Ztratil se český růst? Luděk Niedermayer, červen 2012 ČR diverguje: Co s tím?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

Konec recese v ČR? David Marek listopad Přehled témat •Krátké ohlédnutí za dvěma recesemi v rychlém sledu •Jak je na tom česká ekonomika dnes •Pohled.
Ing. Dan Jiránek primátor Statutárního města Kladna.
Účetní dopady finanční krize v podnicích z pohledu auditora
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
7 Nezaměstnanost.
Kam kráčí eurozóna Trutnov,
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
„Česká republika a budoucnost kohezní politiky“ Luděk Niedermayer, Deloitte CR Listopad 2010 Finanční nástroje v kontextu konkurenceschopnosti ekonomiky.
Veřejný dluh a Barro-Ricardova hypotéza
Agregátní poptávka a nabídka
Ekonomický program NS-LEV 21 Filip Drapák http://
Česká ekonomika: aktuální vývoj a očekávání podniků Vladimír Tomšík 25. ledna 2013.
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
Banky a rizika Poznámky pro diskusi ČBA s novináři L. Niedermayer, Director, Deloitte CE Přestřelení nebo korekce přestřelení.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Proč slábne spotřeba domácností ? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Pesimistický spotřebitel: světlo na konci tunelu 17. října 2012 Konferenční.
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Fiskální ústupové strategie v EU Daniel Sachs Prezentace pro seminář MF – Smilovice, prosinec 2009.
PPP projekty v ČR Šance nebo riziko? Ing. Jan Pavel, Ph.D. katedra veřejných financí Vysoká škola ekonomická v Praze Transparency International – Česká.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Export jako šance pro růst České republiky Václav Kubata, poslanec, člen Hospodářského a Zahraničního výboru.
Digitální komunikace jako nástroj zvyšování kvality
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Faktory ovlivňující výsledky zadávacích řízení - komparace veřejných zakázek zadaných obcemi a centrální státní správou Jan Pavel Listopad 2012 Názory.
Ekonomika a ekonomie Evropské unie Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Investice 2011 – Tsunami na finančních trzích? David Navrátil.
Ekonomika ČR: Krize není u konce? Luděk Niedermayer Prosinec 2012 Asymetrická recese v ČR.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Ruská federace x WTO a OECD
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
Citlivostní analýza k některým parametrům důchodového systému a migraci.
Veřejné finance a penzijní systémy - klíčová východiska Státem provozovaný penzijní systém ve své stávající podobě je součástí veřejných rozpočtů váhově.
Konvergence, strukturální operace EU a některá institucionální rizika a bariéry jejich využívání Petr Zahradník Centrum ekonomických studií a EU Office.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
Zpomalení růstu na Západě a souvislosti s vývojem ČR Pavel Kohout Property Index, Partners for Life.
 Deset let eura – inspirace pro ČR Podnikání s eurem 25. listopadu 2008 Jiří Moser.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
Ing. Jan Mládek, CSc. Ministr Vývoj české ekonomiky 11.
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_100 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Měnový kurz.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
1 Růst, cykly a konvergence. 2 GDP per capita*, Table 3.01(a) Sources: See p. 47 of text Western Europe7711,2044,57919,256.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Hospodaření obcí v roce 2016
Střední a východní Evropa: Bezpečnost investic v rozvíjejícím se světě
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Zpráva o globální konkurenceschopnosti Doc. Ing. Josef Taušer, Ph.D.
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
PLNĚNÍ CÍLŮ SRR A VYHODNOCENÍ DOPADŮ KOHEZNÍ POLITIKY NA REGIONÁLNÍ ROZVOJ Hodnocení příspěvku OP k plnění cílů SRR v kontextu regionálních rozdílů a.
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Transkript prezentace:

Ztratil se český růst? Luděk Niedermayer, červen 2012 ČR diverguje: Co s tím?

Kde jsme?

3 © 2012 Deloitte Česká republika Pokrizová stabilizace a ČR Stabilizace po krizi byla překvapivě úspěšná a rychlá. Zhoršení fiskální politiky značné. Většina zemí (dokonce v EU) dosáhla přes potřebu fiskální konsolidace v roce 2011 úroveň HDP z doby před krizí (2008), ČR nikoliv.

4 © 2012 Deloitte Česká republika Fiskální ohrožení 2012 – a co ČR? Fiskální pozice ČR je poměrně dobrá, ale i tak vyžaduje značnou konsolidaci. Z makro pohledu je stav nejstabilnější v regionu. Fiskální notifikace 2011DluhDeficit Euro87,2-4,1 EU2782,5-4,5 CR41,2-3,1 Germany81,2 Spain68,5-8,5 France85,8-5,2 Italy120,1-3,9 Hungary80,64,3 Austria72,2-2,6 Poland56,3-5,1 Slovenia47,6-6,4 Slovakia43,3-4,8 UK85,7-8,3

5 © 2012 Deloitte Česká republika Fiskální konsolidace v EU… Již v roce 2010 došlo u většiny zemí k razantnímu obratu rozpočtové politiky. Nové země EU procházejí (kromě Slovinska) podobným vývojem. Hloubka propadu rozpočtu byla však menší, zlepšení v roce 2010 také. Vývoj rozpočtové politiky v ČR mírně lepší než v regionu, pokud by deficit dosáhl plánované výše, zlepšení by bylo podprůměrné.

