DĚTSKÉ SKUPINY A KUDY DÁL?! Jak mohou profesní organizace pomoci v rozvoji předškolní péče Jan Schneider.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role odborné společnosti při sledování a zvyšování kvality
Advertisements

Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
Služby péče o dítě – diferenciace péče
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Grantová politika KC Praha. Jana Brežná, KC Praha Co je NNO (NGO): Nestátní nezisková organizace:  právní formou je občanské sdružení, obecně prospěšná.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
KONCEPCE ŠKOLSTVÍ ÚJEZD NAD LESY MATEŘSKÉ A ZÁKLADNÍ ŠKOLY V Újezdě nad Lesy.
Principy Typy Výhody Bariéry a řešení Konference „Podpora rodiny dle programového prohlášení vlády České republiky“ - 30.listopad Poslanecká sněmovna.
Mgr. Terezie Pemová NIDAR
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Potřeby jeslí Mgr. Martina Mandáková. Historické shrnutí Výchova, vzdělávání a péče o děti do tří let v institucionálních zařízeních má v našich podmínkách.
PÉČE O NEJMENŠÍ Jesle a jejich současná podoba Jan Schneider, ředitel ZZ MČ Praha 4.
Školní stravování (historie a současnost) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing
Projekt Asistentky v předškolní péči Marcela Machačková Osobní výpověď o absolvování kurzu a praxi v obecních MŠ.
Návrh zákona o podpoře rodin s dětmi
Opatření v oblasti sladění profesního, rodinného a osobního života
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
P. P Cílem projektu je na základě zkušeností zahraničních partnerů a odborných znalostí našich expertů připravit inovativní vzdělávací program Asistent.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Zkušenosti ze spolupráce státního a neziskového sektoru při realizaci projektů financovaných z ESF Ing. Vladimír Kváča, Ph.D. Ministerstvo práce a sociálních.
vlastní hodnocení školy
Řízení zdravotnictví z pohledu kraje – zdravotnické právo
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
Kvalita v českém zdravotnictví
CZ / /0395 EuroChamber Praha Žadatel:Hospodářská komora hlavního města Prahy Partner: ČBL Komora Kontaktní osoba: Jan Hauser, tel:
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Plán rozvoje Kamarádi Stochov Vize Krátkodobý plán na příští rok 2006 Střednědobý plán do r.2010 Dloouhodobý plán do r.2025.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
1 Tisková konference MPSV „Čtyři opatření rodinné politiky“ 10. září 2015 ve 12:30 hod.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Prostor pro rodinu Vytváříme prostor, ve kterém je možné sladit svou práci a péči o rodinu Prostor pro rodiče, pro pečující a pro zaměstnavatele.
Evaluační dotazník. Evaluace projektů Vyhodnocení dopadů podpořených projektů na cílovou skupinu (zaměstnaných rodičů s malými dětmi) Smysluplnost podpory.
OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Podpora rovných příležitostí žen a mužů v Operačním programu Zaměstnanost Jihlava.
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Představení projektu Ing. Martin Pokorný a řešitelský tým VŠB-TU Ostrava.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
1 Školka ve VFN v Praze Tisková konference,
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Podpora profesního rozvoje učitelů Programové prohlášení vlády Vláda bude prosazovat následující priority rozvoje ČR: Rozvoj kvalitních a všeobecně dostupných.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
3. BLOK Aktuality v DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 20. prosince 2010 CVLK - Liberec.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Kvalita života Chybí zázemí pro setkávání lidí Chybí setkávání a společně trávený čas lidí, jako prostředek komunikace, posilování sociálních vazeb atd.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Erika Jirgesová (asistentka)
MAP – Místní akční plán ORP RK
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Realizace vašich potřeb prostřednictvím OP VVV
M_ANIMA radí – Sama sobě vedoucí
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
NĚKOLIK (VŘELÝCH) SLOV ÚVODEM…
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Základní vzdělávání a další …
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
STANOVISKO SKAV, o. s. K PROFESNÍMU STANDARDU KVALITY UČITELE
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Místní akční plán rozvoje vzdělávání v území ORP Rychnov nad Kněžnou
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
Podpora implementace dětských skupin CZ /0.0/0.0/15_009/
Poskytování sociálních služeb a ekonomika církevních nestátních neziskových organizací Konference APSS Praha,
Transkript prezentace:

DĚTSKÉ SKUPINY A KUDY DÁL?! Jak mohou profesní organizace pomoci v rozvoji předškolní péče Jan Schneider

Současný stav Neexistuje legální nezisková forma péče o děti Možnosti jsou živnost nebo obecné právní předpisy, obojí má značné komplikace Velké množství zařízení funguje v „šedé zóně“ Velký rozptyl kvality, od výborných až po nevyhovující Velký cenový rozptyl ne vždy korespondující s kvalitou Velkou překážkou rozvoje jsou velmi přísné hygienické podmínky Jak mohou profesní organizace pomoci rozvoji předškolní péče

Největší problémy současnosti Vysoké nároky na prostory a vybavení kterým lze jen složitě vyhovět bez vysokých počátečních investic (hygiena) Neexistují jasná pravidla a standardy péče o předškolní děti mimo mateřské školy dle MŠMT Není připraven systém vzdělávání pracovníků v zařízeních péče o děti – rekvalifikace jen chůvy Jak mohou profesní organizace pomoci rozvoji předškolní péče

Příležitosti Dětské skupiny! Daňové úlevy pro rodiče i zaměstnavatele Pokles dětí v mateřských školách Pozitivní vývoj přístupu společnosti k péči o děti Jak mohou profesní organizace pomoci rozvoji předškolní péče

Vize Legislativa umožňující různé formy kvalitní péče o děti Jasně nastavené, dodržované a kontrolované standardy Systém průběžného vzdělávání všech lidí profesionálně se věnujících péči o děti Sjednocení grantových a dotačních schémat podpory péči o děti Podpora ze strany státu i zaměstnavatelů Dostupné alternativy péče o děti pro všechny Jak mohou profesní organizace pomoci rozvoji předškolní péče

Kudy dál? Kudy tam? Spolupráce s veřejným i soukromým sektorem Síťování, spolupráce, výměna zkušeností Vytvoření a prosazování standardů předškolní péče Poskytování a doplňování vzdělávání pracovníků v péči o děti Účinné čerpání prostředky z fondů EU a dalších dotačních programů Jak mohou profesní organizace pomoci rozvoji předškolní péče

Děkuji za pozornost! Jak mohou profesní organizace pomoci rozvoji předškolní péče