Michaela Čermáková NMgr. SACH

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Humanitární pomoc – solidarita s postiženými zeměmi a oblastmi
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Humanitární pomoc EU Jan Blaho Huyen Tran Thu Andrea Votroubková.
Organizační stránka předsednictví České republiky v Radě Evropské unie leden - červen 2009 PhDr. Jana Hendrichová, náměstkyně místopředsedy vlády pro evropské.
Člověk v tísni, o.p.s..
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám"
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Nouzové přežití obyvatelstva a humanitární pomoc
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
základního vzdělávání s ohledem na rovný přístup ke vzdělávání
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
Program švýcarsko-české spolupráce Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY MZV ČR.
Setkání v rámci projektu Grundtvig, založena v roce 2000, je nestátní neziskovou organizací -patří pod Diecézní charitu Litoměřice, je členem.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Společenská odpovědnost organizací
Zdravý kraj Vysočina a MA 21
Rozvojová a humanitární pomoc. Faktory způsobující nerovnosti: A/ vnitřní faktory – v kompetenci chudých států ► fyzickogeografické faktory – podnebí,
NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE (NNO)
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
Sociální zabezpečení Sociální služby
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Zuzana Hlavičková MZV ČR.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Zahraniční rozvojová spolupráce ČR Martin Náprstek zástupce ředitele Česká rozvojová agentura (ČRA) Rozvojová spolupráce měst a obcí SMO ČR,
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
1 FoRS – České fórum pro rozvojovou spolupráci Seminář Rozvojová spolupráce měst a obcí, Marie Zázvorková.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
International Committee of the Blue Shield (ICBS) M Mezinárodní komitét Modrého štítu mezinárodní nevládní organizace afilovaná k UNESCO.
Česká rozvojová pomoc jako investice pod záštitou předsedy vlády Bohuslava Sobotky Martin Tlapa Náměstek ministra zahraničních věcí 3. června 2016 Ministerstvo.
Zase přijdou povodně, kdo nám pomůže? Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Klauzule solidarity, koordinace.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY MZV ČR.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
STÁLÝ ZDRAVOTNĚ HUMANITÁRNÍ PROGRAM MEDEVAC
Humanitární pomoc a soukromý sektor
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Fondy vnější spolupráce EU – finanční nástroje rozvojové spolupráce
Rozvojová a humanitární pomoc a projekty
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Stát Definice, funkce, typy.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Program B2B a zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce Ludmila Leškovská, Česká rozvojová agentura Praha,
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Příprava občanů k obraně státu …
Globální rozvojové vzdělávání: PROČ? JAK? S KÝM?
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

Michaela Čermáková NMgr. SACH Možnost zapojení do rozvojové spolupráce: organizace v oblasti humanitární pomoci a rozvoje spolupráce v národním a mezinárodním měřítku; nadace a fondy podporující lidi v tísni Michaela Čermáková NMgr. SACH

Definice humanitární pomoci, pojmy, pravidla Humanitární pomoc (dále HP) můžeme definovat jako souhrn činností hrazených ze státního rozpočtu, jejichž cílem je zamezit ztrátám na životech a újmě na zdraví, zmírnit utrpení a obnovit základní životní podmínky lidí zasažených mimořádnou událostí (zejména přírodní katastrofou nebo ozbrojeným konfliktem), jakož i zmírňovat dlouhodobě trvající následky mimořádných událostí a předcházet jejich vzniku a negativním následkům. Poskytování humanitární pomoci ČR se řídí zákonem o zahraniční rozvojové spolupráci a humanitární pomoci poskytované do zahraničí z roku 2010

Definice humanitární pomoci, rozvojová spolupráce, pojmy, pravidla Poskytování HP se globálně řídí základními mezinárodními humanitárními principy: Lidskostí (cílem je záchrana lidských životů), Nestranností (pomoc se poskytuje výhradně na základě potřebnosti), Neutralitou (humanitární pomoc nestraní žádnému aktérovi příp. konfliktů) a Nezávislostí (pomoc se neřídí politickými ani jinými zájmy dárce ani příjemce) ( ČR se k těmto principům přihlásila v roce 2006 prostřednictvím potvrzení zásad Dobrého humanitárního dárcovství )

