Program rozvoje venkova , Všeradice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
XV. Celostátní finanční konference
Advertisements

Program rozvoje venkova na období
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
Program rozvoje venkova na období
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
1 Leader + Státní zemědělský intervenční fond Místní akční skupina – MAS.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Program rozvoje venkova ČR na období Osa 4 Leader Ing. Kateřina Adamcová, oddělení metodiky Osy 4 PRV.
OPERAČNÍ PROGRAM PRAHA - ADAPTABILITA Nestátní neziskové organizace – partneři pro rozvoj PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI MMR, STAROMĚSTSKÉ.
Seminář SPOV: Podpora rozvoje venkova v ČR , České Budějovice.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
MAS ve Zlínském kraji příprava na období Zlín,
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Podpořeno dotací poskytnutou Ministerstvem pro místní rozvoj na realizaci projektu Udržitelný rozvoj venkova prostřednictvím místních akčních skupin. CLLD.
OP ŽP Anna Limrová Samostatný odbor OP ŽP.
Program rozvoje venkova 2014 – 2020
Podpořeno dotací poskytnutou Ministerstvem pro místní rozvoj na realizaci projektu Udržitelný rozvoj venkova prostřednictvím místních akčních skupin. Strategie.
Co nám přinesl LEADER (14) Bilance naplňování SPL Opatření IV.1.2. Lada Nevečeřalová
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Podpořeno dotací poskytnutou Ministerstvem pro místní rozvoj na realizaci projektu Udržitelný rozvoj venkova prostřednictvím místních akčních skupin. Místní.
Bilance prvního roku ve vládě a plány na nejbližší období Marian Jurečka Praha, ministr zemědělství.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ing. Zuzana Nováková Odbor Řídící orgán OP Ministerstvo zemědělství ČR.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
ministryně pro místní rozvoj
Návrh reformy SZP Evropská komise předložila návrh reformy SZP pro období po roce Účelem tohoto návrhu je posílit konkurenceschopnost, udržitelnost.
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Program rozvoje venkova na období Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Podnikání a zemědělství.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA 2014 – 2020 A MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ KRAJINNÉ ARCHITEKTURY.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
MAS Brdy – Vltava Komunitně vedený místní rozvoj.
Sněm Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. čtvrtek od 17:30 Kulturní dům Libňatov.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Integrované nástroje v IROP Seminář k realizaci IPRM v IOP Praha.
JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
SLAVKOV Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Členská schůze MAS Opavsko.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Program rozvoje venkova , Monínec.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Další výzvy ve Specifickém cíli 3.3 IROP Regulační plány
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Jablunkovska
Seminář k výzvě č. 1 MAS Lanškrounsko z PRV 17. 7
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

Program rozvoje venkova 2014 - 2020 28.11.2014, Všeradice Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

18.11.2014 Stav vyjednávání 1/2 17. zasedání MV PRV 16. července 2014 – návrh PRV předložen oficiálně EK 23. října 2014 – předány připomínky EK (oficiálně přes SFC až 27. 10. 2014) IV. čtvrtletí r. 2014 - I. čtvrtletí r. 2015 – vypořádání připomínek EK po projednání Vládou ČR – opětovné předložení Komisi

18.11.2014 Stav vyjednávání 2/2 17. zasedání MV PRV na programový dokument budou navazovat národní prováděcí předpisy (pravidla a nařízení vlády) květen 2015 – zahájení příjmu žádostí pro plošná opatření III. čtvrtletí 2015 – očekávaný příjem žádostí pro 1. projektová opatření Po schválení programového dokumentu bude též vyhlášena výzva pro předkládání strategií Místních akčních skupin (MAS), 2015/2016 – dokončení výběru strategií

Zásadní změny oproti období 2007 - 2013 členění do os (skupin opatření) částečně nahrazují Priority unie, opatření může přispívat k více prioritám odlišná hierarchie některých opatření širší rozsah u opatření Spolupráce implementace LEADER prostřednictvím více fondů 2 kola pro příjem žádostí ročně zmírnění sankčního systému změna systému zadávání veřejných zakázek prokazování finančního zdraví nad 1 milion Kč

