můj život, moje štěstí, moje nezapomenutelné dětství.
Jezera největší - nejhlubší – -dělení – slaná (Mrtvé m. – nejníže
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
Světový oceán.
HYDROSFÉRA.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ASIE Kazachstán III2-Z7-II-02.
Evropa – podnebí, vodstvo 5. ročník
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Čurnová, Hojdarová, Poláková, Robenhauptová
FYZIKA ZEMSKÉ ATMOSFÉRY 3
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Vyplňuje střed Asijského kontinentu východně od Kaspického moře.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Vybraná slaná jezera světa
Česká republika: Rybníky Hospodářský zeměpis
AUSTRÁLIE + OCEÁNIE Klima a vodstvo
CENTRÁLNÍ ASIE.
Může být nesnadné představit si a pochopit, že pouštní pustina, suchá a vypráhlá, bez dešťů, plná obrovských písečných dun, je poseta jezery, která.
VODSTVO ASIE charakter vodstva je dán rozlehlostí Asie, tvarem reliéfu, a podnebím Asie leží v úmoří všech čtyř oceánů přibližně 40 % jejího povrchu představují.
SUCHO A DESERTIFIKACE. Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Claudia Richterová 7.třída
Jezero Titicaca Šárka Baranovská
STŘEDNÍ ASIE.
Odpovězte na následující otázky
Rusko Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Křížovka - Tropický deštný les
Litva vlajka znak Hlavní město: Vilnius
VODSTVO AFRIKY.
Odvodnění jezerní nádrže Ha!Ha! a následné geomorfologické dopady na dolním toku řeky Ha!Ha!, Quebec, Kanada G.R. Brooks, D. E. Lawrence.
Počítačová prezentace
Pojmy – východní Evropa
Srážky • Creek, vádí Odtok či vsakování Pramen Potok říčka řeka
Ekologická katastrofa Aralského jezera
VY_32_INOVACE_11 Podnebí Ameriky - pracovní list
Rakousko Hlavní město Vídeň Rozloha km²(112. Na světě) Počet obyvatel (1.ledna 2011) Rakousko(oficiální název Rakouská Republika)je vnitrozemská.
Celkové opakování Amerika.
EU OPVK – III/2 – A3 – 7/22 – Rak Petr Předmět Zeměpis, 8.ročník ZŠP. Vytvořeno 2011/2012.
Klepněte pro vložení textu ASIE. Eurasie Jedna velká pevnina = Eurasie Proč se dělí na Evropu a Asii? Hranice mezi Evropou a Asií: Ural – Kaspické moře.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_001_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie – Povrch Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
POUŠTĚ Vítek Urban leden 2005 prima. Pouště jsou velmi suché oblasti v tropech, subtropech a v mírném pásu. Nerostou zde žádné rostliny. Povrch pouští.
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
MRTVÉ MOŘE Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vodstvo Asie NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
VY_32_INOVACE_Z7. 11 ASIE Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Zeměpis 7. ročník
AUTOR: Mgr. Svobodová Alena
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Libor Hrbek Název : VY_32_INOVACE_8A02Z6-8_Rusko – státní zřízení.
Autor: Mgr. Iveta Váňová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jana Drtinová Číslo
NeJVĚTŠÍ ZRCADLO SVĚTA.
Bolívie
Transkript prezentace:

Aneb jezero, které musíme zachránit Aralské jezero Aneb jezero, které musíme zachránit

Kde se nachází Aralské jezero ? Aralské jezero se nachází ve střední Asii rozkládá se mezi státy Kazachstán a Uzbekistán.

Největší problémy Aralské jezero bylo důležitým klimatickým regulátorem okolních pouštních a stepních oblastí, jeho vysychání výrazně změnilo klima celého regionu směrem k extrémnějším podmínkám. Přilehlé stepi se mění v poušť. Solný prach roznášený větrem, slané deště a slané mlhy obsahují škodlivé součásti umělých hnojiv a pesticidy (včetně DDT), které se používaly na plantážích. Ty samé škodliviny se nacházejí i v podzemní vodě. Voda ze studen kolem bývalého Aralského jezera je podle norem jedovatá. Mnoho studií prokázalo dramaticky zvýšený výskyt rakoviny, anémie, tuberkulózy a dětskou úmrtnost až 9 %. A také klesají výnosy bavlny. Průměrná délka života v okolí Aralského jezera je 59,5 roku.

Důvod zkázy Aralského jezera V roce 1954 začali Sověti realizovat plán zúrodnění půdy. Hlavní úkol byl z pouští udělat světové centrum pěstování bavlny. Na řekách byly vystavěny zavlažovací kanály, které rozváděli vodu do vyprahlé země, ale ta voda byla zdrojem pro jezero.

Smutná fakta Jezero ztratilo do roku 2003 80% objemu vody, 2/3 rozlohy a 22 metrů nadmořské výšky. Slanost stoupla až 12 krát. Hladina vody ustoupila od břehu o 150 km a nechala za sebou 45000 km² mořského dna. Každoročně z něho větry odnášejí do okolí asi 150 tisíc tun soli a písku.

Vyhlídky do budoucna Celá jižní část by měla vyschnout do roku 2020, pokuď se nic nezmění. Jezero na severu má v posledních letech šanci na záchranu, protože vláda přistavila přehradu mezi severním jezerem a jihem. V roce 2006 vzrostla hladina Severního Aralského jezera z 30 na 38 metrů. Poklesla slanita vody. Pod vyschlým jezerem se našla ložiska ropy.

Návrhy na řešení Philip Micklin, emeritní profesor geografie, navrhl možné řešení. Vláda by se podle něj měla pokusit nejprve o záchranu západní části jezera, přičemž by obětoval východní část. Postavila by se mezi nimi hráz se stavidlem, která umožní regulovat odtok ze západní části do východní.

Tady býval kdysi břeh Aralského jezera Tady býval kdysi břeh Aralského jezera. Teď je jezero 100 kilometrů daleko.

Děkuji vám za pozornost, a doufám že jsem vám Aralské jezero alespoň trochu přiblížil Aleš Kolaja