Pokusy na zvířatech -dle zákona (č. 246/92, 311/97 Sb.) a prakticky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana a welfare hospodářských zvířat při porážení
Advertisements

Fakulta veterinární hygieny a ekologie
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
Pokusy na laboratorních zvířatech jsou nedílnou a nenahraditelnou součástí biomedicínských experimentů Musí se zachovávat pravidla hry (zákony) Dodržování.
Kodex řízení evropské akvakultury FEAP. EIFAC – evropská komise pro sladkovodní rybářství (FAO) FEAP – federace evropských chovatelů ryb –( Federation.
Výběr vhodného plemene: Plemena přizpůsobená prostředí, nejlépe místní. Plemena odolná proti nemocem, parazitům, stresu a se snadnými porody.
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Seminář ředitelů ZZ února III. pracovní seminář ředitelů nemocnic a zdravotnických zařízení Martin Zeman Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem,
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Státní Rostlinolékařská Správa Ztracená 1099/10, Praha 6 Telefon: Fax: V Brně dne.
Obecná biologie.
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Cvičení složek IZS „KV Aréna“
Didaktické prostředky
Biopotraviny ve školním stravování
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 E1.
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Ústav soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN v Praze
EXTERIÉR - zevnějšek zvířat
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Experiment v medicíně a etické aspekty experimentu na zvířeti MUDr. Michal Jurajda ÚPF Lékařská fakulta Masarykovy Univerzity v Brně.
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Domestikace.
Využití pokusných zvířat v experimentu
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
ETOLOGIE a DOMESTIKACE
MVDr. Lýdia Lánská Čačková
Ekonomika ve zdravotnictví Ze Sylabu: Předmět seznamuje studenty se systémem zdravotního pojištění, se seznamem výkonů a platnou legislativou pro úhrady.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Využití pokusných zvířat v experimentu Vztah člověka ke zvířatům: Antropocentrické pojetí: hodnota zvířete je podřízena lidským cílům Biocentrické pojetí:
Experiment v medicíně a etické aspekty experimentu na zvířeti
Právní režim nakládání s odpady
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Ochrana hospodářských zvířat - úvod do legislativy
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Legislativní minimum veterinárního lékaře – specialisty na nemoci prasat P. Chloupek J. Bernardy 2010.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Laboratorní diagnostika PRRS: rutina nebo umění ? Jiří Smola a Vladimír Celer Ústav mikrobiologie a imunologie.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Rozkrývání vlastnických struktur a skutečných majitelů
Didaktické prostředky
Novela veterinárního zákona
Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Znění k Zákon má k tomuto datu 54 novel
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Ing. Stanislava Správková
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Změny na trhu práce?.
Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost oprávněná úřední.
Transkript prezentace:

Pokusy na zvířatech -dle zákona (č. 246/92, 311/97 Sb.) a prakticky Jakub Otáhal

Na začátek Pokusy na zvířatech jsou nedílnou a nenahraditelnou součástí biomedicínských experimentů Pokud se zachovají pravidla hry (zákony) je proveditelný jakýkoliv pokus Dodržování zásad práce s pokusnými zvířaty zapsaných v rámci zákonů, je především v zájmu vědců samotných

Historie První zmínky: „Corpus Hippocraticum“ (400 let př.n.l.) Claudius Galen (2.st.n.l.) – pokusy na prasatech a primátech Renesance (16. a 17.st.) – A.Vesalius, J. Fabricius, W.Harvey (krevní oběh), M.Malphigi Hales (1730) měření krevního tlaku u psů a koní !!! 1789 J. Bentham – první hnutí proti pokusům na zvířatech C.Bernard 2.pol.19.st.- Úvod do studia experimentální medicíny (již se věnuje jednotlivým druhům zvířat a jejich vhodnosti k jednotlivým pokusům) Koncem 19. století – z důvodu velké spotřeby přechod na divoce žijící zvířata Začátek 20.století – založeny první chovy lab.zvířat (potkan, myš, morče, králík) Po 2.sv.válce – manipulace s patogeny (SPF) a geny lab.zvířat

Etické zásady – koncepce tří „R“ REPLACEMENT – náhrada zvířat v pokusech pokud dosažený výsledek je na stejné nebo vyšší úrovni (hlavně výuka) REDUCTION – redukce počtu zvířat výběrem vhodných metod, uspořádáním experimentu, péčí o kvalitu zvířat, atd. REFINEMENT – snížení až úplné vyloučení bolestivých a stresujících přístupů a experimentálních postupů

Platná legislativa Přímá ochrana zvířat: zákon č.246/1992Sb., „na ochranu zvířat proti týrání“; vyhláška č.311/1997Sb., „o chovu a využití pokusných zvířat“. Nepřímá ochrana zvířat: zákony o – veterinární péči; šlechtění a plemenitbě, krmivech, léčivech, návykových látkách, chemických látkách, přepravě zvířat, ochraně přírody a krajiny, vývozu a dovozu živočichů, myslivosti, rybářství, péči o zdraví lidu, správním řízení, trestním zákonem. Předpisy Evropské Unie

Legislativní „výcuc“ Zvíře =obratlovec kromě člověka, nikoliv však plody (fety) nebo embrya Pokusné zvíře = zvíře, které je použité k pokusným účelům, je s ním manipulováno a jsou vytvářeny podmínky a navozovány procesy, které v přirozených podmínkách neexistují Utrpení = stav zvířete, který je způsobován nepřirozenými podněty vyvolávající strach, zranění, bolest, zdravotní poruchy nebo až smrt Pokusy na zvířatech = zákroky na živých zvířatech nebo manipulace s nimi za účelem ověření vědecké domněnky a získání nových poznatků, stanovení diagnózy, vývoje a ověřování biologického produktu včetně zjištění jeho účinku a získání výrobku tohoto charakteru, testování, použití zvířete v rámci pokusného zkoumání jeho reakcí, výuky. Uživatelské zařízení = zařízení, v němž jsou zvířata používána k pokusným účelům, kterým bylo Ústřední komisí pro ochranu zvířat uděleno oprávnění, mají potřebné odborně způsobilé pracovníky a zařízení vyhovující pro příslušný druh a množství pokusných zvířat.

