Habilitační přednáška Martin Fajman 28.4.2014.  Biomasa – obecná východiska  hoření biomasy  východiska regulace  Kotel jako regulovaný systém  Aplikace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KONSTRUKCE ZPLYŇOVACÍHO KOTLE
Advertisements

Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
EDC úloha k řešení č. 9 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dušan Nenička Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Organický Rankinův cyklus
EXPERT NA TEPLO.
ZDROJE TEPLA - KOTELNY PŘEDNÁŠKA Č. 11.
Regulace a měření doc.Ing.Karel Kabele,CSc.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Rekuperační jednotka ISIS Recover
Tematická oblast: Vytápění – 1. ročník Instalatér
Firemní profil Kogenerační jednotky micro
6. Řízení a monitoring procesů. Řízení, regulace, měření, monitoring, automatizaceve farmaceutickém průmyslu Řídicí systémy Měřicí a monitorovací systémy.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Co je to motor? Zařízení zpravidla přeměňující energii z chemické reakce (zpravidla hoření) na energii pohybovou. Motor je obvykle součástí a pohonem.
ČVUT V PRAZE Fakulta stavební Katedra TZB ČVUT V PRAZE Fakulta stavební Katedra TZB TZB20- Vytápění Regulace, automatizace a měření ve vytápění.
Vytápění Regulace ve vytápění
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Progresivní technologie a systémy pro energetiku1 V001 Analýza rozhodujících uzlů oběhů parních elektráren Doc. Ing. Michal KOLOVRATNÍK, CSc.
Tato prezentace byla vytvořena
OBOR ENERGETICKÉ INŽENÝRSTVÍ
Regulace vytápění Střední odborná škola Otrokovice
Bezpečnost chemických výrob N Petr Zámostný místnost: A-72a tel.: 4222
Vliv topného režimu na emise krbových kamen spalujících dřevo
VŠB Technická univerzita Ostrava
SCHÉMA FUNKCE VAKUOVÉ TERMOLÝZY
Automatizační technika
TZB21- Regulace otopných soustav
Mise a vize VŠKV  Jediná vysoká škola se sídlem v Karlovarském kraji  Jedinečnost vzdělávacího programu neuniverzitního typu  Inovační inženýrství.
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v JMK Integrovaná střední škola Sokolnice Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.00/
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
Ústav technických zařízení budov MĚŘENÍ A REGULACE Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2003/
Ekologická likvidace autovraků
Vytápění Kotle na tuhá paliva. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
REGULACE Základní pojmy Řídicí obvody Vlastnosti členů.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Katedra řídicí techniky FEL ČVUT1 11. přednáška. Katedra řídicí techniky FEL ČVUT2 Diskrétní regulační obvod Předpoklad: v okamžiku, kdy se na vstup číslicového.
Vytápění Elektrická topidla. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Vytápění Zdroje tepla-kotle. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Vytápění Kotle pro zplynování dřeva. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 18 AnotacePoužití.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Spalovací motory Ing. Jan Hromádko, Ph.D. Témata cvičení.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Vytápění Zdroje páry. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Katedra řídicí techniky FEL ČVUT1 5. Přednáška. Katedra řídicí techniky FEL ČVUT2 Regulační obvod S … regulovaná soustava R … regulátor (řídicí systém)
Vytápění Plynové kotle
Vytápění Paliva.
Individuální projekt OP VVV
Regulované soustavy VY_32_INOVACE_37_748
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Druhy topidel VY_32_INOVACE_18_354
Zvýšení účinnosti kotelny
Vytápění Dálkové vytápění
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Spalovací motory Témata cvičení
Vytápění Teplovzdušné vytápění
Teplovodní kotle UT do tepelného výkonu max. 50 kW Vypracovala: Ing
Katedra řídicí techniky FEL ČVUT
Polytechnické vzdělávání v praxi
E1 Regulace TE.
Datová opora pro nastavení cyklu kvality
IP Alena Kopáčková (DFP)
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vytápění Regulace ve vytápění
Použití hydrogenuhličitanu sodného pro čištění spalin v malém měřítku
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

Habilitační přednáška Martin Fajman

 Biomasa – obecná východiska  hoření biomasy  východiska regulace  Kotel jako regulovaný systém  Aplikace spojitých regulátorů  PID regulace, limitace PID regulace, modifikace PID regulace  Praktická ukázka  Rozvoj oboru  Pedagogická oblast  Oblast VaV

 Suchá biomasa lignocelulózového charakteru  Výhřevnost  obsah vody  chemické složení a podíl základních komponent  podíl těkavé hořlaviny a fixního uhlíku  Fyzikální transformace biomasy  manipulovatelnost  homogenita ovlivňuje kinetiku hoření - regulovatelnost

 Rozlišují se fáze hoření: 1. Sušení 2. Pyrolýza 3. Hoření těkavých látek 4. Dohoření fixního uhlíku  Otevřená x uzavřená ohniště (rošt)  Přebytek O 2  Teplota plamene  Míra emisí  ÚČINNOST

 Uzavřené ohniště - topeniště  Regulace  Palivo – přísun, kontinuálně x dávkově  Regulace přívodu spalovacího vzduchu a/nebo odvodu spalin  Primární vzduch  Sekundární (terciární)  Odvod spalin  Kotel jako součást systému vytápění  Regulace (s/bez akumulace)  Požadovaný výkon – tepelná ztráta objektu  Výstupní teplota

 Diskrétní (dvoustavová regulace)  Spojitá regulace (pseudospojitá regulace)  Palivo - rozmístění paliva na roštu x hořáky (retorta)  Pohony s frekvenčními měniči  Časová závislost  Vzdušniny - regulace ventilátorů  Škrcení  Regulace otáček  Frekvenční měnič  PWM – pulzně šířková modulace – SSR  Kalibrace dle paliva – matice (3D)  Vztah nastavení jednotlivých akčních členů  Dle vztahu požadavku regulace (SP) a aktuálních podmínek extrapolace v řádcích matice pro aktualizaci nastavení akčních členů

 PID – proporčně integrační a derivační regulátor  Doba odezvy systému  Hystereze

 „Predikce“ vývoje systému - derivace průběhu teploty těla spalinového výměníku

 Realizace modifikovaného PID

 Realizace spojité regulace s modifikací dynamické složky odstraňuje nevýhody  Stavové regulace a spojité regulace standardního PID  Relativně malý požadovaný výpočetní výkon  Komfort obsluhy srovnatelný s plynovými kotli  Dosažení vysoké účinnosti i v přechodových režimech – minimalizace emisí  Software umožňuje  Experimentální činnosti  Praktické úlohy pro studenty

 Pedagogická oblast:  rozvoj komplexního myšlení  systematický důraz na podstatné odborné kompetence  vazba na představy klíčových zaměstnavatelů  jazyková připravenost formou předmětu ve studijním plánu v cizím jazyce  zavedení discipliny „Inovace v oboru“ – dle ARI – PEF

 vyšší míra využití projektové podpory  podpora zapojení studentů do odborné činnosti ústavu  „udržení“ zájmu studentů o studium  vyšší orientace studentů v oblasti metodologie  potenciální zavedení povinného předmětu z oblasti metodologie a informační gramotnosti

 Publikační aktivita + 57 časopisů AGRICULTURE,MULTIDISCIPLINARY dle WoS

 komplexní projekty  propojení odborností  další ústavy AF  univerzity v ČR (Brno - VUT, UNOB)  zahraniční univerzity  sdílení výsledků prostřednictvím vybavení  spolupráce s komerční sférou  důraz na inovace a spolupráci s aplikační sférou - TT