GLYKEMICKÝ INDEX Ing.Hana Bačíková srpen 2008
Definice glykemického indexu (GI) - udává rychlost, s jakou se v našem těle uhlohydrátové potraviny rozpadají na glukózu a vstupují do krve - míra vzestupu hladiny cukru v krvi po požití glukózy je rovna 100
Glykemická zátěž (GZ) - definována jako glykemický index jednotlivých potravin zprůměrovaný váženým průměrem a vynásobený procentem obsažené energie. GZ = (glykemický index x počet gramů uhlohydrátů)/100 (př.pečené brambory - obsah uhlohydrátů 15g, GI= 80 GZ = 80x15/100 = 12g)
Jaký význam má GI u různých potravin: Co je jedním z faktorů, který primárně určuje, že určitá potravina má vysoký glykemický index? - míra do které byl určitý uhlohydrát zpracován či přetvořen. př. moderní bílá mouka x celozrná mouka bílá rýže x rýže natural (paraboiled atd.) - to znamená, čím více je potravina přetvořena, tím má vyšší GI.
Zvýšení množství uhlohydrátů v krvi po konzumaci jídla s určitým GI
GI a GZ v 100g základních potravin GI GZ stolní cukr (sacharóza) 61 6 ovocný cukr (fruktóza) 19 6 med bílé brambory bílý chléb kukuřičné lupínky (corn flakes) rýže bílá těstoviny (špagety) světlé jogurt 31 9 mléko 27 3 ananasový džus popcorn bramborové lupínky pivo 103
METABOLICKÝ SYNDROM A KOMBINACE VÁŽNÝCH PROBLÉMŮ 1) celková obezita 2) vysoký krevní tlak 3) zvýšená hladina triglycidů 4) zvýšené riziko cukrovky 5) nízká hladina HDL (dobrého) cholesterolu 6) zvýšená hladina proteinů v krevní plazmě 7) zvýšené riziko kardiovaskulárních chorob 8) polycystická choroba vaječníků 9) zvýšená hladina VLDL cholesterolu
Původní potraviny - jsou potraviny, které se jí ve svém přirozeném stavu jsou to tzv., živá jídla” => stále obsahují svou přirozenou vlákninu v původní formě => potraviny s nízkým GI (vláknina zpomaluje v trávicím traktu absorbci uhlohydrátů, ale také záleží na typu vlákniny)
ŠKROB 2 typy: a) amylóza - rozkládá se a absorbuje pomaleji potraviny: rýže basmati, černé fazole, čočka, sójové boby b) amylopektin - rozkládá se a absorbuje rychleji potraviny: bílá rýže
VLÁKNINA formy: a) rozpustná b) nerozpustná př.vláknina obsažená v přetvořené bílé mouce nemá vůbec žádný vliv na zpomalení absorbce uhlohydrátů, proti vláknině obsažené v luštěninách a ovsu v původním stavu, výrazně snižuje absorbci uhlohydrátů v těchto potravinách.
VHODNÉ X NEVHODNÉ UHLOHYDRÁTY bílá pšeničná mouka x celozrná pšeničná mouka bílý chléb x hrubozrný žitný chléb rýže bílá nebo dlouhozrná x rýže natural nebo paraboiled sacharóza x fruktóza kukuřičné lupínky x otrubové klíčky popcorn x oříšky (lískové, burské, vlašské atd.) proso vařené x ječmen, žito vařené mléko kravské x sójové mléko ovocný jogurt x nízkotučný jogurt puding x mléčná pěna fíky,datle x jablko, hruška, broskev, višeň atd. pastiňák x petržel a veškerá zelenina bramborová kaše x pečené nové brambory rýžové nudle x celozrné pšeničné špagety kobliha x mazanec
ZÁVĚR ZDRAVÝ PRO ŽIVOT PREVENCE - odstranění glykemického stresu a návyku na uhlohydrátech - zdravá strava - vhodný cvičební program - nutriční suplementace - správná hydratace - nehladovět - konzumace jídla 5x denně
Potraviny a GI potraviny s nízkým GI < 55 se střední GI s vysokým GI >70 Dodržovat jídelníček s energetickým obsahem 5000 kJ. Pokud budete dodržovat doporučenou skladbu 135 g sacharidů, 70 g bílkovin a 40 g tuků – budete zároveň kontrolovat i GI. Zároveň využívejte i Energetické hodnoty potravin, kde jsou označeny potraviny s vysokým GI a těm se snažte při redukci vyvarovat.
TROJLÍSTEK ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU ZDRAVÁ STRAVA ROZUMNÉ CVIČENÍ NUTRIČNÍ SUPLEMENTACE