Situace na trhu s masem v ČR a EU Miluše Abrahamová Pavel Froněk VÚZE Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství Mojmír Hampl Viceguvernér ČNB Žofínské fórum na téma „České zemědělství“ 10. března 2014.
Advertisements

1 Vliv ekonomické krize na spotřebu energie a na energetické trhy Ing. Ladislav Pelcl, VUPEK-ECONOMY, s.r.o. Hornická společnost podkrušnohorské oblasti.
Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
Trendy finančních produktů ČLFA
Souhrnné hodnocení situace v plynárenství z pohledu velkých zákazníků Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Listopad 2012.
Zpráva o stavu zemědělství. Stav zemědělství  Podíl ekologicky obhospodařované plochy na celkové výměře zemědělské půdy byl k cca 7,2%. 
Zpráva o stavu zemědělství za rok 2010 a aktuální situace v resortu.
Telephone: +44 (0) ve spolupráci s... Analitiqa: produkty „business intelligence“ pro Vaše podnikání.
Mikroanalýza vývoje jednotlivých spotřebitelských cen Mgr. Robert Murárik  Detailní analýza pohybu cen u jednotlivých položek v jednotlivých prodejnách.
Petr NEČAS ministr práce a sociálních věcí 9. dubna 2008 Bilance dopadů sociálních reforem za rok 2008.
ZSV – Nabídka Autor: Mgr. Daniela Tauchmanová
Potraviny na trhu v ČR. DPH na potraviny v ČR a okolních státech ČR v roce 2007 = 5% ČR v roce 2013 = 15% Polsko = 5% Litva = 5% Francie = 5,5 % Nizozemsko.
Moravskoslezský kraj, Ostrava – Jak dál?. Počet obyvatel Moravskoslezský kraj – dnes (2010) – tis. obyvatel - pokles za posledních 20 let o 40 tis.!
Regionální platby František Střeleček Jana Lososová Jihočeská univerzita – Agrární komora ČR.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Agregátní poptávka a nabídka
RŮST CENOVÉ HLADINY VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ JE INFLACE. DOCHÁZÍ-LI VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ K POKLESU CENOVÉ HLADINY, JDE O DEFLACI. DEFLACE JE VZÁCNÝM JEVEM. ČASTĚJŠÍ.
Česká ekonomika: aktuální vývoj a očekávání podniků Vladimír Tomšík 25. ledna 2013.
1 Měsíční zpráva o sledovanosti červenec 2008 MEDIARESEARCH, a. s. srpen 2008 Zdroj: ATO - Mediaresearch.
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
Proč slábne spotřeba domácností ? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Pesimistický spotřebitel: světlo na konci tunelu 17. října 2012 Konferenční.
Revitalizace panelových domů Porovnání spotřeby tepla.
Trendy v chovu prasat KSZ - Praha
Chov zvířat a ekonomika Transformační změny Současný stav.
Potravinová bezpečnost z pohledu Státní veterinární správy
Seminář 4. Trh a tržní mechanismus
Konsolidace hutnictví ve světě - cesta ke stabilizaci ?
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Nizozemí Eliška Pokorná.
Základy ekonomie Seminář 4. Trh a tržní mechanismus.
Elasticity poptávky a nabídky
Co přinese vstup České republiky do Evropské unie českým zemědělcům Lukáš Víšek DELEGACE EVROPSKÉ KOMISE V ČESKÉ REPUBLICE.
První registrace nových osobních automobilů v zemích EU + EFTA za období 1990 až 2014 (z ) První registrace nových osobních automobilů Kontakt,
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: Žofínské fórum.
Inflace VY_32_INOVACE_ Inflace = všeobecný růst cen, tedy růst tzv. cenové hladiny - inflace se zjišťuje (míra inflace) porovnáním cen vybraných.
Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 EKONOMICKÉ ÚDAJE ZA ROK 2010 produkce, obchod, zaměstnanost Při příležitosti souběžné.
Sdružení automobilového průmyslu Hotel Floret, Průhonice prezentace Jiří Kunert prezident ČBA
BPH_EKOR Ekonomika organizací podzim 2012
BELGIE.
Ekonomika pivovarského průmyslu
ŘETĚZY VAMBERK.
( vzdělanostní struktura obyvatel )
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
Konkurence schopnost českého zemědělství se stále snižuje Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Společná zemědělská politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná zemědělská politika Zemědělství obecně: Je základním sektorem ekonomiky Dnes nehraje tak důležitou.
Chov prasat v kontextu globálního pohledu na zemědělství.
Faktory ovlivňující nabídku a poptávku
Perspektivy mzdové konvergence mezi ČR a EU v širší národohospodářské perspektivě Seminář Friedrich Ebert Stiftung a ČMKOS 6. duben 2016 Aleš Chmelař,
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
1 Tisková konference ČLFA, 13. února 2014 Financování spotřebitelů v roce 2013 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Svítá na lepší časy ? 2. května 2017 palác Žofín
Zemědělci a potravináři se ode dna musejí odrážet společně
Hospodaření obcí v roce 2016
Stav českého zemědělství Celkový pohled českého zemědělce z prvovýroby
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
Intenzivním růstem jalovic k lepší jatečné hodnotě
Ministerstvo zemědelství
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Tržní síly nabídky a poptávky, elasticita a její aplikace TNH 1 (S-3)
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Transkript prezentace:

Situace na trhu s masem v ČR a EU Miluše Abrahamová Pavel Froněk VÚZE Praha

Výroba masa v ČR  Dlouhodobě klesající trend, v tomto roce odhadujeme další snížení produkce o 1,2 %  V I. pol došlo k poklesu výroby hovězího a drůbežího masa, porážky prasat vzrostly  Od roku 2003 je výroba masa nižší než spotřeba, klesá soběstačnost; v letošním roce dosáhne cca 84,3 % (prasata cca 75,8 %, drůbež cca 87,9 %)  Spotřeba masa na obyvatele se v porovnání s rokem 2006 výrazně nezmění

Výroba a spotřeba masa celkem (hovězí, vepřové, drůbeží a skopové) v ČR v letech Pramen: ČSÚ, materiály MZe a VÚZE

Soběstačnost u jednotlivých druhů masa ČR v letech Pramen: ČSÚ, materiály MZe a VÚZE

Podíl jednotlivých druhů masa na celkové produkci masa v roce 2006 Pramen: ČSÚ, materiály MZe a VÚZE

Vývoj spotřeby vybraných druhů masa na osobu za rok Pramen: ČSÚ

Dovoz a vývoz masa celkem včetně živých zvířat v ČR v letech Pramen: Celní statistika

Výroba masa v EU v roce 2007  Meziroční pokles výroby hovězího masa v roce 2007 v EU 15 o 0,9 % (Irsko – 4,6 %, Německo -3,2 %) růst pouze v Dánsku +2,4 % a Nizozemsku + 2,2 %.  Další pokles výroby v roce 2008 o 0,8 %  Snížení spotřeby hovězího masa v EU 15 o 0,2 %, (v roce 2008 o dalších 0,3 %)  Pokles vývozu hovězího masa z EU a růst dovozů masa z Brazílie  Nižší ceny jatečného skotu v celé EU proti roku 2006; Pokles cen ve Francii a Německu, naopak růst cen předpokládá Španělsko, Velká Británie, Portugalsko a Polsko  Cena jatečných býků v EU klesne meziročně o 1 % tj. o 0,02až 0,03 EUR/kg j. hm.

Výroba masa v EU v roce 2007  Meziroční růst výroby vepřového masa v EU 25 o 0,8 %, z toho v EU 15 o 1,1 % (nejvyšší růst v Dánsku o 3,9 %, Německu o 3,1 %, Španělsku o 0,8 %, Maďarsku o 6,2 %).  Snížení produkce v Belgii o 1,8 %, Polsku o 1,6 %, v Nizozemsku a Francii o 0,2 %  Meziroční pokles vývozu vepřového masa o 6 %, snížení soběstačnosti o 0,7 % na 107 %  Koncem roku 2007 se očekává vyšší nabídka jatečných prasat  Zhoršení ekonomiky chovu prasat vlivem růstu nákladů na krmiva (v důsledku vyšších cen obilovin)

Náklady prasat ve výkrmu v Německu (červenec 2007) Pramen: Monatjournal Vieh und Fleisch 8/2007

Výroba masa v EU v roce 2007  Meziroční růst výroby drůbežího masa proti roku 2006 o 1,2 % na 11,2 mil. t  Růst dovozů drůbežího masa o 8,8 %, vývoz mírně poklesne o 0,4 %  Spotřeba drůbežího masa vzroste o 1,9 %  Zhoršení ekonomiky chovu drůbeže vlivem růstu nákladů na krmiva (v důsledku vyšších cen obilovin)

Vývoj cen v ČR v roce 2007  Růst CPV krmných směsí v důsledku zvýšení cen obilovin. CPV krmné směsi pro kuřata za leden až červenec 2007 ve srovnání se stejným obdobím roku 2006 vzrostla o 8,4 %, CPV krmné směsi pro prasata výkrm se zvýšila o 14,9 %  CZV jat. kuřat tř. I za leden až červenec 2007 proti stej. období roku 2006 vrostla o 3,4 %, CZV jat. prasat tř. SEU za leden až červenec 2007 poklesla proti stejnému období roku 2006 o 9,2 %,  CZV jatečných prasat do konce roku 2007 vzroste, ale nedosáhne úrovně roku 2006, CZV kuřat bude v porovnání s minulým rokem vyšší  Zhoršení ekonomiky chovu prasat vlivem zvýšených nákladů na krmiva a nízké realizační ceny prasat  Zvýšení cen průmyslových výrobců drůbežího masa a vepřového masa

Vývoj cen zemědělských výrobců v letech Pramen: TIS ČR SZIF, ČSÚ Pozn.: rok CZV za leden až červenec

Vývoj CZV krmných obilovin, CPV krmných směsí v letech Pramen: ČSÚ, Pozn.: Rok 2007 ceny za leden až červenec

Vývoj CZV jat. prasat, CPV krmné směsi a nákladů letech Pramen: TIS ČR SZIF, VÚZE, ČSÚ Pozn.: Rok 2007 – CZV, CPV leden až červenec

Vývoj CZV jat. kuřat, CPV krmné směsi a nákladů letech Pramen: ČSÚ, VÚZE, Pozn.: Rok 2007 – CZV, CPV leden až červenec

Děkuji za pozornost