Chemické složení organismů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Advertisements

ESTERY.
Vlastnosti lipidů CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 15
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
VY_32_INOVACE_05_PVP_249_Hol
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
TUKYTUKYTUKYTUKY. Pro tuky se se užívá také název LIPIDY. Jsou to estery vyšších mastných kyselin s glycerolem. PEVNÉ tuky (např. sádlo, máslo, lůj),
Příprava a vlastnosti tuků
Chemické složení organismů
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Riskuj ANOTACE: Žák si formou hry zopakuje cukry, tuky, bílkoviny a deriváty uhlovodíku AUTOR: MGR. ŠÁRKA BADUROVÁ JAZYK: ČEŠTINA OČEKÁVANÝ VÝSTUP: upevnění.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Estery Jsou to produkty reakce karboxylových kyselin a alkoholů (karboxylová kyselina + alkohol = ester + voda). Jsou významnou skupinou přírodních látek.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
LIPIDY.
LIPIDY.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
CZ.1.07/1.1.10/
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět:Chemie Ročník:9. Téma:Přírodní.
Alkoholy a fenoly.
chemické složení organismů
LIPIDY VY_32_INOVACE_3.3.CH3.01/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
CZ.1.07/1.1.10/
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
Estery vyšších mastných kyselin a alkoholů
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
LIPIDY 1.
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
ORGANICKÁ CHEMIE.
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s tuky, jejich získáváním, tříděním,
Chemické a fyzikální vlastnosti karboxylových kyselin
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Tuky Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Lipidy - I. Obsah: Charakteristika a význam lipidů Složení lipidů - VMK, třídění Jednoduché lipidy trimyristoylglycerol.
Ch_049_Lipidy Ch_049_Přírodní látky_Lipidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY VÁZANÉ V TUCÍCH
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Buňka  organismy Látkové složení.
Lipidy Gabriela Uherčíková, Bakalářská práce,
Výukový materiál VY_52_INOVACE_31_ Tuky Název materiálu (téma): Tuky
Estery karboxylových kyselin
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

Chemické složení organismů Tuky Chemické složení organismů

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. ? ? ? ? ? rozpustné vysokou proteiny nerozpustné karboxylových nízkou dusíkatých lipidy

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. ? ? ? ? ? špatně vysokou proteiny nerozpustné karboxylových nízkou dusíkatých lipidy

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. ? ? ? ? ? rozpustné vysokou proteiny nerozpustné karboxylových nízkou dusíkatých lipidy

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. ? ? ? ? ? rozpustné vysokou špatně proteiny nerozpustné karboxylových nízkou dusíkatých lipidy

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. ? ? ? ? ? rozpustné vysokou proteiny nerozpustné karboxylových nízkou dusíkatých lipidy

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. ? ? ? ? ? rozpustné vysokou špatně proteiny nerozpustné karboxylových nízkou dusíkatých lipidy

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. ? ? ? ? ? rozpustné vysokou proteiny nerozpustné karboxylových nízkou dusíkatých lipidy

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. ? ? ? ? ? rozpustné vysokou proteiny špatně nerozpustné karboxylových nízkou dusíkatých lipidy

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. ? ? ? ? ? rozpustné vysokou proteiny nerozpustné karboxylových nízkou dusíkatých lipidy

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. ? ? ? ? ? rozpustné vysokou proteiny nerozpustné karboxylových špatně nízkou dusíkatých lipidy

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. ? ? ? ? ? rozpustné vysokou proteiny nerozpustné karboxylových nízkou dusíkatých lipidy

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. ? ? ? ? ? rozpustné vysokou proteiny nerozpustné karboxylových špatně nízkou dusíkatých lipidy

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. ? ? ? ? ? rozpustné vysokou proteiny nerozpustné karboxylových nízkou dusíkatých lipidy

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. ? ? ? ? ? rozpustné vysokou proteiny nerozpustné karboxylových nízkou špatně dusíkatých lipidy

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. ? ? ? ? ? rozpustné vysokou proteiny nerozpustné karboxylových nízkou dusíkatých lipidy

