Program rozvoje venkova ČR 2007-2013 (PRV) podpory pro venkov Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Advertisements

Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Informace o fungování MAS Vizovicka a Slušovicka
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
1 Leader + Státní zemědělský intervenční fond Místní akční skupina – MAS.
Spolupráce na venkově a další rozvoj metody LEADER v JMK výstupy setkání zástupců MAS JMK Milotice
Národní síť Místních akčních skupin České republiky v kontextu rozvoje venkova Olomouc František Winter.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Aktuální stav opatření V.2 zřízení Celostátní sítě pro venkov Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova ČR na období Osa 4 Leader Ing. Kateřina Adamcová, oddělení metodiky Osy 4 PRV.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Valné shromáždění Chotěvice, Zpráva o činnosti Sekretariátu.
Ministerstvo zemědělství ČR odbor koncepce rozvoje venkova Aktuální stav Opatření V.2 Programu rozvoje venkova ČR „Zřízení a provoz Celostátní.
Celostátní síť pro venkov
Vymezení Fiche Podpora podnikání v oblasti cestovního ruchu.
Program rozvoje venkova ČR , III. OSA. Realizace osy III Programu rozvoje venkova ČR Projektová opatření Zaregistrováno žádostí.
KULATÝ STŮL S OBČANY – DISKUZE O BUDOUCNOSTI. Místní akční skupina (dále MAS) je na politickém rozhodování nezávislým společenstvím občanů, neziskových.
Co je třeba udělat pro vznik o.p.s. Hradecký venkov se sídlem v Nechanicích :
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Sociální problematika na venkově Od Programu obnovy vesnice k LEADERu Ing. Roman Línek náměstek hejtmana pověřený zastupováním Pardubický kraj
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
6. Leader EU – průběh realizace projektů Valné shromáždění Chotěvice,
Co nám přinesl LEADER (14) Bilance naplňování SPL Opatření IV.1.2. Lada Nevečeřalová
„Budujeme region se společnou budoucností“ realizace programu Leader Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova, - pro obce Ing. arch. Kamila Matoušková, CSc. poradkyně ministra zemědělství.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA (PRV)
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
„Budujeme region se společnou budoucností“ „Budujeme region se společnou budoucností“ realizace SP LEADER Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova:
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
PROJEKTY SPOLUPRÁCE Programový výbor MAS Hradecký venkov Nechanice, 10. června 2010 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Projekt spolupráce v Programu rozvoje venkova, osa IV. LEADER VENKOVSKÉ.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Osa IV - Leader. Metoda Leader  Místní akční skupina (MAS) – partnerství soukromého sektoru (min. 50% zástupců) veřejného sektoru (max. 50% zástupců)
MAS ORLICKO a podpora cestovní ruchu. Co je MAS ORLICKO MAS - Místní akční skupina (z ang. „Local Action Group – LAG“) Nezisková organizace – občanské.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Odbory zemědělských agentur a pozemkových úřadů Činnost ZAPÚ v Programu LEADER ČR.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
SLAVKOV Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Členská schůze MAS Opavsko.
Místní akční plány vzdělávání a Přemyslovské střední Čechy o.p.s. Pracovní skupina MAP ORP Kladno
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Podopatření Rozvoj venkova (podopatření typu LEADER+) Ing. Lucie Lopatová.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Region spokojeného života pro všechny
Jana Vavryčuková manažerka
Prioritní osa 2 Interreg V-A Česká republika – Polsko Společný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
MAS Lípa pro venkov z.s. Monitoring a evaluace
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

Program rozvoje venkova ČR (PRV) podpory pro venkov Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

Venkov v Programu rozvoje venkova ČR  III. osa - Kvalita života ve venkovských oblastech a diverzifikace hospodářství venkova 16,93 % alokace finančních prostředků na PRV (80,82 mil. €/rok)  Leader 5 % alokace finančních prostředků na PRV (27,38 mil. €/rok)

