Senioři jako specifická cílová skupina – výzva pro knihovny Brno, 21

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Dagmar Fialová Asociace muzeí a galerií České republiky
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Vzdělávání seniorů není jen zájmové vzdělávání
Workshop č. 3 E-inkluze: vzdělávání osob 50+
7 Nezaměstnanost.
Strategie CŽU ČR a její implementace
Poradenské služby podporující vzdělávání dospělých: realita nebo sen?
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Vymezení a funkce volného času
Pedagogika volného času (VČ)
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
Asistivní technologie a asistivní život ATIS workshop , Praha Mgr. Filip Novotný Odbor sociálních služeb a sociální práce Ministerstvo práce.
Edukace seniorů: docilita, aktivizace a motivace
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Aktuální stav dalšího vzdělávání v České republice
Univerzita Karlova v Praze PEDAGOGICKÁ FAKULTA Středisko vzdělávací politiky Malátova 17, Praha 5 Tel.:
Koncepce péče o staré občany
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Specifické problémy zapojení seniorů do kulturně edukačních aktivit
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Vývoj vzdělávání a školství v krajích ČR Problémy a perspektivy středního školství Jan Kovařovic Seminář k projektu ESF Kvalita II Praha a Brno, 15. a.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
P. SHRNUTÍ DOBRÉ PRAXE ZE ZAHRANIČÍ Lenka Hrkľová Odborný garant mezinárodního projektu Péče o děti jako mezigenerační most Nikola Křístek odborný expert.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich.
Marketingové prostředí
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Komplementarita zájmového a profesního vzdělávání dospělých
Obyvatelstvo – věková struktura obyvatelstva
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Péče o seniory.
Plán aktivního stárnutí ve městě Brně součást projektu „Rozvojové dokumenty Strategie pro Brno“ Rodina spojuje generace Projekt Brno-Zdravé.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Dr. Ondroušek Lubomír, 1.místopředseda SAČM a specialista na problematiku DS pro vedení strukturovaných rozhovorů a vytvoření reprezentativního vzorku.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Celoživotní vzdělávání
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Volnočasové aktivity dospělých
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Specifické problémy zapojení seniorů do kulturně edukačních aktivit
VZDĚLÁVÁNÍ SENIORŮ Základní pojmy
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
Vymezení a funkce volného času
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
SmoČR a senioři v obcích
Dobrý život v našich obcích – pro všechny Iva Holmerová, Radka Vepřková, Olga Starostová Petr Wija et al. CELLO-ILC-CZ.
Transkript prezentace:

Senioři jako specifická cílová skupina – výzva pro knihovny Brno, 21 Senioři jako specifická cílová skupina – výzva pro knihovny Brno, 21. června 2013 PhDr. Michal Šerák, Ph.D. Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra andragogiky a personálního řízení 1

STÁŘÍ ?

OD KDY MŮŽE BÝT ČLOVĚK POVAŽOVÁN ZA STARÉHO? jedinec může prokazovat pokles výkonnosti v určité oblasti, zatímco výkon v jiné oblasti stoupá, příp. je stabilizovaný někteří lidé si zachovávají svěžest a duševní i tělesnou zdatnost do vysokého věku, zatímco jiní vykazují známky stárnutí velmi brzy ČLOVĚK JE STARÝ, KDYŽ HO SPOLEČNOST, DO KTERÉ NÁLEŽÍ, ZA STARÉHO POVAŽUJE.

INDIVIDUÁLNÍ FAKTORY SPOLEČENSKÉ CHRONOLOGICKÝ PSYCHOLOGICKÝ VĚK BIOLOGICKÝ SOCIÁLNÍ

Průběh života – tradiční pohled Ý K O N 20 let VĚK 60 let

Průběh života – reálný pohled Ý K O N 20 let VĚK 60 let

ČLENĚNÍ DOSPĚLOSTI POSTPUBESCENCE 15 – 29 let ADULTIUM 30 – 44 let STŘEDNÍ VĚK 45 – 59 let RANÉ STÁŘÍ 60 – 74 let SÉNIUM 75 – 89 let DLOUHOVĚKOST 90 a výše JINÉ DĚLENÍ (sociologie) PRVNÍ VĚK: růst, vývoj, vzdělávání DRUHÝ VĚK: produktivní sociálně, pracovně i biologicky TŘETÍ VĚK: postproduktivní, pokles zdatnosti, odpočinek, soběstačnost, aktivita ČTVRTÝ VĚK: fáze závislosti, nesoběstačnost