Legislativní „výcuc“ Provádět pokusy na zvířatech za účelem vývoje a zkoušení zbraní munice a k nim příslušných zařízení je zakázáno. §17 zákona.č.246 –Řídit a kontrolovat pokusy jsou oprávněni lékaři, veterinární lékaři a osoby s jiným vysokoškolským vzděláním biologického směru, pokud se během studia, postgraduálního studia nebo dalšího celoživotního vzdělávání občanů prokazatelně seznámili s metodami chovu a práce na pokusných zvířatech a kterým bylo uděleno osvědčení příslušným orgánem ochrany zvířat. Odborné komise uživatelské zařízení zřizuje odbornou komisi, která je složena nejméně ze čtyř členů: osoba řídící práci komise, osoba odpovědná za péči o zvířata, odborník s vysokoškolským vzděláním a specialista v hlavním oboru činnosti uživ. Zařízení, veterinární lékař, (všichni musí mít oprávnění dle §17 zák.č.246 schvaluje projekty pokusu, eviduje činnost uživatelského zařízení a každý rok odevzdává ústřední komisy souhrnou zprávu

Legislativní „výcuc“ Projekt pokusů – musí kromě identifikačních údajů obsahovat: název úkolu, cíle, očekávané přínosy, popis pokusu ve vztahu k využití zvířat, metodické postupy, doložení nezbytnosti pokusu, zdůvodnění volby zvířat, původ pokusných zvířat, zdůvodnění počtu zvířat, způsob značení zvířat, způsob anestézie, umístění zvířat během pokusu, časový plán, způsob naložení se zvířaty po ukončení pokusu, způsob kontroly dodržování předpisů, uvedení zdravotních rizik pro zaměstnance, veterinární podmínky pokusu, zdůvodnění opakování zákroku, doložení způsobilosti předkladatele (akreditace pracoviště a navrhovatele) Orgány ochrany zvířat – Ministerstvo zemědělství (www.mze.cz/cz/ukoz/), Ústřední komise pro ochranu zvířat, orgány veterinární zprávy, obce Společnost pro vědu o laboratorních zvířatech

Laboratorní zvířata Laboratorní myš (Mus musculus) Laboratorní potkan (Rattus norvegicus) Morče domácí (Cavia apperea) Křeček zlatý (Mesocricetus auratus) Králík domácí (Oryctolagus cuniculus) Prase domácí (Sus scrofa) Ryby Obojživelníci Plazy Primáti

Aspekty genetiky labor.zvířat Outbrední populace = geneticky jedineční jedinci Inbrední kmeny = 20 a více páření bratr x sestra Kongenní a koisogenní kmeny Rekombinantní inbrední kmeny Rekombinantní kongenní kmeny Mutantní kmeny = s def.mutací (knock-out) Transgenní kmeny = přenesený gen do genomu zygoty def.kmene

Gnotobiologie Podle osídlení patogeny rozdělujeme: Konvenční zvířata SPF – specifických patogenů prostá Polyasociovaná Diasociovaná Monoasociovaná Bezmikrobní

Systém chovu Otevřený – vstup i výstup zvířat, osob i materiálu je bez bariéry Bariérový – prostor pro zvířata je oddělen od vnějšího prostředí a vstup a výstup zvířat, osob i materiálu je možný pouze způsobem zajišťujícím ochranu před průnikem nežádoucích vlivů z vnějšího prostředí Izolátorový – prostor pro zvířata je trvale oddělen bariérou od vnějšího prostředí a osob, které se zvířetem manipulují

Metodika Dekontaminace, dezinfekce, sterilizace Anestézie Způsob podávání léčiv Usmrcení, utracení Perfúze + fixace Odběr biologického materiálu Měření TF, TK, tepoty, EKG, atd. Zásady postoperační péče

Jak tedy postupovat ? Vymyslet hypotézu Zjistit všechny dostupné informace o zkoumaném jevu Pokud je zkoumaný jev pravděpodobně ovlivněn více vlivy, pokusit se vytvořit sérii experimentů, pro postupné objasnění vzájemných vztahů Vybrat vhodný zvířecí model a důkladně prostudovat anatomii a fyziologii vybraného druhu (doložit proč ?) Ujasnit si počet zvířat a rozdělení do experimentálních skupin Jaká bude doba přežívání Metodika ??? Sepsat projekt pokusu dle předchozích požadavků Vymyslet způsob financování Kontaktovat akreditované pracoviště pro práci s vybraným zvířecím druhem Požádat pracoviště o provedení pilotní studie Upravit projekt podle výsledků pilotní studie

Pracoviště, se kterými máme kontakt Fyziologický ústav ČAV – potkan, myš, králík, morče, křeček, primáti (do léta) Ústav normální, patologické a klinické fyziologie 3.LF UK – potkan, králík, po objednání obojživelníci IKEM - prase