Neziskové organizace. Nestátně neziskové organizace(NNO) : Organizace zabývající se obecně prospěšnou činností, nezřizované státem a na státu nezávislé.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Advertisements

KOUS Vysočina, o.s. KOUS je zkratka pro Koordinační uskupení nestátních neziskových organizací, které působí v kraji Vysočina.
Programy na podporu zaměstnanosti podporované strukturálními fondy EU.
Miroslava Nebuželská, BVM Audit
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
Finanční možností svépomocných skupin
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
FINANCOVÁNÍ ŠKOLSTVÍ.
Zdravice OS „Veteráni JE CZ“ pro Mezinárodní fórum „DIALOG“ Dalibor Matějů Praha,
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Podpora nevládních a neziskových organizací v oblasti cestovního ruchu
Organizace chránící přírodu a životní prostředí
Pomáháme neziskovkám Významný projekt Olomouckého kraje
Biodiverzita V. Ochrana biodiverzity.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Místní akční skupiny a vzdělávání Horní Ředice
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
Podprogram Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2014 RNDr. Jarmila Dupejová Odbor životního prostředí a zemědělství.
SOCIÁLNÍ DOPADY FINANČNÍ NEGRAMOTNOSTI U HANDICAPOVANÝCH OBČANŮ Mgr. Olga Rosenbergerová předsedkyně Asociace TRIGON místopředsedkyně pro projekty a fondy.
Evropské projekty & management VÝCHODISKA:  Realita vstupu do EU, rozvoj regionů, potřeba posílení dovedností zaměstnanců a organizací, možnost změny.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
NIPOS – Lenka Lázňovská.  Velký okruh subjektů poskytujících veřejné služby v kultuře, a to zejména v oblasti veřejné osvěty a edukace. Jsou naplněním.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE (NNO)
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část finanční Praha, 15. března 2006 Ing. Kateřina Auerveková
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
Občanský sektor. Veřejný prostor Klíčová slova: stát x člověk (občan) – mezi nimi se rozpíná prostor – zahrnuje věci veřejné Klíčová slova: stát x člověk.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ V RÁMCI OPZ – VÝZVA Č. 03_15_015 Veronika Pokorná, MPSV Praha,
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Ekonomika Druhy rozpočtů 3. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.3_1_08.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Regionální hospodářská komora Zlínského kraje Projekty přeshraniční spolupráce Kroměříž
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Podopatření Rozvoj venkova (podopatření typu LEADER+) Ing. Lucie Lopatová.
Neziskový sektor. Neziskový sektor Cílem neziskových organizací je uspokojení řady lidských potřeb: Ochrana lidských práv Ochrana přírodního prostředí.
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Subjekty a objekty veřejných politik
Program RP04-17 Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2017
Výzva k předkládání žádostí
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
RP04-18 Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín,
NNO partner pro rozvoj kraje
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

Neziskové organizace

Nestátně neziskové organizace(NNO) : Organizace zabývající se obecně prospěšnou činností, nezřizované státem a na státu nezávislé Nejčastěji vyskytující se organizace: ekologické, občanskoprávní a nebo starající se o zdravotně postižené Druhy  Občanské sdružení (Calla)‏  Obecně prospěšná společnost (Attavena)‏  Nadace a nadační fondy (Nadace naše dítě)‏ pozn:státní neziskové organizace-politické strany odborové hnutí, účelová zařízení církví...

Občanské sdružení: Sdružení fyzických a právnických osob, které vzniká za účelem realizace společného zájmu Registrace na ministerstvu vnitra ČR Nejvyšším orgánem je valná hromada, mezi valnými hromadami řídí chod organizace výbor, obvykle v čele s předsedou Podnikatelské aktivity nesmí být hlavním cílem sdružení, pouze k prostředkem dosažení cíle.

Obecně prospěšná společnost Subjekt poskytující obecně prospěšné služby všem za stejných podmínek. Zisk nemůže být přerozdělen mezi zakladatele nebo zaměstnance, používá se na financování dalších aktivit společnosti Registrace se provádí na krajském úřadě Nejvyšším orgánem je správní rada, dozorčí rada nebo revizor a ředitel Podnikatelské aktivity mohou být realizovány jako doplňková činnost, kterou je dosaženo účinnějšího využití majetku a není ohrožena kvalita, rozsah a dostupnost obecně prospěšných služeb

Attavena o.p.s Minulost: Založena v létě 1999: tři studenti Biologické fakulty (Zdeněk Klouda, Miroslava Toušová, Lenka Barčicová- první sídlo také bylo na BF)‏ Atta-rod zajímavých mravenců, vena-žíla=symbol spolupráce, komunikace a síly života poslání:rozvoj a vzdělání neziskových organizací a podpora kulturních a uměleckých aktivit v oblasti užité grafiky Jejím posláním také byla podpora studenských aktivit a rozvoje otevřené společnosti, také podpora public relations neziskových organizací a fakulty Také měli ekologické zájmy-výstava o ŽP, diapozitivy o základech ekologie..

