Sociální firmy Fokus Praha, o.s. Bc. Jan Mácha, 24.4.2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh komunitního plánu na rok
Advertisements

4. Cvičení – Vliv zdanění na finanční rozhodování 1FP211.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Krabičky – výrobní družstvo.
Koněvova 18, , Ústí nad Labem
Zákon o sociálních službách
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
2 Palomino  Sociální podnik Palomino je nová služba zřízená Diakonií ČCE – střediskem ve Valašském Meziříčí.  Cílem sociálního podniku je, kromě poskytování.
Podpora Romů na trhu práce - CENTROM. Podpora Romů na trhu práce – CENTROM E.č. CZ.1.04/3.3.05/ Zahájení projektu Doba realizace projektu.
Projekty v Jednotném programovém dokumentu pro Cíl 2 (příklady - Priorita 2) Jednotný programový dokument pro Cíl 2
Principy sociálního podnikání
Podpora zaměstnanosti na místní úrovni: sociální podnikání Příklady z Rakouska a Polska Praha
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 1. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.1.
Regionální péče v Praze
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Evropský sociální fond v ČR
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
Teoretický model sociální firmy Ing.Markéta Würtherlová Fokus Praha, o.s.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
výstup projektu Rozvoj sociální firmy
Podpora sociálního podnikání ve stávajícím období a příprava na období 2014+
Úspěšné strategie k integraci na volném trhu práce Wien Work Jobmanagement Wien Work Arbeitsassistenz.
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
SOCIÁLNĚ TERAPEUTICKÉ DÍLNY MPSV
Sociální podnik sociální ekonomika. Pojetí sociální firmy Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu jehož účelem.
Sociální podnik / sociální firma (SF) původně britský model zaměstnávání znevýhodněných osob / inspirace italskými sociálnímu družstvy a německými tzv.
Podané ruce sociální družstvo Zubří Podané ruce, sociální družstvo Zubří o Podané ruce, sociální družstvo Zubří bylo založeno v roce 2008 na bázi.
TÍSŇOVÁ PÉČE A JEJÍ VYUŽITÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH Agentura domácí péče LADARA, o.p.s.
Sociální podnikání praktická zkušenost
Podporované zaměstnávání -metoda boje proti nezaměstnanosti osob se zdravotním postižením reg. číslo: CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků.
Sociální podnikání Sociální firma.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
ADVAITA, o. s. MUDr. David Adameček.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
©Rytmus 2007 DVD Společenská odpovědnost firem Výstup CIP EQUAL projektu „Podporované zaměstnávání pro sociálně odpovědné firmy“ o.s. RYTMUS Projekt je.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Květen Historie sociálního podniku Vznik v červenci 2005 v sekci sociálně podnikatelských aktivit Ligy 16 pracovních míst pro cílové skupiny osob.
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
Podpora sociálního začleňování a boj proti chudobě
Sociální podnikání jako nástroj integrace lidí s mentálním postižením nebo duševním onemocněním - zkušenosti z Plzeňského kraje Martin Fojtíček.
Informace ÚP ČR, Krajské pobočky v Ostravě. Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji k
Problematika zaměstnávání OZP. Zaměstnávání OZP a legislativa Upravuje zákon 425 /2004 Sb. o zaměstnanosti Za OZP považuje zákon 425 /2004 osoby, které.
PLÁNOVANÉ REGIONÁLNÍ INDIVIDUÁLNÍ PROJEKTY PRO KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ PROGRAMOVACÍ OBDOBÍ 2014 – 2020.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Nezaměstnanost. nezaměstnanost vzniká, pokud na trhu práce převyšuje nabídka zaměstnanců poptávku firem.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
Zkušenosti s fungováním sociálního podniku 3B sociální firma s.r.o.
Přechodné zaměstnávání příklad dobré praxe z Fokusu Vysočina Pavel Říčan s přispěním Aleny Prýmkové, Dany Javorské, Jany Horákové.
OBSAH Představení OP Praha Prioritní osa 3 Oblasti podpory – specifické cíle Výzvy Kontakty.
FOKUS Vysočina v průběhu 20 let. FOKUS začal poskytovat služby na Vysočině již začátkem devadesátých let jako součást celostátní organizace Fokus – Sdružení.
1 Aktivní politika zaměstnanosti a agenturní zaměstnávání.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Humanitární sdružení PERSPEKTIVA. Působnost organizace  HS Perspektiva poskytuje služby cílové skupině již 10 let  Sociální rehabilitaci od
Sociálně terapeutická dílna Kladno. Proč jsme potřebovali dílnu V Kladně tato služba chyběla, bylo nutné zajistit pro klienty program a náplň, podle jejich.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Občanské sdružení D.R.A.K. Oblačná 450/ Liberec 5
První vlaštovka v Praze 12 „Zavádění kritérií zvýhodňující firmy, které zaměstnávají osoby se zdravotním postižením v rámci vyhlašovaných výběrových řízení.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
REHABILITAČNÍ DÍLNA - PŘÍPRAVA NA PRÁCI. C ÍLOVÁ SKUPINA Služba je určena osobám s mentálním postižením, které mají vážný zájem o začlenění do pracovního.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Sociální podnikání a jeho potřeby v ČR
Sociální podnikání v Praze
Podané ruce, družstvo Zubří 2016.
Regionální seminář „sociální podnikání“ v Opavě
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Společensky odpovědného podnikání
Sociálně terapeutické dílny
Sociální zemědělství Venkov 2016 Litoměřice
Transkript prezentace:

