Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

různých tpyech sacharidů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "různých tpyech sacharidů"— Transkript prezentace:

1 různých tpyech sacharidů
Glykémie po různých tpyech sacharidů Hladina krevního cukru (mg / 100 ml) 50 100 150 200 čas (hodiny) 1 2 3 4 5 Postprandiální glykémie je dále ovlivněna: Glykémií nalačno Hladinou VMK Produkcí inzulínu (obsah AMK ve stravě) hroznový cukr běžný cukr bílá mouka celozrnné obilné vločky příjem potravy 1

2 Krevní cukr a sacharidy s dlouhým řetězcem
koncentrace v krvi 50 100 150 200 Hladina krevního cukru (mg / 100 ml) přetrvávající nasycení Inzulín (% normy) Nasycení – pocit sytosti čas (hodiny) 1 2 3 4 5 příjem potravy 2

3 Krevní cukr a sacharidy s krátkým řetězcem
koncentrace v krvi 50 100 150 200 Hladina krevního cukru (mg / 100 ml) Inzulín (% normy) Návaly hladu Velký hlad – návaly hladu čas (hodiny) 1 2 3 4 5 příjem potravy 3

4 Glykemický index - GI Glykemická nálož – GL GL= 40/100x60 = 24
Glykémie (mmol/l) GI = 100 6 po 50 g glukózy (ve 100 ml nápoje ) po 50 g sacharidů z ovesných vloček (v 83 g vloček) 5 AUC GI = 40 4 minuty 150 30 60 90 120 3 Glykemická nálož – GL GL = GI / 100 x (g sacharidů ve 100g potraviny) GL = 100/100x x 50 = 50 100 ml nápoje (s 50 g glukózy) 100 g ovesných vloček (s cca 60 g sach.) GL= 40/100x60 = 24 AUC minuty 150 30 60 90 120 4

5 obsah balastních látek obsah tuku a bílkovin potraviny
Glykemický Index potravin GI potraviny = AUC po požití 50 glukózy AUC glykémie po požití 50 sacharidů potraviny X 100 Vlivy: obsah balastních látek potraviny obsah tuku a bílkovin potraviny obsah tekutin způsob úpravy Vyšší c Na – vyšší symport gluk. do krve pohyblivost GIT dědičná dispozice množství enzymů glykemický index GLUT 5 v GIT inducibilní sacharidovou stravou 5

6 Zelenina, luštěniny, ořechy Pečivo, přílohy, obiloviny
Dělení potravin dle GI Nízký GI (pod 30) Střední GI (30-70) Vysoký GI (nad 70) Ovoce Avokádo, citrony, jahody, grapef., ostružiny, třešně, suš. jablka Ananas, banány, broskve, hrušky, jablka, mandarinky, pomeranče, hrozinky, sušené banány, meruňky, švestky, kompoty Sušené datle, sušené fíky Zelenina, luštěniny, ořechy Luštěniny, ořechy, téměř všechny druhy zeleniny Brambory, cibule, česnek, červ. Řepa, kukuřice, melouny, mrkev, tykev Pečivo, přílohy, obiloviny Celozrnné mouky, vločky, sój. mouka, graham, chléb se semínky, žitný chléb, bramb. kaše, brambory vařené, rýže natural, těstoviny z tvrdé pšenice Corn flakes, jáhly, bílá mouka, pšen. Klíčky, pšen. Krupice, snídaň. Cereálie, buchty, popcorn, rohlík a bílé pečivo, bílá rýže, knedlíky, hranolky

7 Mléčné výrobky, zmrzliny
Dělení potravin dle GI Nízký GI (pod 30) Střední GI (30-70) Vysoký GI (nad 70) Sladkosti Hořká čokoláda, fruktóza, kaaový prášek, náhradní sladidla Čokolády, musli tyčinky, nutela, bebe dobré ráno Cukr, med, čok. tyčinky, oplatky, sušenky, bonbony, granko, bonboniéry, zákusky Mléčné výrobky, zmrzliny Jogurt, tvaroh, mléko, kysané ml. Výrobky, smetanové zmrzliny Vodové zmrzliny Nápoje Minerálky, sirupy a limonády s umělými sladidly, zeleninové džusy Ovocné džusy, kakao, víno (suché) Limonády, energy drinky, sladká vína, likéry, šumivé víno

8 GI neříká o sacharidech v potravinách vše
50 g sacharidu z potravin = i dost různé množství potravin Příklad: Potravina Glykemický index Sacharidů ve 100 g pot. 50 g sacharidů je v g potraviny: Bílý chléb Vodní meloun 70 72 45 5 111 1000 8

