Stavební zákon Autorizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚZEMNÍ ROZHODOVÁNÍ POSTUPY PŘI EXISTENCI RŮZNÝCH NÁSTROJŮ ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ A RŮZNÝCH TYPŮ ÚZEMÍ Ing. arch. Miriam Blažková ÚÚR Brno říjen 2006.
Advertisements

Obecné požadavky na výstavbu
NOVÉ INSTITUTY V RÁMCI NOVÉHO STAVEBNÍHO ZÁKONA
Organizace a řízení výstavbových projektů v praxi
STANDARD VÝKONŮ A ČINNOSTÍ AUTORIZOVANÝCH OSOB
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
Zákon č. 184/2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Zákon upravuje podmínky a)odnětí nebo omezení.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Fakulta stavební Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, Ostrava – Poruba.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Nástroje územního plánování
Vybrané základní pojmy stavebního zákona.
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Stavby Lesní stavby - pozemní (obytné budovy, garáže, dílny, stáje, sklady, přístřešky, …) - dopravní (zejména cesty a související objekty) - vodní (úpravy.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Řízení zpracování a projednání stupně projektu Projekt pro vydání územního rozhodnutí o umístění stavby.
Výkon státního požárního dozoru ( dle zákona č. 350/2012 Sb.)
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha - Bratislava
Novostavba rodinného domu
dobu platnosti rozhodnutí, má-li být delší, než stanoví zákon.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PROJEKTOVA.
ZÁKON 360/1992 Sb. o výkonu povolání
JUDr. Jana Tkáčiková, PhD..  Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu  Stavební pozemek – pozemek, jeho část nebo soubor pozemků,
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Povolování staveb Stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu nevyžadují a) budovy, a to např. stavby o jednom nadzemním podlaží do 25 m 2 zastavěné.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
STAVEBNÍ POZEMKY Jiří Matějíček. Definování stavebního pozemku Stavebním pozemkem se rozumí: pozemek, jeho část nebo soubor pozemků, vymezený a určený.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
Ochrana půdy a lesa.
Dodavatelsko- odběratelské vztahy při realizaci stavby
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
AUTORIZOVANÉ OSOBY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
INVESTORSKÁ ČINNOST Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Stavební právo.
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
ŘÍZENÍ STAVEBNÍHO DÍLA I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Stavební právo. NOVÝ STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k , velká novela k
Zhodnocení nového stavebního zákona po roce účinnosti Bakalářská práce.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Kanalizace – kdy bude??? Povolovací, přípravný a realizační proces kanalizace Martin Exner, starosta obce Nová Ves Nová Ves
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Tomáš Sklenář Územně plánovací dokumentace a její aktualizace.
SP4 - RD PROVÁDĚCÍ v ARCHICADU ing. arch. Vladimíra Jínová 13 - TEXTOVÁ ČÁST.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
MĚSTSKÝ ÚŘAD VALAŠSKÉ KLOBOUKY STAVEBNÍ ODBOR DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 13. A 20. BŘEZNA 2013.
Katedra elektrotechniky
Stavební právo.
dobu platnosti rozhodnutí, má-li být delší, než stanoví zákon.
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
Umisťování staveb.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY (ÚAP)
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_STAVEBNÍ.
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Stavební právo.
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Stavební pozemky (teze)
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Stavební přípravy a zásady Rekodifikace veřejného stavebního práva
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
Transkript prezentace:

Stavební zákon Autorizace Obsah: Stavební zákon Autorizace

1. Stavební zákon Zákon č. 50/1976 Sb. o územním plánování a stavebním řádu Pojmy: Stavba: veškerá stavební díla Změny staveb: nástavby, přístavby, stavební úpravy Stavební pozemek: území k zastavění, v regulačním plánu nebo územní rozhodnutí

Jednoduché stavby: Stavby pro bydlení do 300 m2, max. 1 PP a 4 NP Stavby pro rekreaci Zařízení staveniště Přípojky Opěrné zdi Podzemní stavby do 300 m2, 3m hloubka

Drobné stavby: Doplňková funkce ke stavbě hlavní 1NP do 16 m2, 4,5m výška Podzemní stavby do 16 m2, 3m hloubky Stavby pro les Oplocení Připojení na sítě

Územní plánování Funkční využití území Zásady organizace Věcná a časová koordinace výstavby Nástroje: Územně plánovací podklady Územně plánovací dokumentace Územní rozhodnutí

Orgány územního plánování Obce Kraje Ministerstvo pro místní rozvoj Ministerstvo obrany Pořizují územně plánovací dokumentaci Územní řízení Řeší: Umístění staveb Využívání území Ochranu veřejných zájmů Vydání územního rozhodnutí

Územní rozhodnutí Provádí stavební úřad Rozhodnutí o umístění stavby Rozhodnutí o využití území Rozhodnutí o chráněném území Rozhodnutí o stavební uzávěře Rozhodnutí o dělení a zcelování pozemků