Kvalita života ve venkovských oblastech a diverzifikace hospodářství venkova  III.1.1 Diverzifikace činností nezemědělské povahy  III.1.2 Podpora zakládání podniků a jejich rozvoje  III.1.3 Podpora cestovního ruchu (79,444 mil. € )  III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, obč. vybavení a služby (245 mil. €) Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Podopatření III Občanské vybavení a služby  III.2.2 Ochrana a rozvoj kulturního dědictví venkova (57 mil. €)  III.3.1 Vzdělávání a informace (12,5 mil. €)

Souhrnné informace osa III  Podáno 7297 žádostí o dotaci  28,910 mld. Kč  Schváleno 2812 projektů  10,514 mld. Kč  Podané žádosti o proplacení u 1897 projektů  5,445 mld. Kč

Osa III – přehled příjmu

Osa IV LEADER  Opatření: IV.1.1 Místní akční skupina IV.1.2 Realizace místní rozvojové strategie IV.2.1 Realizace projektů spolupráce  Průřezová osa  Alokace – 5,5 % PRV = cca 5,2 miliard Kč (202 mil. eur) na období

Metoda Leader Místní akční skupina (MAS, LAG)  partnerství veřejných a soukromých subjektů  místní rozvojová strategie  integrované a vícesektorové akce  inovativnost – nalézání nových řešení problémů venkovských regionů

Metoda Leader  přístup zdola nahoru – o budoucnosti regionu rozhodují lidé žijící a pracující v území, znající jeho tradice a potřeb  síťování – výměna zkušeností mezi skupinami LEADER

IV.1.1 Místní akční skupina  V rámci tohoto opatření jsou podporovány místní akční skupiny, které v souladu s principem Leader zajišťují realizaci svého Strategického plánu Leader (dále SPL)  Podpora růstu konkurenceschopnosti zemědělství a lesnictví a kvality života na venkově a diverzifikace ekonomiky  Zavedení místní rozvojové strategie do systému programů rozvoje venkova  Uplatnění principů Leader v oblasti tvorby partnerství mezi veřejným a soukromým sektorem na místní úrovni

IV.1.1. Místní akční skupina Stav k Počet Hodnota v mil. Kč Zaregistrované žádosti - realizace SPL 194- Schválené MAS112956,4 Proplacené ŽOP za režijní výdaje MAS * ,711 * Každá MAS smí předkládat Žádost o proplacení 3x ročně Celkový rozpočet pro IV.1.1 ( ): cca 956,4 mil. Kč

Příklady způsobilých výdajů  administrace (vyhlášení výzvy, konzultace se žadateli, příjem a kontrola žádostí, hodnocení projektů, kontrola realizace projektů, archivace)  semináře, školení pro žadatele a veřejnost  sběr informací pro hodnocení a monitoring  nezbytné výdaje spojené s provozem MAS (nájemné, elektřina, vytápění, telefon, cestovní náklady, účetnictví, poradenské služby, apod.)

IV.1.2 Realizace místní rozvojové strategie Stav k Počet Hodnota v mil. Kč Zaregistrované projekty ,97 Schválené projekty ,95 Proplacené projekty620287,25

Charakteristika opatření  Z opatření IV.1.2 jsou podporovány projekty, které jsou v souladu se schváleným Strategickým plánem Leader (SPL) místní akční skupiny (MAS) a příslušnými podmínkami opatření Programu rozvoje venkova (PRV)  Projekty k realizaci vybírá na základě předem stanovených bodovacích kritérií MAS prostřednictvím své výběrové komise.  Do bodovacích kritérií musí být jako kritérium zahrnuto uplatňování inovačních přístupů.  Výběr projektů Místními akčními skupinami probíhá minimálně jednou do roka.  Opatření se realizuje na základě principů Leader.

Úspěšné projekty: Popis projektu:  Projekt řeší restaurování sochy sv. Jana Nepomuckého u mostu přes řeku Lužnici a dále restaurování pěti litěných křížů s kamennými podstavci v katastru obce Lužnice  Realizací projektu došlo k záchraně dotčených památek pro příští generace.  Proplaceno: ,- Kč Místní akční skupina Třeboňsko Obec Lužnice - Restaurování kamenné sochy sv. Jana Nepomuckého, restaurování křížů v katastru obce Lužnice

Socha sv. Jana Nepomuckého

IV.2.1 Realizace projektů spolupráce Stav k Počet Hodnota v mil. Kč Zaregistrované projekty136486,01 Schválené projekty52173,41 Proplacené projekty45,50

Cíle opatření  Rozvoj a propagace spolupráce a nejlepších výsledků a projektů  Zavedení místní rozvojové strategie do systému programů rozvoje venkova  Uplatnění principů LEADER

Úspěšné projekty

Venkovská tržnice  Projekt Spolupráce 6 MAS - MAS Krajina srdce ve spolupráci s pěti partnerskými MAS z ČR (MAS Sdružení Růže, MAS Jemnicko, MAS LAG Strakonicko, MAS Lípa pro venkov, MAS Podlipansko)  Celková finanční náročnost projektu činí ,- Kč, z čehož ,- Kč je finanční podíl na aktivity projektu, které na svých bedrech nese MAS Krajina srdce.  Projekt zasáhne území o 271 obcích s celkovým počtem obyvatel

Venkovská tržnice  Realizací projektu v každé partnerské MAS vzniká informační centrum pro podnikatele a NNO, které je vybaveno kompatibilním informačním systémem, jehož součástí je pro tento účel vytvořená databáze místních podnikatelských a neziskových subjektů.  Systém umožní předávání a výměnu informací tematicky směrovaných na rozvoj akcí a na vznik nových i podporu stávajících aktivit týkajících se lepšího využití či rozvoje lidských, sociálních a hospodářských zdrojů konkrétních venkovských území tj. území místních akčních skupin zapojených do projektu

Úspěšné projekty: Rozvoj lidských zdrojů – šance pro další rozkvět regionu Spolupracující MAS:  ROZKVĚT ZAHRADY JIŽNÍCH ČECH - MÍSTNÍ AKČNÍ SKUPINA  Občanské sdružení CHANCE IN NATURE - LOCAL ACTION GROUP Popis projektu:  Vybudování sítě center pro neziskový sektor, které se stanou ve svých spádových sub-oblastech v prostoru do max. cca 15km dojížďky středisky pro aktivity rozvíjející místní lidské zdroje, primárně organizované v rámci nestátních neziskových organizací v regionu.  Proplaceno: ,- Kč

LEADER – informace  V současné době existuje na území ČR cca 150 MAS. Přehled MAS registrovaných v ČR si můžete prohlédnout v aplikaci Databáze MAS, která je přístupná na webových stránkách Ministerstva zemědělství ( – sekce Venkov – záložka místní akční skupiny.  Ucelený přehled MAS naleznete také v publikaci LEADER – budoucnost venkova 2009, kterou vydalo Ministerstvo zemědělství.

Leader – informace  V celé Evropě existují tisíce "skupin pro místní akce" – LAGs (Local action groups), které navzájem spolupracují a předávají si zkušenosti s rozvojem venkova. Nabídky spolupráce od zahraničních LAGs naleznete v sekci Nabídky mezinárodní spolupráce.

Leader – informace  Veškeré důležité informace o místních akčních skupinách jsou uveřejněny také na internetových stránkách Státního zemědělského intervenčního fondu.  Cenné rady jistě poskytnou zástupci Národní sítě MAS České Republiky, která v současné době sdružuje většinu registrovaných MAS. Kontakty a podrobné informace o NS MAS ČR najdete na jejích webových stránkách:

Děkuji za pozornost !!!