9 Glykemická zátěž (GL) Bílý chléb Vodní meloun
Při GL se zohledňuje společně GI a množství sacharidu v potravině. GL = GI 100 x obsah sacharidu na 100 g potraviny Příklad: Glykemický index Podíl sacharidů na 100 g Bílý chléb Vodní meloun 70 72 45 5 Glykemická zátěž na 100g potraviny 31,5 3,6 9

10 Jaké dietní doporučení ?
Velmi nízká glykemická zátěž Mnoho proteinů Střední glykemická zátěž metabolic balance® Vysoká glykemická zátěž Výživové společnosti Velmi vysoká glykemická zátěž Typická západní strava © metabolic balance GmbH 10

11 Vysoké - nízké

12 metabolic balance® GL ne GI Povolené potraviny v metabolic balance® :
GL pod 10 / 100 g potraviny Brambory vařené ve slupce mají nižší GL než vařené bez slupky 100 g brambor vařených ve slupce má GL 8 [2] Montignacova GLYX (MG) dieta x metabolic balance® (MB) MG: Sacharidy s vysokým GI ne MB: díky GL pod 10 (i při vys. GI) povoluje: Mrkev, dýně, melouny, ananas aj. MG: Sacharidy s nízkým GI ano MB: pro vysokou GL nedoporučuje: Fíky

13 Sacharidy s vysokým GI vysoká > 20 Glykemický index nízký < 55
střední vysoký > 70 Glykemická zátěž nízká < 10 střední vysoká > 20 Obilné produkty GI GL Ovesné vločky/popcorn Bílý chléb (fastfood) Rýžová mouka Preclíky Rýžový chlebíček Rychlovarná (instantní) rýže 85 60 Kukuřice ( také chipsy) Bílá rýže Pšeničná mouka Bílý chléb (bageta) Směsný chléb Krupice / těstoviny Amarant Ovoce-Zelenina GI GL Vařená mrkev Vařený bob obecný Dýně Meloun Ananas Rozinky Sušené ovoce Řepa Banán Meloun medový Nápoje Pivo Limonády Neslazené ovocné šťávy 13

14 Sacharidy s nízkým GI Glykemický index Glykemická zátěž nízký < 55
střední střední vysoký > 70 vysoká > 20 Obilné výrobky Rýže natural Celozrnný chléb Černý chléb Pumpernickel 40 15 Ovesné vločky Celozrnné müsli Celozrnné těstoviny Žito Quinoa Soja Ovoce /Zelenina GI GL Papaya Mango Hrášek Červené/ zelené fazole Fíky Jablko Ostatní fazole/hrách Ostatní čerstvé ovoce Grapefruit Čerstvá zelenina Sojové boby Čerstvé meruňky Rajčata/lilek/cuketa <15 4 Česnek/cibule <15 4 Nápoje GI GL Čerstvá ovocná šťáva Čerstvá zeleninová šťáva 14

15 Další sacharidy Glykemický index nízký < 55 střední 56 - 69
vysoký > 70 Glykemická zátěž nízká < 10 střední vysoká > 20 Ořechy Ostatní ořechy Arašídy Mléčné výrobky GI GL Zmrzlina Ostatní mléčné výrobky cca Odstředěné mléko Přírodní jogurt (bez cukru, 3,5 % tuku) Sladkosti Hroznový cukr Med Běžný cukr Čokoláda Sušenky Marmeláda Brambory Opékané brambory Pečené brambory Hranolky Bramborová kaše Bramborové lupínky Vařené brambory Brambory ve slupce 15

16 Masový experiment V uplynulých 20 letech USA
Snížit cholesterol populace (považ. za hlavní příčinu aterosklerózy) Méně tuků více sacharidů Odborníci na výživu podporováni potravinářským průmyslem Kukuřičné, obilné výrobky !!! diety bez tuků a cholesterolu V USA strava převážně nízkotučná a bez cholesterolu počet infarktů jen malý pokles (v. s. poklesem spotřeby nikotinu) 2x více úmrtí na selhání srdce byla ¼ populace USA BMI nad 30 touto změnou stravy na 1/3 - tedy nárůst obezity cca o 32% za 10 let Evropa cca o let pozadu za USA = lze předvídat, co nás čeká Přehodnocení názoru v USA cca posledních 15 let Sacharidy vyhodnoceny jako příčina obezity a rizik Přestaly se progragovat „low fat“ výrobky Propagují se „low carb“ (snaha zamaskovat na obalu slovo cukr - v ČR zatím jen nápoje) I přes toto poznání mnoho evropských odborníků na výživu pracuje ve starých kolejích platí doporučené rozdělení stravy s 55-60% sacharidů, 25-30% tuků a 10-15% bílkovin Lepší by však bylo cca 60-70% živočišných tuků a bílkovin