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. lipidy ? ? ? ? ? ? rozpustné vysokou proteiny nerozpustné karboxylových nízkou dusíkatých

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. ? lipidy ? ? ? ? ? špatně rozpustné vysokou proteiny nerozpustné karboxylových nízkou dusíkatých

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. lipidy ? ? ? ? ? ? rozpustné vysokou proteiny nerozpustné karboxylových nízkou dusíkatých

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. ? lipidy ? ? ? ? ? rozpustné vysokou špatně proteiny nerozpustné karboxylových nízkou dusíkatých

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. lipidy ? ? ? ? ? ? rozpustné vysokou proteiny nerozpustné karboxylových nízkou dusíkatých

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. ? lipidy ? ? ? ? ? rozpustné vysokou špatně proteiny nerozpustné karboxylových nízkou dusíkatých

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. lipidy ? ? ? ? ? ? rozpustné vysokou proteiny nerozpustné karboxylových nízkou dusíkatých

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. ? lipidy ? ? ? ? ? rozpustné vysokou proteiny špatně nerozpustné karboxylových nízkou dusíkatých

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. lipidy ? ? ? ? ? ? rozpustné vysokou proteiny nerozpustné karboxylových nízkou dusíkatých

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. ? lipidy ? ? ? ? ? rozpustné vysokou proteiny nerozpustné karboxylových nízkou špatně dusíkatých

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. lipidy ? ? ? ? ? ? rozpustné vysokou proteiny nerozpustné karboxylových nízkou dusíkatých

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. ? lipidy ? ? ? ? ? rozpustné vysokou proteiny nerozpustné karboxylových nízkou špatně dusíkatých

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. lipidy ? ? ? ? ? ? rozpustné vysokou proteiny nerozpustné karboxylových nízkou dusíkatých

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. lipidy ? karboxylových ? ? ? ? ? ? rozpustné vysokou proteiny nerozpustné nízkou dusíkatých

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. lipidy ? ? karboxylových ? ? ? ? ? špatně rozpustné vysokou proteiny nerozpustné nízkou dusíkatých

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. lipidy ? karboxylových ? ? ? ? ? ? rozpustné vysokou proteiny nerozpustné nízkou dusíkatých

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. lipidy ? ? karboxylových ? ? ? ? ? rozpustné špatně vysokou proteiny nerozpustné nízkou dusíkatých

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. lipidy ? karboxylových ? ? ? ? ? ? rozpustné vysokou proteiny nerozpustné nízkou dusíkatých

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. lipidy ? ? karboxylových ? ? ? ? ? rozpustné vysokou špatně proteiny nerozpustné nízkou dusíkatých

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. lipidy ? karboxylových ? ? ? ? ? ? rozpustné vysokou proteiny nerozpustné nízkou dusíkatých

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. lipidy ? ? karboxylových ? ? ? ? ? rozpustné vysokou proteiny nerozpustné špatně nízkou dusíkatých

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. lipidy ? karboxylových ? ? ? ? ? ? rozpustné vysokou proteiny nerozpustné nízkou dusíkatých

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. lipidy ? ? karboxylových ? ? ? ? ? rozpustné vysokou proteiny nerozpustné nízkou špatně dusíkatých

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. lipidy ? karboxylových ? ? ? ? ? ? rozpustné vysokou proteiny nerozpustné nízkou dusíkatých

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. lipidy ? ? karboxylových ? nízkou ? ? ? ? ? rozpustné vysokou proteiny nerozpustné dusíkatých

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. ? lipidy ? karboxylových ? nízkou ? ? ? ? ? rozpustné špatně vysokou proteiny nerozpustné dusíkatých

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. lipidy ? ? karboxylových ? nízkou ? ? ? ? ? rozpustné vysokou proteiny nerozpustné dusíkatých

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. lipidy ? ? karboxylových ? ? nízkou ? ? ? ? rozpustné vysokou špatně proteiny nerozpustné dusíkatých