Územní rozhodnutí nevyžaduje: Stavební úpravy a udržovací práce Drobné stavby Stavby uvnitř existujících staveb Informační a propagační zařízení Dělení a zcelování pozemků Sloučení územního a stavebního řízení lze u: Jednoduchých staveb Nástaveb Přístaveb

Účastníci řízení: Územní rozhodnutí: Navrhovatel Dotčení vlastníci pozemků a staveb (hlavně sousedé) Obec (orgány státní správy) Nájemníci Územní rozhodnutí: Zajišťuje soulad s územním plánováním Obsah: Vymezení území Podmínky výstavby - ochrana veřejných zájmů

K územnímu řízení: Návrh na vydání územního rozhodnutí Situační výkres (do katastrální mapy) Doklady o jednání s účastníky Další dokumentace o: Stavebním pozemku a umístění stavby Architektonickém a urbanistickém řešení Údajích o provozu Vlivu na životní prostředí a zdraví Dotčených ochranných pásmech Ochraně stavby před škodlivými vlivy prostředí Rozsahu a uspořádání staveniště Úpravách nezastavěných ploch

Stavební řád Stavební povolení Ohlášení stavebnímu úřadu Ohlášení: Drobné stavby Stavební úpravy Udržovací práce kulturních památek, u rizika narušení stability a požární bezpečnosti

Proces stavebního řízení: Proces ohlášení: Kladné vyjádření stavebního úřadu Zahájení stavby Ohlášení 30 dní Proces stavebního řízení: Dokumentace ke stavebnímu řízení Stanoviska dotčených orgánů Námitky Žádost o stavební povolení Stavební povolení

Účastníci stavebního řízení: Stavebník Dotčené osoby s vlastnickými a jinými právy Zvláštní osoby vymezené zákonem Odborný dozor (u svépomoci)

Žádost o stavební povolení – obsah: Jméno a adresa stavebníka Druh, účel, místo stavby, termín dokončení Parcela Jméno, adrese a oprávnění projektanta, způsob provedení stavby (svépomocí nebo dodavatelsky) Základní údaje o stavbě Seznam účastníků řízení Náklady a technologie

Příloha žádosti o stavební povolení = projektová dokumentace: Souhrnná zpráva o stavbě Celková situace stavby 1:200 až 1:500 Stavební výkresy (stav před i po) Návrh úprav okolí

Červeně vyznačit do schválených výkresů Stavební povolení Vymezuje podmínky pro realizaci a užívání stavby Zahájení výstavby do 2 let od vydání Změna stavby před dokončením Malé Velké Červeně vyznačit do schválených výkresů Žádost o povolení

Kolaudační řízení Kolaudační rozhodnutí = povolení k užívání Stavební úřad – oznámení termínu účastníkům Návrh stavebníka Kolaudační rozhodnutí Kolaudace Účastníci: stavebník, vlastník stavby, stavební úřad

Odstraňování Lze nařídit v případě: Ohrožení života nebo zdraví Staveb postavených bez stavebního povolení Dočasných staveb po uplynutí lhůty nebo účelu

Vyvlastnění Provádí stavební úřad pro: Veřejně prospěšné stavby Hygienická, bezpečnostní a jiná pásma Přístup ke stavbě Asanace sídelního útvaru Pozorovací síť životního prostředí Nový zákon neobsahuje → nově bude: „Zákon o nuceném přechodu vlastnických práv k pozemkům a stavbám“

Příprava a realizace Stavebník: Sám Najatá firma Financuje výstavbu Nákup pozemku Zajištění projektové dokumentace Zajištění územního rozhodnutí Zajištění stavebního povolení Zadání stavby Technický dozor investora Získání kolaudačního rozhodnutí Sám Najatá firma

Fáze projektu Fáze přípravná Fáze investorská Fáze realizační Posouzení výhodnosti projektu Fáze přípravná Fáze investorská Příprava + projektování Fáze realizační Dozor, projektování skutečného provedení

Činnost investora: Příprava zakázky Nákup pozemku Návrh stavby Dokumentace k územ. říz. Dokumentace ke staveb. říz. Dokumentace pro realizaci Vyhledání dodavatele Zadání stavby dodavateli Tech. a autor. dozor Závěrečné hodnocení

2. Autorizace Zákon č. 360/1992 o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě Oprávnění k odborné činnosti ve výstavbě

Autorizovaný architekt Autorizovaný inženýr Seznam autorizovaných inženýrů Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě Autorizovaný technik

Pro obory: pozemní stavby dopravní stavby stavby vodního hospodářství a krajinného inženýrství mosty a inženýrské konstrukce technologická zařízení staveb technika prostředí staveb statika a dynamika staveb městské inženýrství geotechnika požární bezpečnost staveb stavby pro plnění funkcí lesa

Podmínky autorizace Písemná žádost Občan ČR nebo EU Způsobilost k právním úkonům Bezúhonnost Vzdělání (VŠ, příp. SŠ) Odborná praxe (3roky -Ing., 5let – Bc.+SŠ) Zkouška odborné způsobilosti (6 měs. po žádosti, 500Kč) Složení slibu (1 měs. po zkoušce)

Děkuji za pozornost