Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ARALSKÉ JEZERO Vnitrozemské sladké bezodtokové jezero ve střední Asii, na hranicích mezi Uzbekistánem a Kazachstánem. Zdrojnicemi jsou řeky Amudarja a.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ARALSKÉ JEZERO Vnitrozemské sladké bezodtokové jezero ve střední Asii, na hranicích mezi Uzbekistánem a Kazachstánem. Zdrojnicemi jsou řeky Amudarja a."— Transkript prezentace:

1 ARALSKÉ JEZERO Vnitrozemské sladké bezodtokové jezero ve střední Asii, na hranicích mezi Uzbekistánem a Kazachstánem. Zdrojnicemi jsou řeky Amudarja a Syrdarja.

2 ARALSKÉ JEZERO Aralské jezero vysychá. Postupné zmenšování plochy jezera je monitorováno od počátku 60. let. Při sledování procesů spojených se zánikem jezerní pánve Aralského jezera hrají významnou roli metody distančního snímání zemského povrchu. Na internetových stránkách je možné nalézt velké množství snímků dokumentujících postupné mizení Aralského jezera. Aralské jezero 1960 Rozloha km2 (4. největší na světě) Nadmořská výška vodní hladiny 53 m.n.m. Salinita 11 g/l Aralské jezero 1990 Malý Aral Rozloha km2 Nadmořská výška vodní hladiny 38 m.n.m. Salinita 30 g/l Velký Aral Rozloha km2 Nadmořská výška vodní hladiny 30 m.n.m. Salinita 61 g/l Aralská poušť Rozloha km2

3 ARALSKÉ JEZERO Vzniklo asi před lety, kdy se v oblasti Aralské pánve setkaly řeky Amudarja (Oxus) a Syrdarja (Jaxartes) napájené z tajících ledovců Pamíru Ťan-Šanu. Podle archeologických výzkumů Amudarja v historii často měnila svůj tok.

4 Hlavní oblasti pěstování bavlny
ARALSKÉ JEZERO Co je příčinou vysychání? 1. kolísání klimatu Střední Asie je ohrožena globální změnou klimatu. 2. Důsledek činnosti člověka Střední Asie je důležitou oblastí pěstování bavlny. V 60. letech se prudce zvýšila plocha, na které se pěstovalo „bílé zlato“ – bavlna. Jejími nejvýznamnějšími producenty se staly státy střední Asie, především Uzbekistán a Turkmenistán. Obdělávaná plocha v oblasti se zvýšila o km2, z toho v deltě Amudarji o km2. Hlavní oblasti pěstování bavlny

5 ARALSKÉ JEZERO BAVLNA Bavlník se pěstuje na plantážích v tropických nebo subtropických oblastech. Při dozrávání potřebuje zavlažování, při sklizni naopak sucho. Sklízejí se tobolky velikosti vlašského ořechu s vlákny. Nejlépe ručně. Měří se v žocích (asi 170 kg.)

6 ARALSKÉ JEZERO VYSYHÁNÍ ARALU
V 60. letech se prudce zvýšila plocha, na které se pěstovala bavlna. Na Amudarje a Syrdarje byly vystavěny přehrady, které zavlažovaly bavlníkové plantáže. Přítok vody do jezera se prudce snížil a Aralské jezero začalo vysychat.

7 ARALSKÉ JEZERO PROBLÉMY PROBLÉM EKOLOGICKÝ
Extrémně stoupla salinita vody v jezeře. Ekosystém se zhroutil a většina druhů vyhynula. Z 24 druhů ryb 20 vyhynulo. Do jezera přitékalo ročně přes 60 km3 vody (hlavní zdrojnicí byla Amudarja). Dnes má jezero pouze občasný přítok (asi 1,5 km2). Z bývalého jezerního dna je slaná poušť. Denně vítr roznese do vzdálenosti až 300 km asi tun soli a písku. Došlo ke změně mikroklimatu. Zvýšily se teplotní extrémy, v oblasti zuří písečné bouře.

8 ARALSKÉ JEZERO PROBLÉMY PROBLÉM EKONOMICKÝ A SOCIÁLNÍ
V oblasti jezera se živilo asi obyvatel rybolovem (ročně vylovili tun). Ryby v jezeře vyhynuly a lidé ztratili obživu. Od bývalých rybářských měst je dnes pobřeží až 250 km vzdálené. Zvýšil se počet nádorových a alergických onemocnění, prudce stoupla úmrtnost.

9 ARALSKÉ JEZERO ŘEŠENÍ? Byla ustavena komise OSN, která dohlíží na hospodaření s vodou obou řek. Kazaši oddělili v roce km dlouhou hrází Malý Aral na severu od Velkého Aralu. V Malém Aralu. Tím zvýšila hladina vody v malém jezeře a klesla její salinita. Do jezera se vrátily některé druhy ryb.

10 ARALSKÉ JEZERO ŘEŠENÍ? Uvažuje se o přivedení vody do jezera ze sibiřských řek. Problémem je obrovská ekonomická náročnost (naplánováno ještě za SSSR). Znovunaplnění jezera

11 ARALSKÉ JEZERO ODKAZY Historie katastrofy, dopady – pouze text.
Vše o Aralském jezeře – text i satelitní snímky. Desertifikace, syndrom Aralského jezera – zajímavá stránka, německý projekt (anglicky). Základní údaje o Aralském jezeře – česky. Odkaz na projekt Malého Aralu Minulost a budoucnost aralské oblasti – výborná stránka. Snímky NASA – bez komentáře. Konkurence z ESA – Američani jsou lepší. USGS - severní jezero – satelitní snímky. Fotky z Aralu – ruská stránka (anglicky). Spousta dalších odkazů


Stáhnout ppt "ARALSKÉ JEZERO Vnitrozemské sladké bezodtokové jezero ve střední Asii, na hranicích mezi Uzbekistánem a Kazachstánem. Zdrojnicemi jsou řeky Amudarja a."

Podobné prezentace


Reklamy Google