Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 22. 4. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_27_CJL_NP2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Věty vedlejší příslovečné úvod
Advertisements

Digitální učební materiál
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Název šablony: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 32/Čj08/ , K. Týleová Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Název výukového.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Vedlejší věta předmětná
Shoda přísudku s podmětem 2
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_09_CJL_NP2 Ročník:II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Předmět (Český jazyk – 7. ročník).
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.20 Anotace: Prezentace obsahuje tabulku s přehledem druhů vedlejších vět. V závěru je cvičení, na kterém si žáci mohou ověřit.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_ INOVACE _08_CJL_NP2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 – Zlepšení podmínek ve vzdělávání na základní škole OP VK Podmět.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Výklad – základní skladební dvojice, vyjádření podmětu.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Vedlejší věta předmětná Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Základní skladební dvojice-cvičení
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Druhy vedlejších vět Český jazyk 7. ročník ZŠ Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_31_CJL_NP2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _14_CJL_3 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _07_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Jazyk český Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_02_08.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_13_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_26_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Vedlejší věta podmětná, přísudková
Souvětí podřadné. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: 1.07/14.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_12_Vedlejší věta předmětná Autor Chňoupková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice AUTOR : Mgr. Jana Christenová NÁZEV: Vy_32_INOVACE_06_Čj_ Vedlejší věty podmětné a předmětné.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.1.3 Věta jednoduchá a souvětí Název sady: Český jazyk a literatura.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace.Český.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr.Irena Fuksová DATUM VYTVOŘENÍ: leden 2012 NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_Český jazyk a literatura.
NÁZEV ŠKOLY: ZAKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62 AUTOR: Mgr. Iva Zatřepálková, OBDOBÍ: leden 2012 NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_CJ4_Čtení s porozuměním TEMA:
Druhy vedlejších vět Věta podmětná (podrobně vysvětleno v další části prezentace) Věta předmětná (podrobně vysvětleno v další části prezentace) Věta přívlastková.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
VY_32_Inovace_4.1.3 Věta jednoduchá a souvětí
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_31_Dvojice slov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Podmětná a přísudková věta
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Název školy:ZÁKLADNÍ ŠKOLA NOVÝ KOSTEL,OKRES CHEB
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Vzdělávací Jméno autora Mgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvoření
Rodina VY_32_INOVACE_3A_11 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Poznáváme tajemství skladby
Opakování a procvičování
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_32_INOVACE_07_ Rodina Téma: Rodina
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 6_14
Metodický list: Slovní druhy 1. část
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_08
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Jazyk a jazyková komunikace
VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY - PŘEDMĚT
Transkript prezentace:

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_27_CJL_NP2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání Vzdělávací obor: Výpověď a věta Téma: Předmět Metodický list/anotace: Procvičování s použitím interaktivní tabule, možno použít i jako test

PŘEDMĚT

1.VYPIŠTE PŘEDMĚTY A URČETE JEJICH PÁD: A Děti rodičům poslaly pohled z výletu. Jan odmítl odejít, dokud vše neskončí. Silný vítr lomcoval nezajištěnými okenicemi. Evička se podobá svému bratrovi. B Cizinec se ptal na cestu k hotelu. Děti s nadšením vyprávěly o výletě na Karlštejn. Dědeček nakrmil všechna svá zvířata. Fotbalisté si na hřišti pohrávali s míčem.

2. ROZVITÝ PŘEDMĚT NAHRAĎTE VV: A Děti se připravovaly na test z matematiky. Snažte se vždy vyhrát. Ráda se dívám na západ slunce. B Učitel oznámil výsledky maturitní zkoušky. Chlapci si přáli vyhrát celý turnaj. Dědeček vypravoval zážitky z války.