Definice humanitární pomoci, rozvojová spolupráce, pojmy, pravidla Rozvojová spolupráce (RS) – termín po 2.světové válce jako výraz modernější formy humanitární tradice, symbolizující obecnější lidský rozvoj a partnerský postoj zúčastněných stran RS se zaměřila na monitorování dlouhodobých sociálních a ekonomických podmínek, ve kterých lidé v méně rozvinutých zemích světa žijí a na hledání způsobu, jak tyto podmínky zlepšit

Definice humanitární pomoci, rozvojová spolupráce, pojmy, pravidla Hlavními aktéry RS jsou téměř výlučně vlády rozvinutých západních zemí, jejich protějšky v rozvojových zemích a konkrétní příjemci v terénu Mezinárodní finanční instituce: Mezinárodní měnový fond (MMF) Světová banka Obdobné nadnárodní instituce, vytvořené k regulaci a rozvíjení globálního ekonomického trhu

Definice humanitární pomoci, rozvojová spolupráce, pojmy, pravidla Agentury OSN: Rozvojový program OSN (UNDP) Světová zdravotnická organizace (WHO) Dětský fond OSN (UNICEF)

UNOCHA ČR podporuje zásadní roli OSN v oblasti koordinace humanitární akce (Úřad pro koordinaci humanitárních záležitostí UNOCHA = United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) https://www.facebook.com/UNOCHA‎ www.unocha.org

Oblast města Goma, Kongo

Sýrie

Konsolidovaná humanitární výzva OSN na rok 2014 Konsolidovaná humanitární výzva OSN (CAP = Consolidated Appeals Process) – každý rok vyhlašuje kancléř OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (UNOCHA) CAP na rok 2014, který je nově rozdělen do několika strategických dokumentů s důrazem na kvalitní vyhodnocení potřeb a následný monitoring, zahrnuje výzvy na financování humanitárních potřeb 52 mil. lidí v hodnotě 12,9 mld. USD v 17 zemích (vedle zemí a regionů subsaharské Afriky také Afghánistán, Filipíny, Haiti, Jemen, Palestina a Sýrie)

Konsolidovaná humanitární výzva OSN na rok 2014 Oproti roku 2013 se do CAP opět vrátily Haiti a Filipíny z důvodu loňských přírodních katastrof, rozšířil se počet zemí zahrnutých do regionální výzvy pro Sahel a naopak vypadlo Zimbabwe.   Polovinu z celkových prostředků v rámci CAP žádá OSN na pomoc lidem postiženým konfliktem v Sýrii. UNOCHA vyhlásila Humanitární plán pomoci pro Sýrii (SHARP – uvnitř Sýrie počítá s pomocí až 9 mil. lidem a náklady 2,3 mld. USD) a Syrský regionální plán pomoci (RPP - v sousedních zemích očekává pomoc pro 4,1 mil. uprchlíků ze Sýrie a dalších 2,7 mil. místních obyvatel, s náklady ve výši 4,2 mld. USD).

Ulice Homsu připomíná džungli

Děti v ulicích Homsu topí vším, co najdou

Konsolidovaná humanitární výzva OSN na rok 2014 CAP žádá nejvíce peněz (mimo syrské krize) pro: oba Súdány Konžskou demokratickou republiku Filipíny Středoafrickou republiku Největší operace probíhají v: Sýrii Afghánistánu

Definice humanitární pomoci, pojmy, pravidla, organizace ČR rovněž podporuje působení Mezinárodního červeného kříže (ČK) a národních organizací ČK zejména v nestabilních oblastech, při prosazování mezinárodního humanitárního práva a při řešení a prevenci katastrof v místním měřítku. www.cervenykriz.eu

Český Červený kříž

Humanitární výzva Mezinárodního Červeného kříže na rok 2014 Mezinárodní výbor Červeného kříže (ICRC) shrnuje ve Výzvě na katastrofy požadavky na financování operací zejména ve prospěch vnitřně vysídlených, zraněných, zadržených nebo znásilněných lidí v konfliktních oblastech V r.2014 budou největší operace probíhat v: Sýrii Afghánistánu Konžské demokratické republice Jižním Súdánu Iráku

Mezinárodní výbor Červeného kříže (ICRC) ICRC je také přítomna v: Barmě/Myanmaru Jemenu Kolumbii Mali Palestině Středoafrické republice

