Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_05_PVP_283_Mer Druh učebního materiálu Prezentace Autor Ing. Hana Merclová VY_32_INOVACE_05_PVP_283_Mer
Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Obchodní akademie, Hotelnictví Předmět ZPV Ročník 1. a 2. Název tematické oblasti (sady) Ekologie Název vzdělávacího materiálu Úprava pitné vody Anotace Prezentace slouží jako obrazová i textová podpora výuky a přispívá k prohloubení znalostí o vodě. Navazuje na prezentaci Voda a její vlastnosti. Rozšiřuje přehled použití vody v závislosti na jejím pH, dále výčet symbolů dle ČSN. Zhotoveno, (datum/období) 19. ledna 2013 Ověřeno 11. června 2013
Výtah z vyhlášky 376/2000 Sb. „…zdravotně nezávadná voda,která ani při trvalém požívání nevyvolá onemocnění nebo poruchy zdraví, jejíž vlastnosti a jakost nebrání jejímu užívání pro hygienické potřeby fyzických osob…” Obr. 1: Pitná voda
Voda je čirá, průzračná tekutina bez zákalu Obsahuje sraženiny Celková tvrdost 2 - 4mmol/l Obsah chloru 0,1 - 0,2mg chloru na 1l vody Teplota 8 – 12°C pH 6,5 – 9,5 Obr. 2: Mapa tvrdosti vody
Obr. 3: pH
Nesmí obsahovat patogenní mikroorganismy a toxické látky Musí mít vyhovující složení a vlastnosti (barvu průzračnost, osvěžující chuť, přiměřenou tvrdost a obsah CO 2, obsahovat stopové prvky, nezapáchat) Obr. 4: Symboly používané pro pitnou vodu
V České republice se pitná voda získává úpravou surové vody z různých zdrojů Povrchové zdroje vody – přibližně 55% Podzemní zdroje vody – přibližně 45% Cílem je zajistit zdravotní nezávadnost vody Obr. 5: Označení pitné a užitkové vody
Časté výkyvy kvality, je závislá na přírodních podmínkách (povodně, tání sněhu apod.) Nejčastěji ji znečišťují organické látky, koloidy a řasy Obr. 6: Mapa povrchového vodstva ČR
Kvalitnější a stabilnější než povrchová voda Nejdůležitější úpravy podzemní vody jsou Odstranění oxidu uhličitého Odmanganování Odželeznění Obr. 7: Získávání podzemní vody
Na znečištění vody vlivem antropogenní činnosti se různou měrou podílí zemědělství, doprava, těžba nebo průmyslová výroba Vliv mají také přírodní pochody jako sopečná činnost, sesuvy půdy, výplav toxických látek z podloží apod. Obr. 8: Sopka v Indonésii
Organické látky Bílkoviny, sacharidy a tuky Karcinogenní aromatické látky Průmyslové tuky a oleje Organická rozpouštědla Čistící prostředky (fenoly a tenzidy) Pesticidy Ropné produkty Patogenní zárodky Přemnožený plankton (eutrofizace – moc dusíku a fosforu) Anorganické látky Toxické látky (rtuť, kadmium z fosfátových hnojiv) Anorganické průmyslové kaly Anorganické soli Fosforečnany (prací prášky) Půdní a jílovité částice splavené v důsledku eroze
Opatření, které připraví vodu na čištění v úpravně Využití bioeliminátorů, zbavujících vodu přebytečných živin Denitrifikační bakterie snižují koncentraci dusičnanů Obr. 9: Denitrifikační bakterie
Samotná úprava probíhá v úpravnách pitné vody Základní principy úpravy vody Mechanický Biologický Fyzikálně-chemický Obr. 10: Filtry v jihlavské úpravně vody
Usazování Odstraní z vody hrubší částice Čiření Zvětší velikost částic pro lepší filtraci Filtrace Zbaví vodu naprosté většiny mikroorganismů Sorpce Odstraní nízkomolekulární látky Oxidace a dezinfekce Rozruší některé organické látky Aerace (provzdušňování) Odstraní zápach Odželezování a odmanganování Odstraní železo a mangan z vody Mikrobiologické a biologické úpravy vody Odstraní zbytek bakterií a živin Ostatní úpravy Dekarbonizace, demineralizace, deionizace a další podle potřeby
Obr. 11: Úprava
Voda z úpravny vod putuje do vodojemů, kde je skladována a následně distribuována cílovým spotřebitelům Obr. 12: Vodojem v Úněticích
Obrázky staženy mezi 16:00 až 20:00, dostupnost ověřena Obr. 1: Pitná voda content/uploads/2012/02/WaterSupply_029.jpg Obr. 2: Mapa tvrdosti vody Obr. 3: pH H.jpg Obr. 4: Symboly používané pro pitnou vodu /voda.png Obr. 5: Označení pitné a užitkové vody Obr. 6: Mapa povrchového vodstva ČR n/002_mapa_vodni_toky_cr.jpg Obr. 7: Získávání podzemní vody jpg jpg Obr. 8: Sopka v Indonésii 01.jpg Obr. 9: Denitrifikační bakterie cz.com/graf/Thiobacillus_denitrificans.jpg Obr. 10: Filtry v jihlavské úpravně vody hlava/GAU_filtry.JPG Obr. 11: Úprava EB8-BCDF-1B42- D517C0E37D363E65/DW_WaterTreatmentProcess_ Final1.gif EB8-BCDF-1B42- D517C0E37D363E65/DW_WaterTreatmentProcess_ Final1.gif Obr. 12: Vodojem v Úněticích s/c/cb/%C3%9An%C4%9Btice,_z_Koz%C3%ADch_h% C5%99bet%C5%AF,_vodojem.jpg
Použité zdroje: Texty va_pitn%C3%A9_vody Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.