Pořadí slov.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracovala: Mgr. Silvie Reitharová
Advertisements

RISKUJ! VY_22_INOVACE_68 Anglický jazyk 9. ročník
OSOBNÍ ZÁJMENA A SLOVESO BÝT VE VĚTÁCH V PŘÍTOMNÉM ČASE
ZÁJMENA- osobní, přivlastňovací a předmětová
Anglický slovosled (oznamovací věty)
Grammar – Verb „to be“ Střední odborná škola Otrokovice
Proč jsi tady? Proč máš zpoždění? Proč jsi smutný? Proč jsi šťastný? Proč ti je zima? Proč nejsi ve škole? Proč nejsi ve třídě? Proč nejsi v tělocvičně?
Zájmena (osobní) I have got / We have got Angličtina 7. ročník
Rozkazovací způsob.
Vypracovala:Mgr.Silvie Reitharová
Vzdělávací oblast: Anglický jazyk Autor: Mgr. Martina Hulenková
Vyjádření budoucnosti - …. GOING TO …
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Klíčová aktivita: II/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji. výuky cizích jazyků Šablona číslo: VY_22_1_36.
Sloveso BÝT – přítomný čas
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Pavlína Hůrková Datum: Název: VY_22_INOVACE_1.2.7.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA1_16
PŘÍTOMNÝ ČAS PROSTÝ.
PRESENT SIMPLE PRESENT CONTINUOUS
Sloveso „být“ v záporu a otázce, otázky Yes/No
Přítomný čas prostý (5.ročník) Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Question tags Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Reported speech – nepřímá řeč Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu
Future time clauses Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA2_14
Škola1. ZŠ T. G. Masaryka Milevsko AutorMgr. Lenka Soldátová ČísloVY_32_INOVACE_67 NázevPresent simple - positive Téma hodinyMůj den PředmětAnglický jazyk.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA1_02
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA2_08 Název materiálu: Modální slovesa – gramatická cvičení Tematická oblast: Angličtina 2. ročník – strojírenské.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Klíčová aktivita: II/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji. výuky cizích jazyků Šablona číslo: VY_22_1_20.
Kolik je hodin? What time is it?. Jak se tam dostanu? How do I get there?
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA1_18
Časování slovesa BÝT (to be)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Martin Krčmař. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková.
Záporné otázky.
Tázací dovětky – 8. ročník ZŠ
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_ INOVACE_17_Vazba „going to“ AUTOR: Bc. Petra Baťová ROČNÍK, DATUM:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_428_Minulý čas slovesa TO BE AUTOR: Ing. Magdalena Nemeškalová.
Podmínkové věty První kondicionál – 9.ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt.
Časování slovesa „to be“ - být
Přítomný čas prostý Present simple Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alice Javoříková. Dostupné z Metodického portálu.
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Nezbytná gramatika v angličtině Sloveso get VY_22_INOVACE_24 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov,
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Bc. Lucie Ševčíková Datum : Název : VY_22_INOVACE_2.2.1.
My family NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Miroslava Jarkulišová NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_ Jazyk anglický TEMA: My family ČÍSLO.
My day – daily routine NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Miroslava Jarkulišová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_ Jazyk anglický TEMA:
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Ivana Trembulaková ČísloVY_22_INOVACE_2160 NázevPresent simple Téma hodinyPřítomný čas prostý - opakování.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Elektronické učební materiály – I. stupeň Anglický jazyk 5 Autor: Mgr. Jaroslava Ledererová MORNING AFTERNOON I get up at …. I have a shower and breakfast.
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor VY_32_Inovace_10B_daily routine.
Anglický slovosled v oznamovací větě CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_3209_AJ6 ©Dagmar Markova,2012 Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec.
VY_32_INOVACE_09 Anglický jazyk 4.tř. Present simple and present continuous. Name:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Věra Tománková Název DUM: VY_32_Inovace_ To be - otázka Název sady: Project 1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Integrovaná střední škola v Semilech 28. října 607, Semily.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Věra Tománková Název DUM: VY_32_Inovace_ Going to Název sady: Project 2 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_Inovace_ Have got-negative Project1
I am going to go shopping. What are you going to do tomorrow?
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, přísp.organizace
Č. DUMu: VY_22_INOVACE_02_TO BE – krátká odpověď
Způsobová slovesa-budoucnost (9.ročník)
Hlušice Název školy: Základní škola a mateřská škola,
Název školy: ZŠ Pardubice – Spořilov Autor: Ing. Miluše Uhlířová
I haven´t seen your ID card.
Autor: Mgr. Renata Václavíčková
VY_32_INOVACE_Sei_I_15 My day Název projektu: OP VK
Messages Překlad čj/ aj.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Marcela Götzová Číslo
Transkript prezentace:

Pořadí slov

POŘÁDEK SLOV V ANGLICKÉ VĚTĚ je na rozdíl od češtiny i němčiny pevný, a to: PODMĚT PŘÍSUDEK PŘEDMĚT PŘÍSL.URČ. S + P + O + Ad I have a computer in my bedroom. I have lunch in the canteen. We have four lessons after lunch. We have dinner at six o´clock.