přicházejí jedna po druhé, nebo se odehrávají paralelně??? ŽIVOTNÍ FÁZE: přicházejí jedna po druhé, nebo se odehrávají paralelně??? VZDĚLÁNÍ A PRAXE VZDĚLÁNÍ A PRAXE PRÁCE DŮCHOD PRÁCE DŮCHOD RODINA, VOLNÝ ČAS, PŘÁTELÉ RODINA, VOLNÝ ČAS, PŘÁTELÉ VĚK VĚK

DEMOGRAFICKÁ SITUACE V ČR Senioři (65+) tvoří 16,2 % populace Za 30 let bude v seniorském věku třetina obyvatel ČR Od roku 1997 dochází ke zvyšování rozdílu mezí počtem jedinců 60+ a dětskou složkou populace Potenciální problémy: ekonomické, politické, sociální, kulturní… Skoro polovina obyvatelstva pohlíží na stárnutí populace jako na zásadní problém (mezigenerační solidarita) Senioři chápáni jako homogenní skupina, která bývá stigmatizována celou řadou negativních stereotypů.

V roce 2011 žilo v ČR 119,000 ovdovělých mužů. Ve stejnou dobu žilo v ČR 628,000 ovdovělých žen.

Výzvy a příležitosti Kontinuální zlepšování kvality života seniorů Ve vyspělých zemích vlastní spotřebitelé nad 50 let až 75 % národního bohatství a realizují cca 50 % všech nákupů zboží střednědobého a dlouhodobého charakteru V oblasti služeb rapidně narůstá počet aktivit a výrobků, určených exkluzivně pro tuto cílovou skupinu Každá další generace vykazuje vyšší vzdělanostní a profesní úroveň i vyšší míru funkční gramotnosti v porovnání s generací předcházející Jednou z oblastí, kde můžeme vzrůstající zájem o problematiku seniorů zaznamenat asi nezřetelněji, je sféra edukačních aktivit

Celoživotní učení důraz kladen na aktivitu jedince rozmanitost prostředků a metod zásadní změna pojetí vzdělávání - jediný propojený celek význam učení mimo rámec vzdělávací soustavy prostoupení učení, práce a života jedince

GERONTAGOGIKA VZDĚLÁVÁNÍ SENIORŮ PROSENIORSKÁ PRESENIORSKÁ EDUKACE

SENIOŘI SE UČIT MOHOU, ALE NEMUSEJÍ!! MOCI UMĚT CHTÍT

SENIOŘI, KTERÉ ZNÁME ZE SVÝCH AKCÍ, NETVOŘÍ REPREZENTATIVNÍ VZOREK STARŠÍ POPULACE!!

Účast na neformálním vzdělávání (v %) Celkem Muži Ženy Věk 55-64 20,1 20,9 19,4 Věk 65-69 5,4 4,7 6,1 Starobní důchodci 5,8 3,4 7,2 (Zdroj: Vzdělávání dospělých v České republice, 2013)

Účast ve vzdělávání a učení dle věku Zdroj: ČSÚ, 2013 20 20

Soukromě orientované neformální vzdělávání Obory Zájmové vzdělávání Celková účast (18 – 69 let): 8,8% Delší trvání Účast dle ekonomického postavení:  Pracující 8% Nezaměstnaní 7% Studenti 26,8% Důchodci 4,7% v invalidním důchodu 4,2% na rodičovské dovolené/v domácnosti 11,0% Zdroj. ČSÚ, 2013 21

až 70 % dospělých se chce učit autonomně dospělí se nejraději učí vně institucí, ale v současné době díky dynamickému rozmachu vzdělávacích aktivit (hlavně podnikových) organizované výuky přibylo