Sociální firmy Fokus Praha, o.s. Bc. Jan Mácha,

Co je sociální firma? Sociální firma je jeden z typů sociálního podniku Definice: Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu, jehož účelem je vytvářet pracovní příležitosti pro osoby znevýhodněné na trhu práce a k tomu jim poskytovat přiměřenou pracovní a psychosociální podporu. Pro koho je sociální firma určena? Znevýhodnění na trhu práce: zdravotně sociálně Zejména ty osoby, které mají obtížný vstup na trh práce a které potřebují dlouhodobou, popř. opakovanou pracovní a psychosociální podporu v průběhu vykonávání práce

Podnikání: sociální firma je podnikatelský subjekt sociální firma je min. z 50% financována z prodeje vlastních produktů či služeb, cílem je 100% ekonomická soběstačnost Zaměstnávání: 25 – 55% zdravotně či sociálně znevýhodněných na trhu práce i zaměstnance bez tohoto znevýhodnění zaměstnanci dostávají mzdu dle výše úvazku a druhu práce v daném regionu pracovní podmínky jsou pro znevýhodněné i pro osoby bez tohoto znevýhodnění stejné, všichni zaměstnanci mají stejná práva a povinnosti Podpora: cílem podpory je udržení si pracovního místa a zvyšování konkurence schopnosti znevýhodněných zaměstnanců, ti mohou případně odejít na otevřený trh práce 3 pilíře sociální firmy

nejedná se o přípravu pro odchod do nechráněného zaměstnání SF nabízí pracovní poměr, znevýhodněným zaměstnancům i zaměstnancům bez znevýhodnění délka pracovního poměru není časově limitována SF se snaží co nejvíce přiblížit fungování běžné firmy a pracovním podmínkám, při zachování nezbytného minimálního stupně podpory. Čím se SF liší od tréninkových pracovišť

Obec Sedlec u Líbeznice Založena 1999 za podpory Phare-Lien Provozuje: – – penzion s kapacitou 45 lůžek vč. kvalitně vybavené učebny určené pro konferenční a výukovou činnost – – restauraci s cca 130 místy Zaměstnává (a podporuje) 38 lidí znevýhodněných a 7 neznevýhodněných Roční obrat je cca 5,5 mil Sociální firmy ve Fokusu Praha SF Jůnův statek

MČ Praha-Trója Vznik transformací chráněné dílny (květen 2006) v rámci projektu Rozvoj sociální firmy (EQUAL) Poskytuje: – – jednoduché zahradnické práce: úprava trávníků, rytí a pletí záhonků, výsadba květin a keřů – – úklid venkovních prostor, odklízení sněhu Zaměstnává a podporuje 7 zaměstnanců se znevýhodněním (pomocní zahradníci) a 2 odborné zahradníky/zahradnice Sociální firmy ve Fokusu Praha SF Zahrada

Podpora v SF Zahrada Pracovní asistent (pracovník Centra programů podpory zaměstnávání Fokusu Praha) poskytuje psychosociální podporu je přítomen u vstupního pohovoru pomáhá v období adaptace (reakce na změny) problémy na pracovišti nebo v krizových situacích Profesionální zahradníci : vedou pomocné zahradníky po odborné stránce (dobré sociální cítění, se znalostí specifik cílové skupiny) podpora po profesní stránce - kouč práce vyžaduje častý dohled práci je třeba rozetapovat do jednotlivých částí časté přestávky zohledňovat míru znevýhodnění – podmínky a druh práce motivovat, chválit

CílRehabilitaceZaměstnávání Rok (transformace v 2.pol.roku) klientů / znevýhodnění odborní pracovníci1,5232 náklady , , ,- Výnosy-tržby , , , ,- Výnosy-dotace , , , ,- Výsledek (dokrýváno z jiných vlastních zdrojů) , soběstačnost15,8%12,4%23,8%47%

Sociální firma Je pro cílové skupiny, které mají na trh práce nejobtížnější přístup a potřebují dlouhodobou nebo opakovanou pracovní podporu (zejména duševně nemocní, mentálně postižení, drogově závislí, bezdomovci ad.) Je vhodná pro ty, kteří jsou schopni pracovat za náročnějších pracovních podmínek a zvládají rychlejší pracovní tempo než je v chráněných dílnách, ale z důvodu svého znevýhodnění nemohou nebo nechtějí pracovat otevřeném pracovním trhu Je mezistupněm mezi chráněnou dílnou a běžnou firmou. Je subjekt, který naplňuje standardy sociálních firem, resp. se k jejich dodržování veřejně hlásí (zamezení zneužívání pojmu sociální firma)

pracovní příležitosti pro zdravotně i sociálně znevýhodněné růst pocitu potřebnosti a seberealizace znevýhodněných zaměstnanců posílení ekonomické nezávislosti zaměstnanců sociální firmy snížení stigmatu a podpora sociálního začleňování Co nového sociální firma přináší

KONTAKTY Fokus Praha, o.s. Dolákova Praha 8 Tel: , Jan Mácha - SF Zahrada - SF Jůnův statek - Web: