1 Nová značka kvality: Bezpečnost dětských hřišť a sportovišť Libor Dupal.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dětská hřiště – bezpečnostní a hygienické předpisy
Advertisements

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Kontrola exportu vojenského materiálu a ručních zbraní pro civilní použití – role MZV.
Řízení jakosti výrobků ve společnosti TESCOMA s.r.o.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Revize Nového přístupu
Kontroly a revize elektrických zařízení v elektroenergetice – 2. část
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Spotřebitelský poradní výbor a spotřebitelské organizace
Obecná část rozpočtového práva III
Technické požadavky na výrobky
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
AU UK - školení zaměstnanců z BOZP
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1702/2003 ze dne 24. září 2003.
Označování poplachových systémů EZS značkou CE
Vnímání označení CE ze strany Hospodářské komory ČR František Holec viceprezident Hospodářské komory České republiky Seminář Označení CE vám otevře evropský.
1 Nabídka ke spolupráci v oblasti metodiky škol a školských zařízení Nabídka ke spolupráci v oblasti metodiky škol a školských zařízení Přátelské setkání.
Označení CE Ministerstvo průmyslu a obchodu.
POVINNÁ A DOBROVOLNÁ CERTIFIKACE Ing. Alexander Šafařík-Pštrosz
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Předpověď počasí na
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Osvědčeno pro stavbu Svaz zkušeben pro výstavbu. Jsou stavby skutečně bezpečné? Svaz zkušeben pro výstavbu.
Výrobce a prodejce v EU – praxe v oblasti ochrany spotřebitele Ing. Zbyněk Jančík
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
11 Konečný spotřebitel a SEPA Libor Dupal Předseda SČS.
Praktická příprava k akreditaci podle JCI ve Fakultní nemocnici v Motole Anna Skalická, Kateřina Vašatová, Fakultní nemocnice v Motole, Praha.
PROJEKT R E G M E T TEMPLATE DOPORUČENÍ PRO SPRÁVNOU LEGISLATIVNÍ PRAXI Z HLEDISKA METROLOGIE.
Vymezení pojmu kvality a její vnímání Projekt OP LZZ CZ 1.04/ / PRAHA 17. – Ing. Zuzana Freibergová Tento.
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
Opatření v oblasti sladění profesního, rodinného a osobního života
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Organizační členění ÚO
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Akreditační systém v ČR a v EU
Dokumentace systému managementu jakosti
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Dětská hřiště – bezpečnostní a hygienické předpisy
DOBROVOLNÁ CERTIFIKACE DĚTSKÉ OBUVI PhDr. Vlasta Mayerová Česká obuvnická a kožedělná asociace Praha,
Účinná kontrola kvality pohonných hmot © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
z pohledu ČSN norem a PNE norem
Ochrana před neionizujícím zářením PŽP II Teze přednášky Podzim 2009.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
HACCP.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Co jsou normy Technické normy jsou dokumentované dohody, které zajišťují, aby materiály, výrobky, postupy a služby vyhovovaly danému účelu. V dnešní společnosti.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Asociace dodavatelů montovaných domů Dokument národní kvality pro dřevostavby Zasedání odborné sekce Rady kvality ČR "Kvalita v průmyslu a stavebnictví",
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
JUDr. Ing. Robert Szurman ředitel odboru předseda Rady kvality ČR 8. Národní konference kvality ve veřejné správě, Praha Národní konference.
O technických požadavcích na výrobky a o …… A. Grošpic
Prokazování shody, certifikace
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Technické požadavky na výrobky
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Kontroly a revize elektrických zařízení v DS a PS elektroenergetiky
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
farmakovigilanční audit
Transkript prezentace:

1 Nová značka kvality: Bezpečnost dětských hřišť a sportovišť Libor Dupal

22 Obsah 1.Situace 2.Možnosti řešení 3. Safety mark

33 1. Situace - předpisový rámec Právní rámec pro bezpečnost dětských hřišť a sportovišť Uvádění na trh jednotlivých herních a sportovních zařízení (prvků) –EU: Pro tuto oblast neexistuje specifická směrnice –ČR: Pro prvky pro dětská hřiště – musí být prohlášení o shodě Technické požadavky na provozovaná zařízení –Hygienické požadavky pro pískoviště –Jiné právní požadavky nejsou stanoveny Směrnice (zákon) o obecné bezpečnosti NENÍ obecně uplatňován pro tento účel !!!