MOTIVY ÚČASTI SENIORŮ NA EDUKAČNÍCH AKTIVITÁCH smysl života, perspektiva naplnění volného času saturace vlastního zájmu kompenzace aktivizace, udržování kognitivních funkcí sociální kontakty posílení identity, důstojnosti, sebeúcty prožitek úspěchu …

Na schopnost učit se působí následující osobnostní dispozice: Paměť Vůle k učení Motivace Kapacita intelektu Lehkost nebo obtížnost učení Trvanlivost učení

Vztah mezi věkem a vybranými schopnostmi Bez poklesu nebo s možností dalšího růstu s postupujícím věkem paměť pro jednoduché materiály profesní paměť paměť pro tóny slovní zásoba všeobecná informovanost S určitým poklesem motorická rychlost senzomotorická koordinace tradiční školní učivo analogické usuzování S nejvýraznějším poklesem výbavnost nových materiálů učení se symbolům vštípivost čísel a bezesmyslných slabik Zdroj: Hartl, 1999

! MOZEK SE CHOVÁ JAKO SVAL ! Pokud je trénován, podává vyšší výkon. Pokud leniví, pak na výkonu ztrácí.

EK. Towards a Europe of All Ages, 1999: AKTIVNÍ STÁRNUTÍ EK. Towards a Europe of All Ages, 1999: Aktivní stárnutí je životní strategií ochrany fyzického a psychického zdraví v závislosti na stárnutí jedinců. Jejím cílem není pouze delší pracovní aktivita, ale především kombinace prvků produktivního stárnutí se silným důrazem na kvalitu života a psychickou a fyzickou pohodu.

Stárnutí není nic jiného než zlozvyk, na který opravdu zaměstnaný člověk nemá čas. André Maurois francouzský spisovatel

Národní akční plán podporující pozitivní stárnutí pro období let 2013 až 2017: zajištění a ochrana lidských práv starších osob (10 opatření) celoživotní učení (13 opatření) zaměstnávání starších pracovníků a seniorů ve vazbě na systém důchodového pojištění (25 opatření) dobrovolnictví a mezigenerační spolupráce (17 opatření) kvalitní prostředí pro život seniorů (20 opatření) zdravé stárnutí (14 opatření) péče o nejkřehčí seniorů s omezenou soběstačností (15 opatření)

INSTITUCIONÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Univerzity třetího věku Univerzity volného času Akademie třetího věku kluby seniorů, kluby aktivního stárnutí kulturní domy knihovny muzea, galerie komerční vzdělávací instituce …

KNIHOVNY POZITIVA NEGATIVA Amatérismus Nesystémovost, nekoncepčnost Nedostatek financí Udržitelnost (vytvoření komunity) Nevhodné prostory a vybavení Nedostatek vhodných lektorů Podléhání trendům Malá propagace Nedostačující evaluace Zpochybňována role knihoven jako vzdělávacích institucí Diagnostika cílových skupin Přecenění vlastních možností … Tradice Zázemí Dostupnost Začlenění do komunity Serióznost Neziskový charakter Nadšení Vytvořené sítě …

VZDĚLÁVÁNÍ SENIORŮ NEBO VZDĚLÁVÁNÍ PRO SENIORY ???

přístupnost staveb: užívání staveb, možnost volného přístupnost staveb: užívání staveb, možnost volného pohybu, odstraňování bariér, zabránění vzniku nových dopravní přístupnost: bezbariérovost, dostupnost, jízdní řády, signalizační a informační prostředky přístupnost informací: dostupnost, povědomí, digitalizace, srozumitelnost prostorová organizace: místa na odpočinek, opory, protiskluzové a stabilizační prvky, prahy, vzdálenost (max. 350-450 m bez zastávky), schody, úzké dveře, nízký nábytek smyslové podněty: intenzita osvětlení, hlasitost výkladu, přiměřená velikost, kontrast a grafika materiálů didaktické aspekty: přiměřenost a přínosnost obsahu, kvalita lektora, čas konání, technické zabezpeční

Příklady prostorových požadavků snadného pohybu 700 1500 900 35

NEDOSTATEČNĚ UMÍSTĚNÉ ZÁBRADLÍ

Děkuji vám za pozornost ! 39