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. lipidy ? ? karboxylových ? nízkou ? ? ? ? ? rozpustné vysokou proteiny nerozpustné dusíkatých

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. lipidy ? ? karboxylových ? ? nízkou ? ? ? ? rozpustné vysokou špatně proteiny nerozpustné dusíkatých

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. lipidy ? ? karboxylových ? nízkou ? ? ? ? ? rozpustné vysokou proteiny nerozpustné dusíkatých

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. lipidy ? karboxylových ? ? ? nízkou ? ? ? ? rozpustné vysokou proteiny nerozpustné špatně dusíkatých

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. lipidy ? ? karboxylových ? nízkou ? ? ? ? ? rozpustné vysokou proteiny nerozpustné dusíkatých

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. lipidy ? karboxylových ? ? ? ? nízkou ? ? nerozpustné ? ? rozpustné vysokou proteiny dusíkatých

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. lipidy ? karboxylových ? ? ? ? nízkou nerozpustné ? ? ? ? rozpustné vysokou špatně proteiny dusíkatých

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. lipidy ? karboxylových ? ? ? ? nízkou ? ? nerozpustné ? ? rozpustné vysokou proteiny dusíkatých

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. lipidy ? karboxylových ? ? ? ? nízkou nerozpustné ? ? ? ? rozpustné vysokou špatně proteiny dusíkatých

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. lipidy ? karboxylových ? ? ? ? nízkou ? ? nerozpustné ? ? rozpustné vysokou proteiny dusíkatých

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. lipidy ? karboxylových ? ? ? ? nízkou ? ? nerozpustné ? ? rozpustné vysokou proteiny špatně dusíkatých

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. lipidy ? karboxylových ? ? ? ? nízkou ? ? nerozpustné ? ? rozpustné vysokou proteiny dusíkatých

Úloha 1: Doplň slova do vět. Tuky neboli , jsou estery vyšších kyselin a glycerolu. Tuky mají teplotu tání, jsou ve vodě a v organických rozpouštědlech. ? lipidy karboxylových ? ? ? nízkou ? ? nerozpustné ? ? ? rozpustné Uveď příklady alespoň pěti organických rozpouštědel ................................................................................................................................................................................................................................................................................ Oprav strukturní vzorec glycerolu tak, aby byl správně. Zakroužkuj hydroxylovou skupinu (hydroxylové skupiny). úloha 2

Úloha 2: Na obrázku je znázorněna potravinová pyramida Úloha 2: Na obrázku je znázorněna potravinová pyramida. Vyhledej v ní potraviny, které obsahují větší množství tuků. Ve které části pyramidy se nacházejí? Co to znamená? Jmenuj další potraviny, které jsou bohaté na tuky, vepiš je do bublin podle toho, zda-li jsou rostlinného či živočišného původu. tuky rostlinného původu ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- tuky živočišného původu -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- úloha 3

Úloha 3: Vyber si trojici obrázků a napiš o ní krátký příběh Úloha 3: Vyber si trojici obrázků a napiš o ní krátký příběh. Napsaný příběh prezentuj před ostatními žáky. Pokus se vysvětlit známé rčení: „Jste to, co jíte.“ Svůj postoj ve dvojicích prodiskutujte. Poté ve dvojicích napište jednou větou váš společný závěr. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ úloha 4

Úloha 4: Přečti si krátký úryvek a podle informací v něm obsažených rozhodni, zda jsou následující výroky pravda nebo nepravda. „Z přírodních materiálů se tuky získávají lisováním rozdrcených plodů nebo semen rostlin, vytavováním (škvaření sádla) a vyluhováním v organických rozpouštědlech. Kapalné oleje se chemicky upravují na pevné pokrmové tuky. Pro potravinářské účely se z kapalných olejů vyrábějí pevné tuky. Při tomto ztužování tuků reaguje vodík s olejem za vyšší teploty, tlaku a přítomnosti katalyzátoru. Během ztužování tuků zanikají dvojné vazby v uhlovodíkových zbytcích vázaných karboxylových kyselin. Ztužené tuky jsou stálejší, odolnější proti žluknutí a nemají nepříjemný zápach jako některé oleje.“ Metoda ztužování tuků probíhá za vyšší teploty, sníženého tlaku a přítomnosti katalyzátoru. pravda nepravda