Rozpočet PRV 2014-2020 přesun 300 mil. EUR do koheze rozpočet stanovený nařízením (EU) č. 1305/2013 2 170 333 tis. EUR přesun z I. pilíře 111 112 tis. EUR v rámci flexibility 24 228 tis. EUR na základě degresivity plateb kofinancování ze státního rozpočtu ve výši 25 % 760 482 tis. EUR, resp. 768 557 tis. EUR celkem cca 3 mld. EUR (PRV 2007-2013 - 3,6 mld. EUR)

Priority EU dle významu pro PRV P 6 - Podpora sociálního začleňování, snižování chudoby a hospodářského rozvoje ve venkovských oblastech P 2 - Zvýšení konkurenceschopnosti P 4 - Obnova, ochrana a zlepšování ekosystémů závislých na zemědělství a lesnictví P 3 - Podpora organizace potravinového řetězce a řízení rizik P 5 - Podpora účinného využívání zdrojů P 1 - Podpora předávání znalostí a inovací v zemědělství, lesnictví na slidu jsou seřazeny oblasti podpor (priority EU) dle významu pro PRV ČR některé z nich spolu úzce souvisí a je obtížné striktně oddělit příspěvky jednotlivých opatření primární dle významu je priorita 4 zaměřená na životní prostředí – ekosystémy v zemědělství a lesním hospodářství doplňovaná prioritou 5 priorita 2 a 3 jsou úzce propojené a obě směřují ke zvyšování konkurenceschopnost oblasti podpor v rámci priority 6 - územní rozvoj venkovských oblastí - bude řešen zejména z hlediska tvorby pracovních míst na venkově podpory občanské vybavenost a infrastruktura bude řešena primárně z jiných zdrojů než EZFRV horizontálně bude řešeno téma klimatických změn a inovace oblasti , které nejsou plně podporovány z PRV ( např. podpory obcím, oblast životního prostředí, podnikání apod.) budou řešeny z jiných programů viz následující slide k doplňkovosti podpor a hraničním oblastem

Rozpočet PRV 2014-2020

PRV 2014 + Dotační možnosti obcí opatření pro nezemědělské podnikatele a většina opatření pro obce z PRV vyjmuta obce jako způsobilý příjemce dotace vybraná lesnická opatření opatření Spolupráce týkající se KDŘ a místních trhů a udržitelného zajišťování biomasy zajištění prostoru v jiných OP či z jiných zdrojů Memorandum o spolupráci (MZe, MMR a MŽP)

PRV 2014 + Dotační možnosti obcí možnosti pro obce v rámci lesnických opatření opatření Investice do hmotného majetku: operace 4.3.2 Lesnická infrastruktura opatření Investice do rozvoje lesních oblastí a zlepšování životaschopnosti lesů: 8.1.1 Zalesňování a zakládání lesů 8.3.1 Zavádění preventivních opatření v lesích 8.4.1 Obnova lesních porostů po kalamitách 8.4.2 Odstraňování škod způsobených povodněmi 8.5.1 Investice do ochrany melioračních a zpevňujících dřevin 8.5.2 Neproduktivní investice v lesích 8.5.3 Přeměna porostů náhradních dřevin 8.6.1 Technika a technologie pro lesní hospodářství

PRV 2014 + Dotační možnosti obcí možnosti pro obce v rámci Spolupráce: 16.4.1 Horizontální a vertikální spolupráce mezi účastníky krátkých dodavatelských řetězců a místních trhů 16.6.1 Horizontální a vertikální spolupráce při udržitelném zajišťování biomasy pro výrobu energie a v průmyslových procesech

