Komora sociálních podniků Ing. Vojtěch Miler Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

SOCIÁLNÍ EKONOMIKA SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Principy sociálního podnikání
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Ing. Vojt ě ch Miler Zkušenosti a zhodnocení projektu Regionálního centra podpory sociálního podnikání.
JUDR. LENKA DEVEROVÁ Červenec 2013 MAS OPS nebo sdružení (spolek)
Sociální podnikání v ČR Bc. Jitka Čechová
Vzdělávací program k sociálnímu podnikání Vzdělávací program k sociálnímu podnikání „Sociální podnikání jako efektivní nástroj snižování nezaměstnanosti“
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Téma: Svět práce a financí Vypracoval: Ing. Milan Havlas
Právní forma organizace
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Podnikání a jeho formy Milena Tichá
Podnikání – obchodní společnosti
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Workshop profesního poradenství pro neslyšící v rámci projektu OPPA „Zvládneme to sami!“ Podnikatelské minimum Podnikatelská myšlenka / Podnikatelský.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Úvodní konference projektu „Průvodce světem Multimédií“ 21. září 2010 LAPTUS s.r.o., rozvojová agentura.
Formy podnikání Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Sociální podnikání jako způsob myšlení a tvořivosti požadované klíčové kompetence pro vedení sociálního podniku Ing. Vojtěch Miler PPSD Personální a poradenské.
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Obchodní společnosti I. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Podnikatelské modely sociální ekonomiky Mezinárodní vědecká konference Banská Bystrice 29. –
CZ / /0395 EuroChamber Praha Žadatel:Hospodářská komora hlavního města Prahy Partner: ČBL Komora Kontaktní osoba: Jan Hauser, tel:
Sociální podnikání v obcích Karel Rychtář, SČMVD Sociální podnikání v obcích Karel Rychtář, SČMVD
OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI opakování
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Komanditní společnost
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
PPSD Personální a poradenské družstvo Ing. Vojtěch Miler předseda družstva Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS Informační seminář MAS Region.
Struktura podnikatelského plánu
Vysoká škola polytechnická Jihlava – veřejná vysoká škola (vznikla v červnu 2004 na základě zákona č. 375/2004 Sb.) – neuniverzitní vysoká škola (celosemestrální.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Podnikové hospodářství Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu peněžitých i nepeněžitých vkladů, které společníci společnosti poskytují.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Právní forma organizace Právní formy podniku Veřejnoprávní organizace.
REGIONÁLNÍ ŠKOLA ROZVOJE VENKOVA zájmové sdružení právnických osob Partner Středočeského kraje v opatření 3.3. SROP.
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Podnik Ročník / obor studia: II. – III. r./ Hotelnictví.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
© Macura & partner, a.s. Veletrhy řešení 2015 Právní formy podnikání dané zákonem.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO31 Název.
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Společensky odpovědné podnikání
Název: Fiktivní firma Autor: Ing. Václav Tomášek
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Jablunkovska
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Pavel Burda Roman Vaníček
Regionální centrum podpory sociálního podnikání
PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
Podnikání a jeho právní formy
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Komora sociálních podniků Ing. Vojtěch Miler Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS

1. Základní principy sociálního podnikání

a)Principy SP: ekonomická a sociální (společensky prospěšná) stránka sociálního podnikání Vyváženost Zaměstnávání a práce s cílovou skupinou Vliv na místo, kde působím (komunitu) Demokratické řízení Vícezdrojové financování Použití zisku Sociální inovace Zapojení stakeholderů Síťování a spolupráce Udržitelný rozvoj Sociální odpovědnost Využití místních zdrojů

b)Proč se zakládají sociální podniky? Jaká je Vaše motivace k založení SP ?

2. Zakládání sociálních podniků a) Právní formy sociálních podniků (nejsou zákonně vymezeny s výjimkou sociálních družstev od ) Akciová společnost Společnost s ručením omezeným Veřejná obchodní společnost a Komanditní společnost Družstvo Sociální družstvo (Z minulosti ještě existují: o.p.s. a neziskové organizace založené církvemi)

2. Zakládání sociálních podniků b) Kritéria pro výběr právní formy Dlouhodobá ekonomická a sociální strategie firmy Způsob řízení firmy Obor podnikání Struktura vlastníků Zvyklosti a zkušenosti zakladatelů Možnosti získání podpory

2. Zakládání sociálních podniků c) Morfologie sociálních podniků Nově založený sociální podnik Přeměna „běžného“ podniku na sociální Vyčlenění části podniku na část sociální Přeměna podniku nebo neziskové organizace Spojení s již existujícím sociálním podnikem Rozdělení stávající organizace na více částí Zakládající subjekty: fyzické osoby, obce, neziskové organizace, podnikatelé, právnické osoby.

3. Praktické problémy při zakládání sociálních podniků (a jak se jim vyhnout) Projekt After Care v sociálním podnikání Nejčastější chyby a problémy: Nedostatečný počáteční kapitál Přílišná závislost (spoléhání se) na cizích financích Nejasně stanovené kompetence a odpovědnosti Podcenění pesimistických odhadů Nesoustředěnost na hlavní aktivity (mnoho věcí naráz) Nedostatečný marketingový průzkum Neexistence výkonnostních parametrů Neexistence strategického plánovaní Špatný výběr partnerů

Děkujeme za pozornost Ing. Vojtěch Miler Tel K OMORA S OCIÁLNÍCH P ODNIKŮ PPSD Personální a poradenské sociální družstvo Regionální centrum podpory sociálního podnikání