Úloha 4: Přečti si krátký úryvek a podle informací v něm obsažených rozhodni, zda jsou následující výroky pravda nebo nepravda. „Z přírodních materiálů se tuky získávají lisováním rozdrcených plodů nebo semen rostlin, vytavováním (škvaření sádla) a vyluhováním v organických rozpouštědlech. Kapalné oleje se chemicky upravují na pevné pokrmové tuky. Pro potravinářské účely se z kapalných olejů vyrábějí pevné tuky. Při tomto ztužování tuků reaguje vodík s olejem za vyšší teploty, tlaku a přítomnosti katalyzátoru. Během ztužování tuků zanikají dvojné vazby v uhlovodíkových zbytcích vázaných karboxylových kyselin. Ztužené tuky jsou stálejší, odolnější proti žluknutí a nemají nepříjemný zápach jako některé oleje.“ Metoda ztužování tuků probíhá za vyšší teploty, sníženého tlaku a přítomnosti katalyzátoru. nepravda Kapalné oleje nemůžeme získat jiným způsobem než metodou luhování v organických rozpouštědlech. pravda nepravda

Úloha 4: Přečti si krátký úryvek a podle informací v něm obsažených rozhodni, zda jsou následující výroky pravda nebo nepravda. „Z přírodních materiálů se tuky získávají lisováním rozdrcených plodů nebo semen rostlin, vytavováním (škvaření sádla) a vyluhováním v organických rozpouštědlech. Kapalné oleje se chemicky upravují na pevné pokrmové tuky. Pro potravinářské účely se z kapalných olejů vyrábějí pevné tuky. Při tomto ztužování tuků reaguje vodík s olejem za vyšší teploty, tlaku a přítomnosti katalyzátoru. Během ztužování tuků zanikají dvojné vazby v uhlovodíkových zbytcích vázaných karboxylových kyselin. Ztužené tuky jsou stálejší, odolnější proti žluknutí a nemají nepříjemný zápach jako některé oleje.“ Metoda ztužování tuků probíhá za vyšší teploty, sníženého tlaku a přítomnosti katalyzátoru. nepravda Kapalné oleje nemůžeme získat jiným způsobem než metodou luhování v organických rozpouštědlech. nepravda Kapalné oleje jsou stálejší a odolnější proti žluknutí než ztužené tuky. pravda nepravda

Úloha 4: Přečti si krátký úryvek a podle informací v něm obsažených rozhodni, zda jsou následující výroky pravda nebo nepravda. „Z přírodních materiálů se tuky získávají lisováním rozdrcených plodů nebo semen rostlin, vytavováním (škvaření sádla) a vyluhováním v organických rozpouštědlech. Kapalné oleje se chemicky upravují na pevné pokrmové tuky. Pro potravinářské účely se z kapalných olejů vyrábějí pevné tuky. Při tomto ztužování tuků reaguje vodík s olejem za vyšší teploty, tlaku a přítomnosti katalyzátoru. Během ztužování tuků zanikají dvojné vazby v uhlovodíkových zbytcích vázaných karboxylových kyselin. Ztužené tuky jsou stálejší, odolnější proti žluknutí a nemají nepříjemný zápach jako některé oleje.“ Metoda ztužování tuků probíhá za vyšší teploty, sníženého tlaku a přítomnosti katalyzátoru. nepravda Kapalné oleje nemůžeme získat jiným způsobem než metodou luhování v organických rozpouštědlech. nepravda Kapalné oleje jsou stálejší a odolnější proti žluknutí než ztužené tuky. nepravda úloha 5

Úloha 5: Vyjmenuj alespoň pět funkcí tuků, které plní v živých organismech. Obrázky Ti mohou napovědět. ..................................................................... KONEC