Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Poznáváme tajemství skladby

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Poznáváme tajemství skladby"— Transkript prezentace:

1 Poznáváme tajemství skladby
opakování a upevňování učiva

2 Pravidla Z nabízených otázek si vyberte vždy jednu v hodnotě bodů. Nejúspěšnějším řešitelem se stává ten, kdo nasbírá nejvíce bodů. Je jen na vás, jakou taktiku zvolíte. Budete riskovat, nebo zvolíte cestu jistého zisku?

3 Úkol č. 1 Vyjmenujte základní větné členy. 1b Vyjmenujte rozvíjející větné členy. 3 b Jsou spojky ve větě větným členem? 5 b

4 Úkol č. 2 Podtrhněte základní skladební dvojici. 1 b Žába žbluňk do vody. Jak označujeme podmět v následující větě? 3 b Nejprve se najíme. Určete druh přísudku v uvedené větě. 5 b Můj strýc se stal uznávaným malířem.

5 Úkol č. 3 Určete druh věty podle obsahu. 1 b Kéž by se nikdy nestalo. Určete větu podle členitosti. 3 b Venku hustě sněží. Proveďte transformaci následující věty a větu určete. Bolelo ho v krku. 5 b

6 Úkol č. 4 Nahraďte větu jiným druhem věty podle obsahu tak, aby byl význam věty zachován. 1 b Kdybys mi v tom pomohl! Určete druh záporu ve větě. 3 b Stalo se to ne mou vinou. Určete druh podmětu v následující větě. 5 b Večer hrají Strakonického dudáka.

7 Úkol č. 5 Zdůvodněte psaní čárek. 1 b Na zahradě rostou fialky, konvalinky a petrklíče. V jakém tvaru bude jmenná část přísudku a proč? 3 b Její švagr je (Slovák). Jakým větným členem je podtržené slovo? 5 b Jirka doběhl do cíle jako první.

8 Úkol č. 6 Určete druh přívlastku ve větě. 1 b Malá holčička usedavě plakala. Doplňte interpunkci a zdůvodněte. 3 b Jan Neruda představitel generace májové vstoupil do literatury básnickou sbírkou Hřbitovní kvítí. Podtrhněte přísudek a určete jeho druh. 5 b Plavba lodi byla zcela klidná.

9 Úkol č. 7 Doplňte koncovky. 1 b Koně se splašil- . Mile nás přivítal- . Kočky nakrmil- děti už před hodinou. Určete druh souvětí. 3 b Děti z Kladna odjely do školy v přírodě, aby se nadýchaly čerstvého vzduchu. Posuďte pravopisnou správnost věty. 5 b Dni na letním táboře se nekonečně vlekly.

10 Úkol č. 8 Určete druh vedlejší věty. 1b Pokud si uklidíte své věci, můžete s kamarády do kina. Změňte souvětí na větu jednoduchou. 3 b Až se vrátíš z dovolené, zastav se u mne. Vytvořte souvětí podle následujícího schématu. 5 b 1 VH + 2 VH 3 VV

11 Úkol č. 9 Doplňte čárky. 1 b Na Šumavu tam jezdím rád. Prý dostane mimořádnou odměnu. Večer se u nás Petře můžete zastavit. Následující větu upravte. 3 b Známe a vážíme si našich zpěváků. Proveďte větný rozbor a doplňte čárky. 5 b Když se blíží Velikonoce už začínáme plánovat trasu která by vyhovovala nám mladším ale i tatínkovým sestrám.

12 Úkol č. 10 Určete poměr mezi hlavními větami. 1 b Pomáhal mu, dokonce mu půjčoval peníze. Vysvětlete pojem souvětí podřadné. 3 b Určete druh přívlastku (volný x těsný). Doplňte interpunkci. 5 b Studenti přihlášení na exkurzi se dostaví k autobusu. Opravář nedodržující předpisy může způsobit neštěstí.


Stáhnout ppt "Poznáváme tajemství skladby"

Podobné prezentace


Reklamy Google