17 Nově zavedené potraviny a BMI …
Potraviny nově zavedené na americký trh rozdělené m.j. na přísady, sladkosti, přesnídávky, pečivo paralelně s nárůstem rozšíření BMI 500 1.000 1.500 2.000 2.500 1968 1973 1978 1983 1988 1993 1998 40 45 50 55 60 Počet nově zavedených potravin Četnost BMI > 25 Přísady Sladkosti / přesnídávky BMI Pečivo Masitá jídla Ovoce & zelenina Zdroj: Abb. mod nach McCrory et al, Am J Clin Nutr 1999;69:440-7 17

18 Zelenina tvoří menší díl než sacharidové příkrmy, které nemají zcela nízký GI, ale jen stření nebo vysoký ! = toto není metabolic balance ale odstrašující klasika…

19 Ekonomický tlak = ÚPADEK KVALITY jídel v restauracích
BRAŇTE SE !!! STĚŽUJTE SI !!! REKLAMUJTE JÍDLA !!! DĚLEJTE TRAPNÉ SCÉNY !!! PROTESTUJTE HLASITĚ !!! NEMÁTE SE ZA CO STYDĚT, NEBOJUJETE TÍM JEN ZA SEBE, ALE ZA VŠECHNY OSTATNÍ LIDI !!! Vyšší ceny za jídlo a přitom: Méně masa, maskování nedostatku obaly Více náhražek masa a uzeného masa jako nečekaných překvapení Užívání glutamátu ke zvýraznění chuti masa, které chybí Více levných škrobovin – rýže, těstoviny, mouka, brambory,… Drahé saláty z nekvalitní / kazící se zeleniny Více jídel z polotovarů, instantních prášků (sušená vejce, omáčky…) BRAŇTE SE !!! STĚŽUJTE SI !!! REKLAMUJTE JÍDLA !!! DĚLEJTE TRAPNÉ SCÉNY !!! PROTESTUJTE HLASITĚ !!!

20 Proč si v MB můžeme dovolit 5h ?
Již i dietologové připouští, že není nutné trvat na jídle 5xd MB větší porce k večeři

21 Kolikrát aby nebyl hlad = otázka složení stravy
Glukóza iv. – výpočet á min. – h = kontinuálně Závislí na sladkostech – po 2h kousíček = 8 x d Strava založená na pečivu – po 3h = 5 – 6 x d Nízká glykemická zátěž – MB = po 5h = 3 x d Vitariáni / Živá strava (jogíni) = po 8-9h = 2 x d Výhodnost pro zdraví ?

22 Glykémie a inzulinémie po i.v. zátěži glukózou
8 normálních osob a 10 osob s nadváhou minuty minuty 3-4x více Glykémie (mg/ 100 ml) Inzulín (µE/ml) Potraviny s vysokou GL → 5x denně jídlo = cca á 3h → trvalá hyperinzulinémie → inzulínová rezistence  Zdroj: Prof. Karam, J.H. a spolupracovníci, 1963 22

23 Zvýšení hladiny inzulínu vede k:
Cholesterol Melatonin Triglyceridy DHEA Adrenalin HGH Kortisol Odbourávání tuku Ukládání tuku Hemostáza Fibrinolýza 23

24 Balance 3 denní jídla a 5h pauzy:
Nízký E příjem X nehladovět / nemít chuť mlsat Hubnout tuk X neztrácet mnoho svaloviny Konkrétní jasný návod X zachovat volnost Přechod na normální stravu X nemít jo-jo efekt Zohlednit: Množství nových lékařských poznatků Individuální potřeby klientů Dynamiku potřeb během programu

25 Balance 3 denní jídla a 5h pauzy: 2-denní přípravná fáze
Nízká glykemická zátěž (nálož) Vyšší množství proteinů Pravidla využívající trávicí reflexy Kvalitní zdroje lipidů Obecný plán a individuální seznam potravin Práce s klientem

26 „Inzulínová past“ Již při nadváze ve výši 10-20% běžně většinu času hyperinzulinémie Sacharidy s vyšším GI rychleji do krve (i stimulace GLUT 5 v GIT) Rychlejší vstup do krve = silnější signál pro výlev více inzulínu (zvl. u nadváhy s incip. inzulinovou rezistencí !!!) Rychlejší pokles glykémie = „Vlčí hlady na další sacharidy“ (sladké / škroboviny) = Sacharidová závislost Zlepšení citlivosti tkání k inzulínu dietou = terapie = zároveň riziko prohloubení inzulínové pasti při náhlém zanechání přísné fáze po krátké době trvání programu


Stáhnout ppt "různých tpyech sacharidů"

Podobné prezentace


Reklamy Google