Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pořadí slov.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pořadí slov."— Transkript prezentace:

1 Pořadí slov

2 POŘÁDEK SLOV V ANGLICKÉ VĚTĚ
je na rozdíl od češtiny i němčiny pevný, a to: PODMĚT PŘÍSUDEK PŘEDMĚT PŘÍSL.URČ. S P O Ad I have a computer in my bedroom. I have lunch in the canteen. We have four lessons after lunch. We have dinner at six o´clock.

3 S + P + O3 + O4 S + P + O3 + to (for)O4
Jsou-li ve větě PŘEDMĚTY dva, a to ve 3. i 4. pádě, pak je jejich pořadí: PODMĚT PŘÍSUDEK PŘEDMĚT-3.p. PŘEDMĚT-4.p. S P O O4 Send me a postcard. NEBO: PODMĚT PŘÍSUDEK PŘEDMĚT-4.p. PŘEDMĚT-3.p. S P O to (for)O4 to (for) Send a postcard to me.

4 S + P + it /them + to (for)O4
Pořadí O4 (předložka)O3 zdůrazňuje předmět ve 3.pádu, tzn. příjemce: Write a postcard to me, not to him. Je-li PŘEDMĚTEM ve 4.pádě IT nebo THEM, musí být pořadí: PODMĚT PŘÍSUDEK PŘEDMĚT-4.p. PŘEDMĚT-3.p. S P it /them + to (for)O4 to (for) Send it to me.

5 Je-li ve větě PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ MÍSTA i ČASU, stojí napřed MÍSTO, potom ČAS (=neutrální pořadí).
PODMĚT PŘÍSUDEK PŘÍSL.URČ.MÍSTA PŘÍSL.URČ.ČASU S P Ad místa Ad času I am at school at 7.45 a.m. NEBO může stát PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ ČASU na začátku věty : PŘÍSL.URČ.ČASU PODMĚT PŘÍSUDEK PŘÍSL.URČ.MÍSTA Ad času S P Ad místa At 7.45 a.m. I am at school.

6 KAŽDÁ ANGLICKÁ VĚTA MÁ PODMĚT.
PAMATUJTE SI : (Kromě vět s rozkaz.způsobem) KAŽDÁ ANGLICKÁ VĚTA MÁ PODMĚT. Věty typu: Je pozdě./ Je neděle. / Je chladno. / Prší. / ...mají jako PODMĚT zájmeno IT. (srovnej s německým ES) It's late. It's Sunday. It's cold. It's raining. PŘED PODST.JMÉNEM OZNAČUJÍCÍM ZAMĚSTNÁNÍ (v jedn.č.) stojí A, AN. My mother is a secretary. My father´s a driver. Tato Ad místa jsou naopak bez členu: at school - to school, at work - to work, at home - home

7 PŘELOŽTE: Žáci dnes nejsou ve škole. Napište úkol doma.
V neděli nejsme ve škole. Dnes není ve škole chladno. Nemám přátele v Londýně. Snězte ty koláče dnes. Mám pro tebe dárek. Dej to mně, ne Janě. Přineste si zítra do školy ty nové učebnice. THE STUDENTS AREN´T AT SCHOOL TODAY. WRITE THE HOMEWORK AT HOME. ON SUNDAYS WE AREN´T AT SCHOOL. IT ISN´T COLD AT SCHOOL TODAY. I HAVEN´ T GOT FRIENDS IN LONDON. EAT THE CAKES TODAY. I HAVE A PRESENT FOR YOU. GIVE IT TO ME, NOT TO JANE. BRING THE NEW TEXTBOOKS TO SCHOOL TOMORROW.

8 PŘELOŽTE: Odpoledne jsem doma. Máme doma kočku a psa.
V pondělí nemáme úkol. Přečtěte si ten text pozorně. Nakresli mi beránka. Otevřete si knihy na straně 8. Buď ve škole včas. Po práci jsem unavený. Nepište úkol ve škole před vyučováním. I AM AT HOME IN THE AFTERNOON.. WE HAVE A CAT AND A DOG AT HOME. WE HAVEN´ T GOT HOMEWORK ON MONDAYS. READ THE TEXT CAREFULLY. DRAW ME A LAMB. OPEN YOUR BOOKS ON PAGE 8. BE AT SCHOOL ON TIME. I AM TIRED AFTER WORK. DON´ T WRITE HOMEWORK AT SCHOOL BEFORE THE LESSONS.


Stáhnout ppt "Pořadí slov."

Podobné prezentace


Reklamy Google