Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rozkazovací způsob.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rozkazovací způsob."— Transkript prezentace:

1 Rozkazovací způsob

2 INFINITIV A ROZKAZOVACÍ ZPŮSOB
INFINITIV v angličtině nemá koncovku jako infinitiv v češtině či němčině, ale INFINITIVNÍ ČÁSTICI "TO", která stojí před slovesem: pracovat  to work psát  to write jít  to go číst  to read

3 HOLÝ INFINITIV Někdy (např.po způsobových =modálních a pomocných slovesech) se užívá  HOLÝ INFINITIV, tj. INF. BEZ "TO" I can write, she can't read I must sleep they may come they will work he would go

4 ROZKAZOVACÍ ZPŮSOB 2. OSOBY (tj
ROZKAZOVACÍ ZPŮSOB 2.OSOBY (tj.udělej, udělejte) = HOLÝ INFINITIV (bez podmětu!) Jdi domů Go home. Napiš úkol Write your homework. Přečti si tuto knihu. - Read this book. Pracuj pilně Work hard.

5 ZÁPORNÝ ROZKAZOVACÍ ZPŮSOB (tzn
ZÁPORNÝ ROZKAZOVACÍ ZPŮSOB (tzn. nedělej, nedělejte)se tvoří pomocí DON'T, které stojí samostatně před slovesem: Nepracuj v noci Don't work at night. Nechoď domů Don't go home. Nepiš úkol ve škole Don't write homework at school. Nečti tu knihu Don't read the book.

6 PŘELOŽTE: Otevři tu krabici. OPEN THE BOX. Sněz to jablko.
Jdi do školy. Přines tu knihu Zkus to otevřít. Přijďte zítra. Neotvírej to okno. Nejez to. Nezastavuj to auto. Neříkej to nikomu. OPEN THE BOX. EAT THE APPLE. GO TO SCHOOL. BRING THE BOOK. TRY TO OPEN IT. COME TOMORROW. DON´ T OPEN THE WINDOW. DON´ T EAT IT. DON´ T STOP THE CAR DON´ T TELL ANYBODY.


Stáhnout ppt "Rozkazovací způsob."

Podobné prezentace


Reklamy Google