6 © 2012 Deloitte Česká republika Růst ekonomik: Nejnovější data Dle údajů Eurostatu patří vývoj české ekonomiky v 1Q 2012 k nejhorším v Unii a odpovídá situaci zemí zasažených akutní fiskální krizí. Ekonomika poklesem na pořátku roku navázala na stagnaci za předchozí tři čtvrtletí (revize dat přenesla pořátek poklesu do konce roku 2011).

7 © 2012 Deloitte Česká republika Jak si stojí ČR? Jsou dnešní špatná čísla dočasná? Co za nimi stojí? Změní se dnešní divergence ČR od okolních zemí v konvergenci zlepšeným růstem v ČR zhoršeným růstem „v okolí“ Jakou roli v dnešním stavu hraje fiskální politika? Hrozí riziko, že český růstový model „se pokazil“? Existují i další „viditelné“ faktory vysvětlující pomalý růst? Existují naopak faktory, které mohou diveregenci prohloubit? Zvyšují dnešní slabá růstová čísla podstatná rizika pro budoucnost? ….

8 © 2012 Deloitte Česká republika Role fiskalní konsolidace Oživení v ĆR bylo v roce 2010 „průměrné“, konsolidace mírně vyšší (graf obsahuje změny mezi roky) V roce 2011 je zlepšení rozpočtu přinejlepším průměrné, zhoršení růstu nad průměrem V průběhu roku 2011 se však růst dále zhoršil

Kam jdeme?

10 © 2012 Deloitte Česká republika Výhled: zlepšení v nedohlednu? Podle výhledu IMF bude ČR spolu s Maďarskem zaostávat za všemi svými sousedy, včetně „bohatého“ Rakouska a Německa…

11 © 2012 Deloitte Česká republika Ekonomický vývoj v EU, zejména v eurozóně Fiskální politika Snaha o fiskální konsolidaci zpomaluje růst. Vláda není schopná škrtat provozní výdaje, redukce investic ohrožuje konkurenceschopnost a některé sektory (zejména stavební). Stabilita, očekávání a investice Kromě obecného rizika zhoršení očekávání plynoucího z globální situace je u nás specifikem nestabilita politického systému, která vede k častým a velkým změnám ekonomického prostředí. V rozporu se stabilitou a pozicí ekonomiky dochází k útlumu investic. Vývoj v EU – dluhová krize Tento faktor je dnes určující, protože bude zřejmě hlavním důvodem pro ekonomické zpomalení či recesi v EU. Poklesem poptávky budou ovlivněny i ekonomiky, které jsou v jádru poměrně silné (Německo). Velkou hrozbou je navíc destabilizace bankovního systému. Vývoj globální Navzdory předpokladu, že nejslabším bodem globální ekonomiky je EU, je třeba vzít v potaz značné nerovnováhy v ekonomice USA i rizika v jiných zemích. Jejich náprava může v budoucnu podstatně zbrzdit tamní a tím i globální růst. Ekonomický růst ČR Během krize roku byl propad podobný jako například v Německu, oživení poté bylo slabší. Nelze vyloučit, že vývoj ekonomiky při „špatných scénářích“ povede k většímu propadu než v Německu. I vývoj Německa je však zatížen značnou nejistotou. ? Díky vysoké míře otevřenosti české ekonomiky byly v minulosti vnější faktory pro vývoj podstatnější než faktory vnitřní – domácí. Platí to i dnes? Efektivita a antikorupce Od politické podpory je nutno přistoupit k jasným opatřením. Zejména v oblasti vyšší efektivity státu to při dnešním fungování politického systému představuje značný problém. Anatomie růstu ČR

12 © 2012 Deloitte Česká republika Jiný úhel pohledu – specifická doporučení EK pro jednotlivé státy … v situaci zvýšené konkurence rozvíjejících se ekonomik a stabilně klesajícího přílivu nového vlastního kapitálu představuje pro českou ekonomiku klíčovou výzvu podpora hospodářského oživení a dlouhodobého růstu prostřednictvím zvýšení kvality fiskální korekce, zmenšení neefektivity a zvýšení stability veřejné správy, lepšího využití potenciálu na trhu práce, zejména u žen s dětmi, a větší mobilizace faktorů usnadňujících přechod k růstu založeném na inovacích, vyšší přidané hodnotě a lidském kapitálu. Růst inovativních podniků je rovněž omezen nedostatečnými vazbami mezi vědeckou základnou a podnikatelským sektorem a neefektivitou veřejného financování výzkumu. Neefektivita a nedostatečná stabilita veřejné správy nevytvářejí prostředí podporující dlouhodobý růst. Navíc i přes relativně nízký poměr dluhů k HDP a nedávné reformy není vývoj veřejných financí dosud udržitelný.

13 © 2012 Deloitte Česká republika Úkoly dneška… Je potřeba dnes hledat cesty k urychlení růstu? Jaké nástoroje jsou v případě ČR reálné: Optimalizace výdajů státu Speciální prorůstové programy Strukturální reformy Posílení investiční atraktivity země … Existuje prostor pro zpomalení fiskální konsolidace? Nebo existuje riziko, že ta by se promítla do podstatného růstu rizikové prémie? Nemůže přinést tento výsledek i pokračování pomalého růstu ekonomiky?

Deloitte refers to one or more of Deloitte Touche Tohmatsu Limited, a UK private company limited by guarantee, and its network of member firms, each of which is a legally separate and independent entity. Please see for a detailed description of the legal structure of Deloitte Touche Tohmatsu Limited and its member firms. © 2012 Deloitte Czech Republic