44 1. Situace - předpisový rámec Technické normy Existuje řada norem (části EN 1176), popř. jsou v různých stádiích zpracování Používány na dobrovolném základě Odborná technická kontrola (Třetí, nezávislá strana) Akreditovaný systém certifikovaných inspektorů (řízený a koordinovaný profesní komorou výrobců a kontrolorů – SOTKVO) Prováděn na dobrovolném základě

55 1. Situace – na hřišti Děti dělají na hřišti vylomeniny

66 1. Situace – na hřišti Děti si ublíží

77 1. Situace – na hřišti Děti musí být pod dozorem dospělých

88 1. Situace – bezpečnost hřišť a sportovišť Nebezpečí – nedodržení vzdálenosti mezi prvky

99 1. Situace – bezpečnost hřišť a sportovišť Nebezpečí – uchycení prstu

10 1. Situace – bezpečnost hřišť a sportovišť Nebezpečí – uchycení hlavy

11 1. Situace – bezpečnost hřišť a sportovišť Časté úrazy Případy vážných poranění i smrtelných

12 2. Možnosti řešení Legislativní opatření – 1 („tvrdá“ varianta) Stanovení základních požadavků na sportovní a herní prvky ve směrnicích EU; Vyhlášení existujících a nových EN na základě mandátů EK jako harmonizované normy; Posouzení shody s normou pro každý herní a sportovní prvek vydávat až na základě posouzení instalovaného prvku; Závazná povinnost k provádění pravidelných nezávislých inspekcí. Nevýhody: - Cena - Nutnost harmonizace na evropské úrovni

13 2. Možnosti řešení Legislativní opatření – 2 („měkká“ varianta) Závazná povinnost k provádění pravidelných nezávislých inspekcí. –Definované technické specifikace (TN); –Kvalita a nezávislost třetí strany; –Aj. Výhody: Cenová přiměřenost Národní úroveň opatření

14 2. Možnosti řešení Samoregulace vlastníků a provozovatelů Dodržování pravidelných odborných technických kontrol prováděných 3. nezávislou stranou – jako nadstavba nad –důsledně uplatňovanými systémy a mechanizmy vnitřních kontrol, dodržovanými systematizovanými provozními a návštěvními řády atp. Zodpovědné odstraňování zjištěných závad a nedostatků.

15 3. Safety Mark Hřiště-sportoviště-tělocvična – OVĚŘENÝ PROVOZ

16 3. Safety Mark Hřiště-sportoviště-tělocvična – OVĚŘENÝ PROVOZ Důvěryhodná informace, že provozované zařízení má a udržuje si vysokou míru bezpečného a kvalitního provozu. Podmínkou přidělení licence je správná montáž herních a sportovních prvků - kredit výrobce. Podstatou pro udělení licence je ověřená a posléze průběžně ověřovaná kvalita a bezpečnost provozu – roční technické kontroly prováděné 3. stranou. Posouzení shody jsou prováděny vzhledem k evropským normám.

17 3. Safety Mark Hřiště-sportoviště-tělocvična – OVĚŘENÝ PROVOZ Vlastník/ provozovatel zařízení zažádá o licenci k držení značky u správce značky; Certifikovaný revizní technik provede audit zařízení –(Revizní technik dětských a sportovních hřišť, tělocvičen a sportovišť, certifikovaný v systému při České společnosti pro jakost (ČSJ) akreditovaném ČIA) Udělení licence je podloženo certifikátem potvrzujícím shodu vlastností jednotlivých prvků s „Technickými specifikacemi“.

18 3. Safety Mark Hřiště-sportoviště-tělocvična – OVĚŘENÝ PROVOZ Vlastník/ provozovatel zařízení se držením značky zavazuje mj. k provádění ročních nezávislých odborných technických kontrol. VÝVOJ probíhal ve spolupráci renomovaných odborníků; SROZUMITELNOST obsahu a názvu byla konzultována např. se Sítí mateřských center INFORMACE:

19 3. Safety Mark Konsorcium vlastníků značky Sdružení českých spotřebitelů, o.s. (SČS) Kabinet pro standardizaci, o.p.s. Profesní komora SOTKVO

20 3. Safety Mark Projekt vývoje značky kvality: ´Hřiště-sportoviště- tělocvična - OVĚŘENÝ PROVOZ´ byl dosud podpořen: Ministerstvem průmyslu a obchodu, Ministerstvem vnitra (Odbor prevence kriminality), Státním zdravotním ústavem, Centrem úrazové prevence 2.LF UK a FN Motol, Prezidentkou Sítě mateřských center, Národní sítí Zdravých měst ČR, Dr. Zuzanou Roithovou, Europoslankyní.

21 3. Safety Mark Značka Česká kvalita Provozovaná a podporovaná v rámci Národní politiky kvality; Zvláštní podmínky a pravidla (posouzení 3. stranou, prvky nestrannosti a nezávislosti atd.); Pro uživatele značky Hřiště-sportoviště-tělocvična – OVĚŘENÝ PROVOZ vznikne právo užívat i logo Česká kvalita

22 Contacts Libor Dupal