Ročníková práce 9.třídy Zdravá strava sportovce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa v zimních sportech - lyžování
Advertisements

Výživa ve sportu.
Zvláštnosti výživy sportovce
Pitný režim Ztráta tekutin odpovídající 4% tělesné hmotnosti (u 70kg sportovce asi 3 l) redukuje výkon o 40%.
Výživa II – alpské lyžování
KAŽDODENNÍ STRAVA Zpracovali: Sklenář Jiří
Název Stravovací zvyklosti
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.20 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
Zásady výživy sportovce
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Název Výživová pyramida
Příprava stravy v rodině
Sacharidy a výživa před, při a po výkonu.
Pitný režim sportovce Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
Zvláštnosti výživy sportovce
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
Sacharidy a výživa před, při a po výkonu.
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Výživa běžců.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
 Materiál je určen pro první vyučovací hodinu tělesné výchovy tříd 3. ročníku středních škol a čtyřletých gymnázií, dále pro 7. ročník osmiletých gymnázií.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
RACIONÁLNÍ VÝŽIVA je taková, která obsahuje optimální množství a poměr makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikronutrientů (vitamíny, minerální.
6 NÁPOJŮ, KTERÉ BYSTE NEMĚLI PÍT PŘED BĚHÁNÍM Jak na běžecké tejpování.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Výchova ke zdraví TEMA: Zdravá snídaně a.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
Výživa v zimních sportech - lyžování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
20. – 24.června PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Výživa ve vytrvalostním sportu
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Autor: Mgr. Marcela Holubová
5-denní jídelníček.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
Sportovní výživa Ing. Babet Linhartová.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Transkript prezentace:

Ročníková práce 9.třídy Zdravá strava sportovce

zdravá strava pro spotrovce

Správná výživa : Přiměřená dávka jídla a pití má jeden z rozhodujících podílů na sportovní výkonnosti. Proč je nutná přiměřená výživa? Možnými následky nevhodného způsobu stravování a pití tekutin jsou předčasná únava,poruchy koncentrace a koordinace i svalové křeče a trávící potíže.

Výživa vrcholového sportovce se nijak výrazně neliší od běžných doporučení pro racionální stravu, jsou zde však nějaká specifika, se kterými je třeba počítat: . Individuální řešení – ušít stravu na tělo (i rozdílná doba hladovění před tréninkem), ani zkušený trenér nemůže vidět do sportovce lépe než on sám. Sestavení jídelníčku by tedy mělo být věcí konzultace. 2. Počítejte s tím, že co vyhovuje jednomu sportovci, nemusí být vhodné pro druhého. Budete muset obětovat nějaký čas metodě pokusů a omylů. Následující doporučení jsou proto pouze obecná.

3. Přihlédnout k rozdílům mezi jednotlivými sport. odvětvími 4. Použití krátkodobých manipulací ve správném období 5. Využití potravinových doplňků - ovšem s mírou (někdy se lidé přiklánějí k názoru, že více = lépe. Jestliže vás po 1 aspirinu přestane bolet hlava = po 100 aspirinech vám bude 100x lépe?). 6. Důraz na pitný režim.

Tělo sportovce má vyšší nároky na dávku živin,vitamínů,minerálních látek a stopových prvků.Při nedostatečné výživě,nevhodném jídelníčku a na živiny stále chudších potravinách mohou být doplňky stravy vítaným pomocníkem.V malém objemu přípravku získáme velké množství požadované látky,oproti běžným potravinám se tráví snadněji a rychleji.

Po maximálních trénincích a v závodní sezóně využití potravinových doplňků – zejména antioxidanty (půl hodiny po tréninku). Sportující mají vyšší požadavky na přísun vitamínů, i když adaptace na těl. zátěž přináší i jejich lepší vstřebávání a využití.

Tento obrázek představuje, jak by výživa sportovce vypadat neměla:

Zdroj kalorií ve vyvážené stravě

Doplňky stravy Iontové nápoje: Tyto nápoje doplňují ztráty tekutin,minerálních látek a energie v průběhu delšího fyzického výkonu aerobního charakteru.

Energetické gely a tyčinky Pro rychlé dodání energie při vytrvalostních aktivitách můžeme využít také energetické gely. Dalším zdrojem energie ,který je však využíván až v rámci velmi dlouhých zátěží je snadno stravitelná svačinka a to je : sacharidová tyčinka.

v čekací době: mírně slazený a osolený čaj, sušenka či sladké pekárenské výrobky (linecké pečivo, bábovka) během závodu delšího než 2 hodiny: pekárenské výrobky s medem, sýrem, koláče, čerstvé ovoce (banán, odstopkované hrozny, odpeckované meruňky), možné jsou také bramborové krokety pečené v troubě. Potraviny i tekutiny musí být přijímány v malém množství, naporcované. A na konec ukázka jídelníčku pro vytrvalostního cyklistu v závodním období. snídaně: sacharidová (malé množství tuků a bílkovin): 2 topinky s máslem (bábovka), bílý jogurt oslazený medem, ovoce (banán, hrozny), pomerančový džus. v čekací době: mírně slazený a osolený čaj, sušenka či sladké pekárenské výrobky (linecké pečivo, bábovka) během závodu delšího než 2 hodiny: pekárenské výrobky s medem, sýrem, koláče, čerstvé ovoce (banán, odstopkované hrozny, odpeckované meruňky), možné jsou také bramborové krokety pečené v troubě. Potraviny i tekutiny musí být přijímány v malém množství, naporcované.

Po závodu a v následujících 2 hodinách zejména doplňovat tekutiny, minerály a sacharidy. Potraviny vybírat s vysokým glykemickým indexem - stávají se prakticky ihned zdrojem energie (kukuřičné lupínky, bílé pečivo, banány, med, rozinky). večeře = zotavovací strava (zeleninové polévky s těstovinou, zelenina dušená v páře, luštěniny, čerstvé ovoce, ryby, drůbež): drůbeží vývar, těstoviny (nebo rýže) se zeleninovou omáčkou (gril. drůbeží steak), jablečný koláč z lineckého těsta.

druhá večeře: palačinky s medem a ovocem (rýžový nákyp, pudinkový krém s ovocem)

Přednášela a vypracovala Andrea Somrová zdroj : časopis běhej .com Konzultant: P.Havránek KONEC