Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ASIE Kazachstán III2-Z7-II-02.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ASIE Kazachstán III2-Z7-II-02."— Transkript prezentace:

1 ASIE Kazachstán III2-Z7-II-02

2 ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo zeměpisu v 7. ročníku, oblast Člověk a příroda. Doplněno o úkoly. Zaměřeno na práci s atlasem a využití informací z učebnice. Materiál lze využít pro společnou práci ve třídě na interaktivní tabuli.

3 Kazachstán  je stát, který se rozkládá ve střední Asii a malou částí svého území západně od řeky Ural zasahuje též do Evropy. Na severozápadě a severu hraničí s Ruskem, na východě s Čínou, z jižní strany jsou jeho sousedy Kyrgyzstán, Uzbekistán a Turkmenistán, na jihozápadě pak přiléhá ke Kaspickému moři. Patří mezi nejrozlehlejší země světa (plocha 2 717 300 km² – 34krát větší než ČR) a je územně největším vnitrozemským státem, ale většina území je jen velmi řídce osídlena (15 milionů obyvatel představuje hustotu necelých 6 ob./km²). Astana se v roce 1997 stala hlavním městem namísto původní Almaty.

4 Kazachstán - mapa

5 Kazachstán obrazem

6 Kosmodrom Bajkonur  V roce 1955 byla zahájena stavba kosmodromu Bajkonur, prvního a nejvýznamnějšího kosmodromu na světě. Stavba byla dokončena v dubnu Název získal kosmodrom podle asi 300 km vzdáleného sídla. Jedná se o místo v poušti na jihu Kazachstánu nedaleko Aralského jezera. Umístění bylo vybráno neobyčejně pečlivě. Byla brána v úvahu velká vzdálenost od obydlených oblastí, velký volný prostor v okolí, vhodné klimatické podmínky jako je mnoho slunečných dnů v roce a nízká vlhkost. Navíc zde již bylo vybudované železniční a silniční spojení.  V okolí kosmodromu bylo vybudováno město Leninsk. Na konci roku 1956 zde již pracovalo 3600 lidí. V době největšího rozkvětu kosmodromu zde žilo asi lidí. Po majetkovém převratu v 90. letech došlo ke vzniku nového státu Republika Kazachstán. Bajkonur byl Ruské federaci pronajat za 115 milionů dolarů ročně a podle dohody má tomu tak být minimálně do roku 2050.  V současnosti se usiluje o to, aby provoz kosmodromu byl šetrnější k životnímu prostředí.

7 Otázky a úkoly : Vysvětli problematiku Aralského jezera.
Co je hlavní obživou obyvatel v Kazachstánu? Vyhledej na mapě významná města této země. Vyhledej na mapě Bajkonur a popiš, k čemu slouží ?

8 Zdroje : Jednotlivé obrázky dostupné z odkazů :


Stáhnout ppt "ASIE Kazachstán III2-Z7-II-02."

Podobné prezentace


Reklamy Google