Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role odborné společnosti při sledování a zvyšování kvality
Advertisements

Interoperabilita v elektronickém zdravotnictví
Důvody zamítnutí návrhu zákona o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování Senátem (Zákon o zdravotních službách) Senátní tisk č. 183 (tisk.
Zákon o zdravotnických službách MUDr. Milan Kubek.
Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění: iluze a skutečnost 23. září 2008.
Jolana Těšinová Litomyšl 17. července 2012
Novinky ve zdravotnickém právu?
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Základní termíny interní propedeutiky, pohled na lékařskou dokumentaci
O právech pacientů a také o právech pojištěnců
Etické principy Mgr. Marie Hronová.
Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý.
Představení reformních zákonů. Nové zákony – hlavní novinky  Stanovení jednotných podmínek poskytování zdravotních služeb  Zásadní změna postavení pacienta.
POSTAVENÍ REVIZNÍHO LÉKAŘE V SOUČASNÉM SYSTÉMU VEŘEJNÉHO ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ (zpracováno podle Calta,J.: Co ovlivňuje postavení RL v ČR, 5. Slovensko.česká.
Rozhodčí soud pro zdravotnictví Externí přezkum nároků z veřejného zdravotního pojištění JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. České zdravotnické fórum Centrum.
Krize ve zdravotnictví pohled právníka JUDr. Jan Mach advokát lékařů a poskytovatelů ZS ředitel právní kanceláře ČLK.
Akreditační standardy pro primární péči Bohumil Seifert Setkání auditorů
O právech pacientů a také o právech pojištěnců
Leoš Heger, květen 2011 Reformní kroky MZ ČR. Vývoj příjmů a nákladů systému mld. Kč.
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
Činnost právní kanceláře ČLK
Informace o implementaci směrnice EP a Rady 2005/36/ES
Právní předpisy ve zdravotnictví
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Kvalita a bezpečnost zdravotních služeb -současná priorita MZ
Dnešní možnosti zdravotních pojišťoven při nákupu zdravotní péče Vladimír Kothera generální ředitel Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE Kladno, září 2005.
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
Nový zákon o zdravotnických prostředcích Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění 22. března 2013, Praha.
ČINNOST PŘÍSTROJOVÉ KOMISE
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Nelegální migranti v ČR a přístup ke zdravotní péči
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Vznik přípravného výboru pro „komoru nelékařských zdravotnických povolání“ Tisková konference Praha
Legislativa.
Řízení zdravotnictví z pohledu kraje – zdravotnické právo
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
PÉČE SOUDU O NEZLETILÉ VE VĚCECH ZDRAVOTNÍ PÉČE © Anna Hořínová, 2012.
Kvalita v českém zdravotnictví
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
1 Teva Pharmaceuticals CR, s.r.o. Vítězslav Burda,
Klinické audity a jejich smysl Vlastimil Polko Miloš Glatzner Zdeněk Kuběna Oddělení radiologické fyziky Masarykův onkologický ústav.
Etika a realita Jana Vojtíšková Ústav všeobecného lékařství 1. LF UK Praha Praktická lékařka Praha.
Jindřich Fínek FN a LF UK Plzeň Nové technologie pohled lékaře a pacienta.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Reklama, léčiva, informace očima pojištěnce JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Zdravotnická dokumentace SHRNUTÍ. Zákonný rámec Zákon č.372/2011 Sb. - Zákon o zdravotnických službách – ruší mj. Zákon 20/1962 Sb., - „O zdraví lidu“,
Nezbytnost integrace psychosomatiky do současné medicíny? Očima pacienta. Mgr. Michala Filipová Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. Občanské sdružení.
Seminář „Jak dál v přípravě zákona pro nelékařská zdravotnická povolání“ Výstupy z pracovní skupiny pro nelékařská zdravotnická povolání – směřování, cíl.
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
KVALITA PÉČE ( jednotně v celé ČR ) Leoš Heger, PSP ČR,
1.  Má svoji odbornou společnost v rámci ČLS JEP  Má svoji subkatedru v rámci IPVZ  Nemá svůj obor, jednotný systém vzdělávání RL  Kvalifikace RL.
MUDr. Marek Slabý předseda AZZS ČR. Zdravotnická záchranná služba je zdravotní službou dle zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách, v jejímž rámci.
ABECEDA MEDICÍNSKÉHO PRÁVA
Představení reformních zákonů
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Standardizace odborné zdravotní péče
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Povinnosti a práva zdravotnických pracovníků
Standardní postupy a standardní péče – jak na to?
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
Máme se bát biosimilars?
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Sociální práce TEĎ a TADY II
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Kontrola činnosti oprávněných osob v praxi
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Obor zdravotních služeb MZ
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Budoucnost domácí péče
Transkript prezentace:

Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní Česká lékařská komora Právní oddělení

Právní prostředí v českém lékařství Nárůst civilních žalob a zejména kriminalizace lékařů – význam znalců Co je to lege artis a kdo to posoudí Podle jakých kritérií? Standardy? Povinnost léčit lege artis a regulace úhrad zdravotní péče – řádně léčit nebo šetřit? Informovaný souhlas a nesouhlas

Úmluva o lidských právech a biomedicíně Článek 3 – Právo na rovnou dostupnost zdravotní péče patřičné kvality Článek 4 – Jakýkoli zákrok v oblasti péče o zdraví včetně vědeckého výzkumu, je nutno provádět v souladu s příslušnými profesními povinnostmi a standardy Co z toho vyplývá pro praxi z právního hlediska?

České zákony a judikatura Zákon o péči o zdraví lidu č.20/1966 Sb. § 11 – ZZ poskytují zdravotní péči v souladu se současnými dostupnými poznatky lékařské vědy § 55 V rozsahu a způsobem pro něž zásady stanoví Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s profesními organizacemi Judikát NS ČR 7 Tdo 219/2005 k lege artis

Návrh MZ – zákon o zdravotních službách – právo pacienta Návrh MZ: § 27/2 – Pacient má právo na poskytování zdravotních služeb odpovídajících jeho zdravotnímu stavu, v souladu se standardy poskytování odborné zdravotní péče při respektování individuality každého pacienta a s přihlédnutím k současným poznatkům vědy (dále jen „náležitá odborná úroveň“)

Návrh MZ – zákon o zdravotních službách – povinnost zdravotníka § 50 Zdravotnický pracovník je povinen poskytovat odbornou zdravotní péči v rozsahu odpovídající jeho odborné způsobilosti a zdravotnímu stavu pacienta v souladu se standardy poskytování odborné zdravotní péče při respektování individuality každého pacienta a řídit se etickými principy

Návrh ČLK na definici lege artis 50 zní: Zdravotnický pracovník je povinen poskytovat odbornou zdravotní péči podle pravidel vědy a uznávaných medicínských postupů, v mezích daných rozsahem svých úkolů, podle pracovního zařazení, konkrétních podmínek a objektivních možností (znění odpovídá stanovisku Nejvyššího soudu ČR k pojmu lege artis)

Návrh ČLK – lege artis, standardy Je-li v konkrétním případě standardem poskytování odborné zdravotní péče dán doporučený postup, postupuje zpravidla v souladu s tímto doporučeným postupem, při respektování individuality pacienta. Je-li to důvodné a v zájmu pacienta, může zvolit i jiný než doporučený postup. Důvod jiného než doporučeného postupu uvede ve zdravotnické dokumentaci

Návrh ČLK lege artis – právo pacienta § 27/2 zní: Pacient má právo na poskytování zdravotních služeb na náležité odborné úrovni (dále jen „náležitá odborná úroveň“) v souladu s ustanovením § 50 odstavec 1 tohoto zákona (tedy v souladu s tím, co je zdravotník povinen, nikoli „odpovídajících zdravotnímu stavu“).

Současný právní stav - doporučené a závazné postupy Zákon č. 220/1991 Sb. § 2 odstavec 2 písmeno i): Komory jsou oprávněny vydávat pro své členy závazná stanoviska k odborným problémům poskytování zdravotní péče a ve zdravotnickém výzkumu. Závazných stanovisek je málo. Odborné společnosti ČLS JEP: Jde o doporučení občanského sdružení, které má ale velkou autoritu a znalci i znalecké komise z nich často vycházejí

Úvahy de lege ferenda MZ: vše stanovíme my „ve spolupráci“ s komorami, odbornými společnostmi, občanskými sdruženími poskytovatelů, zdravotními pojišťovnami a vydáme ve Věstníku MZ. Návrh ČLK: standardy stanoví komise složená ze zástupců komor, odborných společností, občanských sdružení poskytovatelů (a zdravotních pojišťoven?) a MZ zveřejní ve Věstníku MZ.

Dva možné přístupy Standardy slouží jen pro lékaře a další zdravotníky jako doporučené postupy při péči o pacienty a dále pro soudní znalce a soudce jako vodítko pro posouzení správnosti či nesprávnosti postupu, nemají nic společného s úhradou zdravotní péče Standardy jsou současně zásadním vodítkem pro úhradu zdravotní péče ze zdravotního pojištění.

Spolupráce ČLK a ČLS JEP Oborové komise VR ČLK a výbory odborných společností ČLS JEP jsou značně personálně propojeny – přední odborníci. Je žádoucí jednotný postup při vydávání doporučených postupů i závazných stanovisek pro členy ČLK. Zakotvení standardů žádoucí – jejich tvorba nemůže být věcí úředníků, ale odborníků