Digitální učební materiál

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma:Dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr Ročník:3.
Advertisements

Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
KOSTERNÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma: Podmínky sjednané mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem.
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast: Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma:Plánování pracovníků Ročník:3. Datum vytvoření:prosinec.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Pří_093_Člověk a jeho zdraví_Kostra Autor: Mgr. Marie Boučková
Opěrná soustava Úvod.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
KOSTRA 5. ročník.
KOSTERNÍ SOUSTAVA.
Digitální učební materiál
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Člověk.
Kostra.
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma:Další možnosti skončení pracovního poměru Ročník:3. Datum.
Opakování opěrná soustava
Digitální učební materiál
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Požární ochrana Tematická oblast:Zdravotnická příprava Téma:Orgány trávicího systému Ročník:2. Datum.
Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Vraclav 52, e:mail: Tel.: www: zsvraclav.cz Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma:Pohyb zaměstnanců v podniku Ročník:3. Datum vytvoření:prosinec.
Digitální učební materiál
VY_52_INOVACE_PŘ Lidské tělo,test Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis.
Digitální učební materiál
Opěrná soustava Člověk patří mezi obratlovce- tzn. má pevnou osu těla- páteř tvořenou obratli a na ní navěšeny kostry horní a dolní končetiny Počet kostí.
KOSTRA Prvouka 3.ročník. KOSTRA Prvouka 3.ročník.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
VY_III/2_INOVACE_105_Kostra člověka
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Opěrná soustava Funkce: opora, tvar těla chrání vnitřní orgány
Kostra = opěrná soustava (Výklad učiva) Počet hodin: 1 5. ročník
Stavba kosti.
KOSTERNÍ SYSTÉM ČLOVĚKA
Kostra - skládá se přibližně z 233 kostí.
KOSTERNÍ SOUSTAVA. FUNKCE KOSTRY  opora měkkých částí těla  pohyblivost  ochrana orgánů  krvetvorba  úložiště minerálních látek (Ca, P)
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Kosterní soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_1_Kosterní soustava Téma: Přírodověda.
Lidské tělo - kostra.
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra
Prezentace – výklad učiva
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Kosterní soustava.
Název: VY_52_INOVACE_PRV_01 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
ČLOVĚK.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
KOSTERNÍ SOUSTAVA Tvoří kostra těla.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Opěrná soustava Autor: Mgr.Diana Mücksteinová
Kostra člověka.
Transkript prezentace:

Digitální učební materiál Autor: Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast: Požární ochrana Tematická oblast: Zdravotnická příprava Téma: Kostra člověka Ročník: 2. Datum vytvoření: únor 2013 Název: VY_32_INOVACE_09.1.01.ZDP Anotace: Kostra člověka, funkce kostry, tvorba a růst kostry, dělení kostry. Metodický pokyn: Materiál je primárně určen pro přípravu žáků oboru Požární ochrana. Jeho názornost a využití interaktivních prvků prezentace usnadňují porozumění a povzbuzují zájem žáků. Ke zvýšení interaktivity lze k opakování využít interaktivní tabuli. Struktury Smart Artu můžeme v tištěné podobě využít i k písemnému zkoušení. Prezentace je určena pro výklad v hodině, ale díky své názornosti může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC, projektor, popř. interaktivní tabule.

KOSTRA ČLOVĚKA

KOSTRA ČLOVĚKA skládá se z kostí, chrupavek a vazů vytváří pevnou, pasivně pohyblivou oporu těla, na které se upínají svaly tvoří cca 14 % tělesné hmotnosti kostra dospělého člověka obsahuje asi 206 kostí kostra novorozence se skládá přibližně z 270 kostí (časem počet klesá z důvodu srůstu některých malých kostí)

FUNKCE KOSTRY Ochrana – chrání některé orgány před zraněním (hrudník, lebka). Opora – kostra podpírá tělo; některé orgány udržuje na správných místech. Pohyb – tím, že svaly jsou upnuté na kosti, je umožněn pohyb. Krvetvorba – v kostní dřeni některých kostí se tvoří červené, bílé krvinky a krevní destičky. Minerální látky – v kostech je skladován fosfor a vápník, v případě nutnosti jsou tyto minerální látky uvolněny.

TVORBA A RŮST KOSTRY začíná se formovat již u embrya v šesti týdnech je kostra tvořena z vaziva a chrupavek kostnatění začíná již během nitroděložního vývoje, pokračuje po narození až do puberty, kdy růstové štěrbiny dlouhých kostí a celý vývoj kostry je ukončen Kosti dospělého člověka jsou tvrdší, křehčí a méně ohebné než kosti dětí => lámou se snadněji

DĚLENÍ KOSTRY Lidská kostra Kostra hlavy Kostra páteře Kostra hrudníku Kostra končetin Kostra horní končetiny Kostra dolní končetiny

LIDSKÁ KOSTRA Obrázek 1

OTÁZKY K PROCVIČENÍ 1) Jak můžeme charakterizovat kostru člověka? Je to soubor kostí, chrupavek a vaziv. 2) Pan Nový váží 70 kg. Kolik kg z celkové hmotnosti váží jeho kosti? 70 kg ………………………………… 100% x kg …………………………………. 14% 1% ……………………………….….0,7 kg 14 % ……………………14 x 0,7 = 9,8 kg Kosti pana Nového váží 9,8 kg.

OTÁZKY K PROCVIČENÍ 3) Proč je kostra dospělého člověka tvořena menším počtem kostí než u novorozeňat? Protože novorozeňata a malé děti mají v těle velké množství malých kostí, které během růstu srostou. 4) Kolik funkcí má kostra člověka, vyjmenuj je. Pět funkcí. Opora těla, ochrana některých orgánů, zajištění pohybu, tvorba krve, ukládání minerálních látek. 5) Kdy se začíná tvořit kostra člověka? Kostra člověka se začíná tvořit již v embryonálním vývoji člověka.

Použité zdroje: DYLEVSKÝ, Ivan. Somatologie. Olomouc: EPAVA, 2000 ISBN 80 - 86297 - 05 - 5. Obrázek 1: ZBYTEK, Ondřej. Wikipedia.cz [online]. [cit. 19.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lidska_kostra_p%C5%99edek_cz.svg