GLYKEMICKÝ INDEX Ing.Hana Bačíková srpen 2008. Definice glykemického indexu (GI) - udává rychlost, s jakou se v našem těle uhlohydrátové potraviny rozpadají.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Výživa II – alpské lyžování
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
Civilizační choroby a výživa
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
„EU peníze středním školám“
Sacharidy ve stravě.
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Význam vlákniny v potravě s ohledem na dětský věk
VÝZNAM CUKRŮ VE VÝŽIVĚ.
Sacharidy.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Potraviny – zdroje energie
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Nutriční strategie v prevenci DM
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
Příprava stravy v rodině
Sacharidy ve výživě ryb
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN
SPIŽNÍ SKŘÍNĚ Ivana Paletová TĚSTOVINY - celozrnné - bezvaječné - semolinové - kuskus RÝŽE - jasmínová - natural - basmati - parboiled - divoká.
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
MUDr. Jolana Rambousková, CSc. Ústav výživy 3. LF UK
Sacharidy ve výživě sportovce
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Dentální hygiena A Výživa HAPLOVÁ MAGDALÉNA MACKOVÁ MÁRIA DEHY 2. ROČ.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
PESTROST STRAVY.
Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
= přeměna látek a energií
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
ZAVÁDĚNÍ PŘÍKRMŮ.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Mouky. Mouka pšeni č ná -Obsahuje LEPEK -Nejpoužívanější mouka -Je ochuzena o vlákninu, minerální látky a vitamíny -Vyrábí se z vnitřní části obilky Typy.
SACHARIDY Zuzana Gáliková.
různých tpyech sacharidů
Transkript prezentace:

GLYKEMICKÝ INDEX Ing.Hana Bačíková srpen 2008

Definice glykemického indexu (GI) - udává rychlost, s jakou se v našem těle uhlohydrátové potraviny rozpadají na glukózu a vstupují do krve - míra vzestupu hladiny cukru v krvi po požití glukózy je rovna 100

Glykemická zátěž (GZ) - definována jako glykemický index jednotlivých potravin zprůměrovaný váženým průměrem a vynásobený procentem obsažené energie. GZ = (glykemický index x počet gramů uhlohydrátů)/100 (př.pečené brambory - obsah uhlohydrátů 15g, GI= 80 GZ = 80x15/100 = 12g)

Jaký význam má GI u různých potravin: Co je jedním z faktorů, který primárně určuje, že určitá potravina má vysoký glykemický index? - míra do které byl určitý uhlohydrát zpracován či přetvořen. př. moderní bílá mouka x celozrná mouka bílá rýže x rýže natural (paraboiled atd.) - to znamená, čím více je potravina přetvořena, tím má vyšší GI.

Zvýšení množství uhlohydrátů v krvi po konzumaci jídla s určitým GI

GI a GZ v 100g základních potravin GI GZ stolní cukr (sacharóza) 61 6 ovocný cukr (fruktóza) 19 6 med bílé brambory bílý chléb kukuřičné lupínky (corn flakes) rýže bílá těstoviny (špagety) světlé jogurt 31 9 mléko 27 3 ananasový džus popcorn bramborové lupínky pivo 103

METABOLICKÝ SYNDROM A KOMBINACE VÁŽNÝCH PROBLÉMŮ 1) celková obezita 2) vysoký krevní tlak 3) zvýšená hladina triglycidů 4) zvýšené riziko cukrovky 5) nízká hladina HDL (dobrého) cholesterolu 6) zvýšená hladina proteinů v krevní plazmě 7) zvýšené riziko kardiovaskulárních chorob 8) polycystická choroba vaječníků 9) zvýšená hladina VLDL cholesterolu

Původní potraviny - jsou potraviny, které se jí ve svém přirozeném stavu jsou to tzv., živá jídla” => stále obsahují svou přirozenou vlákninu v původní formě => potraviny s nízkým GI (vláknina zpomaluje v trávicím traktu absorbci uhlohydrátů, ale také záleží na typu vlákniny)

ŠKROB 2 typy: a) amylóza - rozkládá se a absorbuje pomaleji potraviny: rýže basmati, černé fazole, čočka, sójové boby b) amylopektin - rozkládá se a absorbuje rychleji potraviny: bílá rýže

VLÁKNINA formy: a) rozpustná b) nerozpustná př.vláknina obsažená v přetvořené bílé mouce nemá vůbec žádný vliv na zpomalení absorbce uhlohydrátů, proti vláknině obsažené v luštěninách a ovsu v původním stavu, výrazně snižuje absorbci uhlohydrátů v těchto potravinách.

VHODNÉ X NEVHODNÉ UHLOHYDRÁTY bílá pšeničná mouka x celozrná pšeničná mouka bílý chléb x hrubozrný žitný chléb rýže bílá nebo dlouhozrná x rýže natural nebo paraboiled sacharóza x fruktóza kukuřičné lupínky x otrubové klíčky popcorn x oříšky (lískové, burské, vlašské atd.) proso vařené x ječmen, žito vařené mléko kravské x sójové mléko ovocný jogurt x nízkotučný jogurt puding x mléčná pěna fíky,datle x jablko, hruška, broskev, višeň atd. pastiňák x petržel a veškerá zelenina bramborová kaše x pečené nové brambory rýžové nudle x celozrné pšeničné špagety kobliha x mazanec

ZÁVĚR ZDRAVÝ PRO ŽIVOT PREVENCE - odstranění glykemického stresu a návyku na uhlohydrátech - zdravá strava - vhodný cvičební program - nutriční suplementace - správná hydratace - nehladovět - konzumace jídla 5x denně

Potraviny a GI potraviny s nízkým GI < 55 se střední GI s vysokým GI >70 Dodržovat jídelníček s energetickým obsahem 5000 kJ. Pokud budete dodržovat doporučenou skladbu 135 g sacharidů, 70 g bílkovin a 40 g tuků – budete zároveň kontrolovat i GI. Zároveň využívejte i Energetické hodnoty potravin, kde jsou označeny potraviny s vysokým GI a těm se snažte při redukci vyvarovat.

TROJLÍSTEK ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU ZDRAVÁ STRAVA ROZUMNÉ CVIČENÍ NUTRIČNÍ SUPLEMENTACE