Humanitární pomoc ČR ČR využívá 3 základní formy pomoci: Finanční Materiální Expertní

Humanitární pomoc ČR v r.2013 Shrnutí humanitární pomoci (HP) ČR poskytnuté do zahraničí v roce 2013: 27 humanitárních projektů ve 30 zemích Souhrnná částka 72.999.949,-Kč 47,5 mil Kč vynaloženo na HP v souvislosti s konflikty 12,5 mil. Kč vynaloženo na pomoc v souvislosti s přírodními katastrofami 13 mil. Kč bylo rozděleno mezi země s komplexními humanitárními problémy

Humanitární pomoc ČR v r.2013 Na realizaci humanitární pomoci ČR v zahraničí se v roce 2013 podílely: české i zahraniční nevládní organizace (55,6 % prostředků), mezinárodní organizace (36,78 %) a ZÚ ČR v Ammánu a Bejrútu (7,62 %).

Filipíny – řádění tajfunu Haiyan

Filipíny – řádění tajfunu Haiyan

Katastrofy a jejich oběti

Humanitární pomoc ČR v roce 2014 Schválena stejná částka jako v r.2013 (73 mil. Kč) Podpora zemí s komplexními humanitárními potřebami Podpora zemí zasažených přírodními katastrofami velkého rozsahu Zohlednění potřeb pomoci po katastrofách r.2013 Vyčleněny prostředky pro potravinovou pomoc

Humanitární pomoc ČR v roce 2014 Podpora humanitárních projektů NNO Návrh na uvolnění prostředků na obnovu Filipín Zohlednění potřeb v zemích, kterým ČR poskytla pomoc v r.2013 (Jemen, Konžská demokratická republika, Somálsko, Zimbabwe) Pokrytí potřeb v Sýrii, Jižním Súdánu a Středoafrické republice Monitoring potřeb v Afghánistánu a Palestině

Evropský rámec pro poskytování humanitární pomoci Humanitární akce musí být prováděny: S ohledem na koordinaci, soudržnost a doplňkovost dotčených stran (sdílení informací a odborných znalostí, posuzování situací i v mezinárodním měřítku, prostřednictvím koordinace OSN) Odpovídajícím a účinným způsobem S ohledem na zásady kvality, účinnosti a odpovědnosti dárců S lepší schopností rychle reagovat

Nadace a fondy ČLOVĚK V TÍSNI www.clovekvtisni.cz nevládní nezisková organizace vycházející z myšlenek humanismu, svobody, rovnosti a solidarity činnost vychází z osobní iniciativy a aktivity stovek zaměstnanců a dobrovolníků, jak v České republice, tak v desítkách zemí a z důvěry a podpory, kterou pro svoji práci získávají od jednotlivců, firem, vlád i mezinárodních institucí. Oblasti a priority činnosti si určují sami, podle naléhavosti situace a podle jejich reálných možností něco změnit.

Člověk v tísni - působnost

Nadace a fondy ADRA (Adventist Development and Relief Agency) www.adra.cz mezinárodní humanitární organizace poskytující pomoc lidem v nouzi. ADRA Česká republika je součástí mezinárodní sítě organizací ADRA, které působí ve více než 125 zemích světa. V České republice pracuje od roku 1992. Poskytuje okamžitou humanitární pomoc v zahraničí při mimořádných událostech (povodně, zemětřesení, válečné konflikty apod.). Realizuje dlouhodobé rozvojové projekty s cílem poskytnout lidem žijícím v chudobě a ve špatných životních podmínkách takovou podporu, aby dokázali vzít život do vlastních rukou. Podporuje rozvoj občanské společnosti v zemích, které procházejí demokratickou transformací

Adra – africká Keňa Označení terénního auta logem Adry ČR a informace o humanitární pomoci.

Nadace a fondy Dobrý skutek, o.s. Fond drobného dárcovství – Český Telecom, a.s. Impuls Nadace Archa Chantal Nadace manželů Havlových VIZE 97 Nadace PRO FUTURO Nadace Syner Nadace Zdraví pro Moravu Nadační fond Kapka naděje Nadační fond Václava Klause Nadační fond J&T Nadace Charty 77 Konto Bariéry Nadační fond manželů Livie a Václava Klausových NFOZP Olivova nadace Výbor dobré vůle Nadace Olgy Havlové, …

Děkuji za pozornost