S + P + O3 + O4 S + P + O3 + to (for)O4 Jsou-li ve větě PŘEDMĚTY dva, a to ve 3. i 4. pádě, pak je jejich pořadí: PODMĚT PŘÍSUDEK PŘEDMĚT-3.p. PŘEDMĚT-4.p. S + P + O3 + O4 Send me a postcard. NEBO: PODMĚT PŘÍSUDEK PŘEDMĚT-4.p. PŘEDMĚT-3.p. S + P + O3 + to (for)O4 to (for) Send a postcard to me.

S + P + it /them + to (for)O4 Pořadí O4 (předložka)O3 zdůrazňuje předmět ve 3.pádu, tzn. příjemce: Write a postcard to me, not to him. Je-li PŘEDMĚTEM ve 4.pádě IT nebo THEM, musí být pořadí: PODMĚT PŘÍSUDEK PŘEDMĚT-4.p. PŘEDMĚT-3.p. S + P + it /them + to (for)O4 to (for) Send it to me.

Je-li ve větě PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ MÍSTA i ČASU, stojí napřed MÍSTO, potom ČAS (=neutrální pořadí). PODMĚT PŘÍSUDEK PŘÍSL.URČ.MÍSTA PŘÍSL.URČ.ČASU S + P + Ad místa + Ad času I am at school at 7.45 a.m. NEBO může stát PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ ČASU na začátku věty : PŘÍSL.URČ.ČASU PODMĚT PŘÍSUDEK PŘÍSL.URČ.MÍSTA Ad času + S + P + Ad místa At 7.45 a.m. I am at school.

KAŽDÁ ANGLICKÁ VĚTA MÁ PODMĚT. PAMATUJTE SI : (Kromě vět s rozkaz.způsobem) KAŽDÁ ANGLICKÁ VĚTA MÁ PODMĚT. Věty typu: Je pozdě./ Je neděle. / Je chladno. / Prší. / ...mají jako PODMĚT zájmeno IT. (srovnej s německým ES) It's late. It's Sunday. It's cold. It's raining. PŘED PODST.JMÉNEM OZNAČUJÍCÍM ZAMĚSTNÁNÍ (v jedn.č.) stojí A, AN. My mother is a secretary. My father´s a driver. Tato Ad místa jsou naopak bez členu: at school - to school, at work - to work, at home - home

PŘELOŽTE: Žáci dnes nejsou ve škole. Napište úkol doma. V neděli nejsme ve škole. Dnes není ve škole chladno. Nemám přátele v Londýně. Snězte ty koláče dnes. Mám pro tebe dárek. Dej to mně, ne Janě. Přineste si zítra do školy ty nové učebnice. THE STUDENTS AREN´T AT SCHOOL TODAY. WRITE THE HOMEWORK AT HOME. ON SUNDAYS WE AREN´T AT SCHOOL. IT ISN´T COLD AT SCHOOL TODAY. I HAVEN´ T GOT FRIENDS IN LONDON. EAT THE CAKES TODAY. I HAVE A PRESENT FOR YOU. GIVE IT TO ME, NOT TO JANE. BRING THE NEW TEXTBOOKS TO SCHOOL TOMORROW.

PŘELOŽTE: Odpoledne jsem doma. Máme doma kočku a psa. V pondělí nemáme úkol. Přečtěte si ten text pozorně. Nakresli mi beránka. Otevřete si knihy na straně 8. Buď ve škole včas. Po práci jsem unavený. Nepište úkol ve škole před vyučováním. I AM AT HOME IN THE AFTERNOON.. WE HAVE A CAT AND A DOG AT HOME. WE HAVEN´ T GOT HOMEWORK ON MONDAYS. READ THE TEXT CAREFULLY. DRAW ME A LAMB. OPEN YOUR BOOKS ON PAGE 8. BE AT SCHOOL ON TIME. I AM TIRED AFTER WORK. DON´ T WRITE HOMEWORK AT SCHOOL BEFORE THE LESSONS.