CLLD – Komunitně vedený místní rozvoj podpora MAS rozšířena i do ostatních Evropských strukturálních a investičních fondů, přes které je možné využít metodu LEADER jako CLLD za koordinaci podpory CLLD v rámci ESI fondů je zodpovědné MMR zapojené programy do CLLD: OPŽP (MŽP), IROP (MMR), OPZ (MPSV), PRV (MZE) režijní výdaje MAS - hrazeny z IROP (2 mld. Kč), kontrolu účetních dokladů bude provádět IROP

CLLD – Komunitně vedený místní rozvoj zkušenosti stávajícího období → sjednotit rozdílnou úroveň MAS → nastavení povinných standardů pro fungování MAS příjem Žádostí o standardizaci MAS proběhne od 24. 11. 2014 do 22. 5. 2015 po splnění standardů a získání Osvědčení o splnění standardů – předložení žádosti o podporu SCLLD na MMR SCLLD vyhoví požadavkům hodnotícího procesu a bude akceptována všemi dotčenými řídicími orgány programů - podpis Memoranda o realizaci integrované strategie

CLLD - LEADER V PRV CLLD/LEADER - min. 5 % z rozpočtu PRV V rámci opatření Podpora místního rozvoje LEADER (CLLD – komunitně vedený místní rozvoj) budou z PRV podporovány 2 operace, a to: 19.2.1 Podpora provádění operací v rámci strategie komunitně vedeného místního rozvoje 19.3.1 Příprava a provádění činností spolupráce místních akčních skupin

CLLD – Realizace SCLLD projekty konečných žadatelů naplňují cíle SCLLD příslušné MAS musí být danou MAS vybrané na základě předem stanovených výběrových kritérií musí být financovatelné z PRV příjemci podpory a výše podpory závisí na konkrétním typu opatření výše podpory maximálně 85 % způsobilých výdajů výše způsobilých výdajů na projekt od 50 tis. do 5 mil. Kč strategie může být zaměřena na následující články: 14, 17, 19, 24, 25, 26, 35 Předávání znalostí a informační akce (čl. 14) – v diskuzi Investice do hmotného majetku (čl. 17 1.a), b)) - Podpora investic v zemědělských podnicích a Podpora investic, které se týkají zpracování/uvádění na trh a/nebo vývoje zemědělských produktů Podpora investic související s rozvojem, modernizací nebo přizpůsobením se zemědělství a lesnictví – Lesnická infrastruktura (čl. 17 1.c)) Rozvoj zemědělských podniků a podnikatelské činnosti, podpora investic na založení a rozvoj nezemědělských činností (čl. 19 1. b)) Podpora předcházení poškozování lesů lesními požáry, přírodními katastrofami a katastrofickými událostmi a obnova poškozených lesů (čl. 24 1.d)) – Obnova lesnického potenciálu poškozeného požáry a jinými přírodními katastrofami, včetně škůdců, chorob a katastrofických událostí a jevů souvisejících se změnou klimatu Podpora investic ke zvýšení odolnosti a ekologické hodnoty lesních ekosystémů (čl. 25) – Neproduktivní investice v lesích Podpora investic do lesnických technologií a zpracování lesnických produktů, jejich mobilizace a uvádění na trh (čl. 26) Spolupráce (čl. 35 1.a))

CLLD – Realizace projektů spolupráce spolupráce mezi územními celky (národní spolupráce) spolupráce mezi územími celky v několika členských státech či ve třetích zemích (nadnárodní spolupráce) příjemce podpory - MAS, jejíž SCLLD byla schválena k podpoře z PRV spolupráce s jinými partnerstvími bude možná, dotována však bude pouze část týkající se podpořené MAS vlastní realizace projektů i náklady na řízení projektů podpora až do výše 80 % způsobilých výdajů odlišný systém příjmu a schvalování - průběžný příjem na platební agentuře na projekty spolupráce obdrží každá MAS svou alokaci - projekty nebudou soutěžit mezi sebou

Děkuji za pozornost!