3. URČETE VV: A Nevím, jestli to stihnu. Je nutné, abychom se jim omluvili. Poznali jste toho člověka, který vám pomohl. Jsem si jistá, že vyhrajeme. Neví se, jestli se vrátí. B Vymysli, jak to udělat. Vlasy byly, jako by je postříbřili. Je zřejmé, že nepostoupíme. Přišel i strýc, který se jinak rodinným oslavám vyhýbá. Netuším, jestli je to správné.

4. NÁSLEDUJÍCÍ SLOVESA DOPLŇTE PŘEDMĚTY A VYTVOŘTE VĚTY: A přemýšlet - učit se - bát se - B postrádat - stydět se - zabývat se -

5. OBMĚŇTE VĚTY TAK, ABY SE Z PODMĚTŮ STALY PŘEDMĚTY: A Na Piaristickém náměstí se v sobotu prodává zelenina, květiny, domácí zvířata. Na zahradě se sklidila mrkev, petržel, brokolice. B Bábovka se u nás peče vždy v neděli. Rozbité dveře se musí co nejdříve spravit.

1.VYPIŠTE PŘEDMĚTY A URČETE JEJICH PÁD: A Děti rodičům (3.) poslaly pohled (4.) z výletu. Jan odmítl odejít (4.), dokud vše neskončí. Silný vítr lomcoval nezajištěnými okenicemi (7.). Evička se podobá svému bratrovi (3.). B Cizinec se ptal na cestu (4.) k hotelu. Děti babičce (4.) s nadšením vyprávěly o výletě (6.)na Karlštejn. Dědeček nakrmil všechna svá zvířata (4.). Fotbalisté si na hřišti pohrávali s míčem (7.).

2. ROZVITÝ PŘEDMĚT NAHRAĎTE VV: A Děti se připravovaly na test z matematiky. Snažte se vždy vyhrát. Ráda se dívám na západ slunce. Děti se připravovaly na to, že budou psát test z matematiky. Snažte se, abyste vždy vyhráli. Ráda se dívám, jak zapadá slunce. B Učitel oznámil výsledky maturitní zkoušky. Chlapci si přáli vyhrát celý turnaj. Dědeček vypravoval zážitky z války. Učitel oznámil, jaké byly výsledky maturitní zkoušky. Chlapci si přáli, aby vyhráli celý turnaj. Dědeček vypravoval o tom, co zažil ve válce.

3. URČETE VV: A Nevím, jestli to stihnu. = předmětná Je nutné, abychom se jim omluvili. = podmětná Poznali jste toho člověka, který vám pomohl. = přívlastková Jsem si jistá, že vyhrajeme. = předmětná Neví se, jestli se vrátí. = předmětná B Vymysli, jak to udělat. = předmětná Vlasy byly, jako by je postříbřili. = přísudková Je zřejmé, že nepostoupíme. = podmětná Přišel i strýc, který se jinak rodinným oslavám vyhýbá. = přívlastková Netuším, jestli je to správné. = předmětná

4. NÁSLEDUJÍCÍ SLOVESA DOPLŇTE PŘEDMĚTY A VYTVOŘTE VĚTY: A přemýšlet - Tatínek přemýšlel o koupi nového auta. učit se – Pepa se učí zeměpis. bát se – Strašidel se už nebojíme. B postrádat - Děti postrádaly lásku. stydět se - Nestydím se nikoho. zabývat se - Zabývali se novým výzkumem.

5. OBMĚŇTE VĚTY TAK, ABY SE Z PODMĚTŮ STALY PŘEDMĚTY: A Na Piaristickém náměstí se v sobotu prodává zelenina, květiny, domácí zvířata. Na zahradě se sklidila mrkev, petržel, brokolice. Na Piaristickém náměstí v sobotu prodávají zeleninu, květiny, domácí zvířata. Na zahradě jsme sklidili mrkev, petržel, brokolici. B Bábovka se u nás peče vždy v neděli. Rozbité dveře se musí co nejdříve spravit. Bábovku pečeme vždy v neděli. Musíme co nejdříve spravit rozbité dveře.