Využití obnovitelných zdrojů energie, energeticky soběstačné obce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Z obnovitelných zdrojů
Advertisements

Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Aspekty kogenerační výroby z OZE
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Aktivní domy a inteligentní regiony
Solární systémy pro aktivní topení
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Folie 1. Folie 2 SOLPOOL Dotační možnosti pro venkovní plavecké bazény Milena Můčková Výhradní zodpovědnost za obsah.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Výroba a distribuce elektrické energie
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
ANO? Zajímáte se o některou z těchto oblastí?
Obnovitelné zdroje energie a krajské energetické koncepce Obsah prezentace Analytická část ÚEK Přístupy stanovení energetického potenciálu OZE v kraji.
• Vliv výběru a kvality tepelné izolace komponentů a potrubí na energetickou náročnost systému předávání tepla Joule 2010 Září Zdeněk HERMAN Předávací.
Energetický management budov
EXPERT NA TEPLO.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Vliv konceptu zelených budov na provozní fázi výstavbového projektu Ing. Jiří Dobiáš LEED AP.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Tepelné čerpadlo 3.
okres Frýdek - Místek 1040 obyvatel 860 ha KO SPOV MsK příklad dobré praxe (komunitní spolupráce, zelené úřadování)
Směry rozvoje Obnovitelných zdrojů energie a jejich technologie Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL Koberovy
Solární Střešní solární elektrárna Informace pro majitele nemovitostí.
Obnovitelné zdroje energie – jejich využití a budoucnost 4. setkání OHK v Třinci 22. března 2010 Prof. Pavel SANTARIUS, CSc. Technická univerzita Ostrava.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Bezpečnost dodávek v energetice Problematika obnovitelných zdrojů energie konference Euro Energy – , Mělník Josef Fiřt - ERÚ.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Bioplynové Elektrárny Projekt je realizován na základě finanční podpory MŠMT.
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Zákon o podporovaných zdrojích energie
Užitečnost BPS Ing. Jiří Zima, obchodní manažer
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Sub-projekt BRIE Potštát 12. října Praktické využití obnovitelných zdrojů energie v rodinných domech Ing. Libor Lenža Regionální energetické centrum,
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Brand Energie CZT Brandýs nad Labem.

Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Společnost Skanska je tu pro vás
Současný stav ve využívání biomasy v Jihočeském kraji a v České republice Ing. Aleš B u f k a III. Krajské fórum na podporu Akčního plánu EU Biomasa ECČB.
ZDROJE ENERGIE Chemie 9. ročník
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Společenské a hospodářské prostředí
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Větrná elektrárna Autoři: Jakub Vlasák Jiří Folta Nabídka pro ministerstvo průmyslu.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Využití energie Slunce
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Podpora spalování ekologických paliv ze strany státu a EU Bc. Michaela Karásková, EUROPROJECT DOTACE Ing. Šárka Mazalová, EUROPROJECT DOTACE 1Europroject.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST BIOLOGIE A EKOLOGIE - PRŮŘEZOVÉ TÉMA
Energetická (ne)bezpečnost
Vytápění Dálkové vytápění
VOŠ A SPŠ JIČÍN ZÁVĚREČNÁ PREZENTACE FIRMY
STRATEGIE VYUŽÍVÁNÍ DOMÁCÍCH ZDROJŮ BIOMASY
Transkript prezentace:

Využití obnovitelných zdrojů energie, energeticky soběstačné obce 2017-04-08 Využití obnovitelných zdrojů energie, energeticky soběstačné obce Ing. Jiří Zima, obchodní manažer Skanska a.s., divize Pozemní stavitelství, závod 02

Obnovitelné zdroje energie Způsoby získávání energie z obnovitelných zdrojů : Solární energie Fotovoltaika Sluneční kolektory Vodní elektrárny Větrné elektrárny Využití biomasy spalování anaerobní zpracování Geotermální energie * Pasivní domy * Hydroizolační folie

Obnovitelné zdroje energie v ČR

Základem je úspora

Význam využívání OZE Snížení závislosti na fosilních palivech Aktivní účast společnosti na nové energetické koncepci státu (Pačesova komise) Závazky ČR v rámci EU Přístupová dohoda k EU Státní energetická koncepce Dohody o budoucím směrování EU v oblasti energetiky

Rekonstrukce výtopen s CZT

Bioplynové stanice s vysokým elektrickým výkonem

Efekty využití návrhů Skanska Zvýšení hrubého zisku Zkrácení doby návratnosti investice Vyšší efektivnost výroby elektrické energie Vykrytí energetické denní špičky Vyšší kvalita a spolehlivost distribuční sítě Vyšší energetická soběstačnost Snížení emisí do životního prostředí

Bioplynová stanice Lkáň Použitím principu Skanska: Větší kogenerační jednotka Elektrická účinnost 42% Tepelná účinnost 42,3% Větší množství vyrobené elektřiny o 4% Vyšší investice o 25% Vyšší roční výnos z provozu o 57% Zkrácení doby návratnosti o 2,6 roku Čistě zemědělské vstupní suroviny Možnost zpracování biomasy z údržby zeleně Vyhnilý digestát bude použit jako kvalitní hnojivo Výkon 500kWe

Schéma BPS Lkáň

Referenční stavby Skanska a.s.

Vytápění obce Žlutice pomocí biomasy Obec v okrese Karlovy Vary Počet obyvatel cca 2200 Vytápění pomocí biomasy Výkon 7,5 MW Osazené čtyři kotle na slámu a dřevní štěpku Rozvod tepla o délce 11,5 km

Pasivní dům seminárního centra Hostětín Okres Uherské Hradiště Centrum českého svazu ochránců přírody Veronica Obestavěný prostor 3585 m3 Není potřeba téměř žádná energie pro vytápění

ESO Kněžice Okres Nymburk Bioplynová stanice s kotelnou a CZT Elektrický výkon 330 kW Tepelný výkon 1,2 MW EEA – European energy award 2007 Cena za ekologický přínos realizovaného projektu – Stavíme ekologicky 2008

Schéma soustavy Kněžice

Centrum ekologické výchovy Kladno

Centrum ekologické výchovy Kladno

Geotermální vytápění v ZOO Ústí nad Labem Hlubinný vrt do hloubky 520 m Teplota vody 32°C Teplá voda využívána pro vytápění, sprchování zvířat, pro termální bazén a k mytí pavilonů Vítěz soutěže za výjimečný příspěvek ke zlepšení životního prostředí

Solární ohřev koupaliště Valašské Meziříčí v okrese Vsetín Ohřev bazénů i užitkové vody pomocí solárních kolektorů Projekt uskutečněn v rámci akce Zelená pro Beskydy

Spolupráce se zkušenými partnery : Entec Biogas, Rakousko

Lipp, Německo

Děkuji za pozornost Kontakty Ing. Pavel Bláha, pavel.blaha@skanska.cz Ing. Jiří Zima, jiri.zima@skanska.cz, tel. 731 598 262