2002 první Grant-projekt: „Rozvoj dovedností Neziskových organizací pracovat s informačními technologiemi a prezentovat se.“ 2003-změna přestali se věnovat JU, ukončení malých projektů, včetně podpory studentských aktivit  Začali se naplno věnovat současné činnosti a to realizování vzdělávacích kurzů a poskytování grafických služeb (podnikatelská aktivita, vedlejší činnost, ale velký zdroj příjmů)‏  Dostali grant v hodnotě na investiční rozvoj společnosti

Současnost Posláním společnosti Attavena je vzdělávání a rozvoj neziskových organizací v České republice a střední a východní Evropě, podpora kulturních a uměleckých aktivit v oblasti užité grafiky, vzdělávání v oblasti práce s informačními technologiemi a podpora rozvoje občanské společnosti Poskytované služby:  organizace kurzů, školení, seminářů, konferencí  poskytování poradenských služeb pro NO  Publikační a vydavatelská činnost Počítačové kurzy:  Pro maminky na mateřské dovolené  Pro osoby nad 50 let  Pro nezaměstnané registrované na UP

Z čeho je attavena financována:  Tržby z prodeje služeb  Tržby z prodeje materiálu  Úroky  Přijaté příspěvky  Provozní dotace-evropské strukturální fondy Op-rozvoj lidských zdrojů-na projekt zhruba 5 mil Výdaje  Spotřeba materiálu, cestovné, telefonní poplatky  Tisk a grafická práce  Mzdové náklady-HPP, Dohody o provedení práce a pracovní činnosti  Sociální pojištění

Současné projekty  O-sto-myš  Myš není pro kočku  O krok dál  I myš může být kamarádka  Mimoprojektová vyuka  Testovací středisko ECDL  Internetová pracoviště

Calla Minulost Založena (Daliborem Stránský, dlouho byl jediným členem), vznikla jako nadace, která se zabývala energetikou. „Kancelář pro ochranu přírody Calla“-až později se stala občanským sdružením Calla palustris-chráněná rostlina Ďáblík bahenní Motivem pro založení Cally byla myšlenka tzv. ochranného vlastnictví (výkupy pozemků drobných lokalit, významných pro ochranu přírody regionu, aby na nich zůstaly ochranářsky významné prvky-což bylo však nemožné)‏ Hlavním posláním tedy zůstalo poradenství v oboru energetiky, hlavně jaderné a péče o chráněná území, především o přírodní rezervaci Brouskův mlýn

Současnost (předseda Eduard Sequens)‏ Poslaní: „Nabízet pomocnou ruku lidem k ochraně prostředí pro život, vlastními silami přispívat k zachování cenných ekosystémů v jižních Čechách a propagací i vlastním příkladem podporovat rozvoj obnovitelných zdrojů energie.“ Členem se může stát každý:  Přispěvatelským členem 150Kč ročně  Plným členem 300 Kč ročně Současné programy  Program na podporu trvale udržitelné energetiky Cílem je prosadit trvale udržitelnou energetiku na bázi udržitelných zdrojů. Na internetu sestavili atlas obnovitelných zdrojů ( Přednášky, tematické semináře, konference, exkurze Vstupují do přípravy zákonů

 Program ochrany přírody a krajiny Zákonná možnost vstupovat do správních a jiných řízení, kde se rozhoduje o činnostech a stavbách ovlivňujících přírodu a krajinu cíl: zvýšení a zkvalitnění účasti veřejnosti v rozhodovacích procesech mající vliv na ŽP a zlepšení komunikace mezi občany a úřady Věnují se ochraně přírodovědně cenných pískoven  Údržba národní přírodní rezervace Brouskův mlýn Údržba zamokřených luk v nivě říčky Stropnice-ruční kosení rákosu, odstraňování náletových dřevin..=klasická ochrana přírody  Ekologická poradna sdružení Calla Témata porady: trvale udržitelná energetika, ochrana přírody a krajiny, alternativy pro zemědělství Aktivním parterem projektu KRASEC (krajské sítě enviromentálních center v jižních Čechách) a STEP

Z čeho je Calla financována:  Členské příspěvky Kč  EU program Transition Facility Kč  Operační program rozvoje lidských zdrojů Kč  Nadace Partnerství Kč  Grant velvyslanectví Nizozemského království v ČR42 tis  Síť ekologických poradenství step Kč  Grant hornorakouské vlády Kč  Grune liga Berlín Kč  Ministerstvo ŽP Kč  Vlastní činnost  Dary, pronájem kancelářských prostor, telefónica 0 2

Výdaje:  Největší položka-mzdové náklady ( )‏  Nákup služeb ( )‏  Tisk,. Kopírování materiálů, cestové, propagace, nájemné, energie telefon, kancelářský materiál, opravy udržování, kancelářské vybavení, daň z příjmu..  Dohromady zhruba

Závěr:  Posláním obou neziskových organizací je pomáhat.  Attavena se snaží pomáhat lidem znevýhodněným na trhu práce, tak že je zdarma učí počítačovým dovednostem. A Calla, ta pomáhá přírodě a tedy i nám, zlepšovat si prostředí, ve kterém žijeme... Děkuji za pozornost