V období švédské nadvlády (1609-1702) existovalo na území Jekatěrinského paláce sídlo švédského velmože — Sarská myza (Сарская мыза), finsky Saari on.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Klub UNESCO Kroměříž byl založen dne 9. září 1991 představiteli společenského, kulturního a politického života Kroměříže s cílem naplňování programu UNESCO.
Advertisements

PUŠKIN Kateřinský palác
ROKOKO 18.století.
ČESKÉ ŠKOLY V BLÍŽEJOVĚ Od roku 1894 až do konce první světové války-1918 Jana Braunová.
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
neboli chrám svatého Štěpána ve Vídni
Martin Vildt Moskva a ruské památky.
Rusko v 18. století Petr I. a Kateřina II.
III/2 XV A
Památky Nizozemska Sara Stojkovičová. Euromast Věž Rotterdam Postavena v letech Architekt : Maaskant Byla postavena speciálně pro Floriádu 1960.
VZESTUP PRUSKA ©
Světové výstavy Londýn.
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Matěj Školný. Je demokratický stát, jehož většina území se nachází v západní Evropě. Francouzskou republiku tvoří i Zámořská Francie, která zahrnuje území.
Bitva u Kolína 18. června 1757.
Rusko.
R a k o u s k o MELK s klášterem I automatický posun !!
Ve Staré Rize, vedle starobylého klášterního paláce, v nejstarší kamenné městské části se ukrývá jantarová nádhera. Jantarová komnata R I G A_____.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Rusko v 17. století Za Petra I. Velikého.
Rusko v 17.–18. století Ruská společnost
Organolity.
Evropa po třicetileté válce
Ruský stát a jeho sjednocení
Co tě napadne při slově království? Pokus se vytvořit definici tohoto slova.
VÍDEŇSKÝ KONGRES září červen 1815.
Vývoj v Rusku.
Obecná charakteristika Architektura
Praha.
Znak Švýcarské konfederace Vlajka Švýcarské konfederace.
Rusko uč
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Narozen: 15.února 1831 Zemřel: 11.března 1908 Vypracovali: Jakub Holub a Šárka Kočnarová.
PAMÁTKY PRAHA.
Ruský stát v 16. století.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Kubásková Petra Prezentace 5MB
Vývoj v Rusku.
MELODIE Úvod Tato internetová prezentace navazuje na první část, která byla zpracována v roce Jedná se o pokračování zajímavých budov a objektů,
Šlechtická republika v Polsku © H.Trešlová
Ruská carská rodina Neblahý osud….
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
ABSOLUTISMUS Představitelé absolutismu. ANGLIE Jindřich VIII. Kateřina Aragonská rozvod.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 8.ročník III
PETROHRAD Petrohrad je s téměř obyvateli druhé největší město Ruska a z měst nad milión obyvatel je nejsevernější na světě Je kulturním střediskem.
Alexandr II. Nikolajevič. ruský car v letech 1855 – 1881 narodil se 29. dubna 1818 v Petrohradě syn cara Mikuláše I. a jeho manželky Alexandry Fjodorovny.
Opakování 8.ročník Absolutismus a parlamentarismus v Evropě.
RUSKO Moskva Petrohrad Petrodvorec Moskva se nalézá v evropské části Ruska na 55,75° severní zeměpisné šířky a 37,62° východní zeměpisné délky. Leží.
Keltové Jolana Šádková. Obsah Keltové Oppidia Svátky Kde se nacházeli Keltové? Výlet na Zbraslavské oppidium Foto Konec!!!!!!!!
Nejvýznamnější gotické památky v Evropě Iva Závišková 6.A.
MELODIE.
SNĚŽNÉ.
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Londýn.
Poznávací Zájezd do Petrohradu
Patrimonio de la humanidad
Petr I. Veliký, Kateřina II.
3. OKOLÍ PETROHRAFDU: HISTORICKÉ OSOBNOSTI SPJATÉ S VÝSTAVBOU A
Vývoj v Rusku.
A Z KVÍZ Svět na prahu novověku. A Z KVÍZ Svět na prahu novověku.
První světová válka. Vznik československého státu.
Státy v 18. st..
Patrimonio de la humanidad
PUŠKIN Kateřinský palác
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
SJEDNOCENÍ NĚMECKA.
Patrimonio de la humanidad
Novověk – stavovské povstání a třicetiletá válka
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Patrimonio de la humanidad
Transkript prezentace:

V období švédské nadvlády ( ) existovalo na území Jekatěrinského paláce sídlo švédského velmože — Sarská myza (Сарская мыза), finsky Saari on myös —Vyvýšené místo. Carské Selo bylo letní rezidencí ruských carů od 18. století až do Ruské revoluce. Pozemky dnešního palácového komplexu získala Kateřina II. Veliká roku 1708 jako dar od svého muže Petra III. Postupně zde vzniklo množství parků a paláců, z nichž nejhonosnější, Kateřinský palác, dokončil Bartolomeo Rastrelli roku Poprvé je místo zmíněno v kompozici Nikolského Ižorského hřbitova v «Soupisové knize о Novgorodu Votské pjatiny» z roku Na mapách sestavených na příkaz Borise Godunova má místo název «Sarica (Сарица)». Později, pod vlivem národní etymologie, se název mění na «Sarskou myzu (Сарская мыза)», poté na «Sárské selo (Саарское село)», a nakonec se stává Carským Selem (Царское Село). Za datum založení města je považován 13. červen (24. červen) 1710, kdy výnosem Petra I. byla Sarská myza (společně se 43 přidruženými obcemi a pozemky) darována Martě Skavronské, jež se roku 1712 stala jeho ženou pod jménem Jekatěrina Alexejevna. Od této doby se začal stavět palácový a parkový komplex Carské Selo. Za vlády Jelizavěty Petrovny se Carské Selo stalo carskou rezidencí, kolem níž se utvořilo sídlo. Jelizavěty PetrovnyJelizavěty Petrovny Carskoje Selo

Kateřinský palác (Bolšoj Jekatěrininskij dvorec) Kateřinský palác byl založen v r na příkaz carevny Kateřiny I. a je příkladem pozdního baroka. Stavěl se pod vedením německého architekta Johanna Fridricha Braunsteina. V době 2. světové války byl silně poškozen; jeho opravy a restaurátorské práce pokračují až do současnosti. V r nová panovnice Jelizaveta Petrovna požádala ruské architekty Michaila Zemcova a Andreje Kvasova, aby palác rozšířili a zvelebili, čímž získal současný vzhled. V květnu 1752 na její příkaz architekt Bartolomeo Rastrelli znovu palác přestavěl, neboť se carevně zdál příliš staromódním a malým. Po demontáži, velkolepé přestavbě a dalších stavebních pracích, které trvaly čtyři roky, se objevil moderní palác ve stylu ruského baroka. 30. července 1756 se palác o rozloze 325 čtverečních metrů představil ohromeným ruským velmožům a zahraničním hostům.

Jantarová komnata V r daroval pruský král Fridrich Wilhelm I. caru Petru I. kolekci jantarových výrobků, o třicet let později byly doplněny dalšími a celý komplet byl sestaven v petrohradském Zimním paláci, aby byl následně roku 1775 převezen do carskoselského Kateřinského paláce. V době 2. světové války byla Jantarová komnata vyvezena Němci do Königsburgu (Kaliningrad) a její osud je od té doby neznámý. K 300. výročí založení Petrohradu byla tato památka, za finančního přispění německých firem, sovětskými umělci znovu vytvořena podle původní dokumentace. O osudu původních exponátů dodnes kolují různé zvěsti a legendy. Dodatek: adastra 2009 (podle internetu)

Plesový sál

Audienční sál

Bursztynova komnata

Cameronův pavilón

K O N E C