Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Rosice, okres Chrudim

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Rosice, okres Chrudim"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Rosice, okres Chrudim
Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: Každý je jedinečný Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Název vzdělávacího materiálu: Organolity - Jantar Číslo materiálu v sadě, (šablona, sada): 17, (III/2, sada A) Autor materiálu: Marek Odstrčil Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, vyučovací předmět, ročník/y: Člověk a příroda, Přírodopis, Přírodopis, 9. ročník Klíčová slova: Mineralogický systém, nerosty, organolity, jantar. Anotace: Žáci se seznámí s nejdůležitějšími vlastnostmi a příklady využití jantaru. Materiál byl vytvořen (datum, období): Ověření ve výuce: Datum: Třída: 9. Ověřil: Marek Odstrčil Prohlášení Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Prohlašuji dále, že výše uvedený materiál byl ověřen ve výuce a proveden o tom zápis do TK. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/200 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno.

2 Mineralogický systém IX. Nerosty organického původu (organolity)
Jantar Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

3 IX. Nerosty organického původu (organolity)
Liší se ode všech předcházejících tříd původem, protože vznikly rozkladem organismů. Nejznámějším zástupcem je jantar. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

4 Jantar Složení: Jantar je směs utuhlých zkamenělých pryskyřic z třetihorních jehličnanů. Využití: šperkařství. Zajímavost: obsahuje zkameněliny hmyzu (viz Jurský park) a různých rostlin, třením vzniká náboj statické elektřiny, jantar lze zapálit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

5 [cit. 2011-09-26]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Jantar [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

6 [cit. 2011-09-26]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Jantar [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

7 [cit. 2011-09-26]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Šperky s jantarem [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

8 Jantarová komnata Původní jantarová komnata byla zhotovena na zakázku pruského krále Fridricha I. v Berlínském zámku. V roce 1716 byla pruským králem Fridrichem Vilémem věnována ruskému caru Petru Velikému. Po téměř dvě stě roků se pak nacházela v Kateřinském paláci v Carském Selu poblíž Sankt Petersburgu. Od roku 1942 byla vystavena v zámku v Královci; od konce druhé světové války je nezvěstná. V Kateřinském paláci se od roku 2003 nachází věrná kopie jantarové komnaty. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

9 [cit. 2011-09-26]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Jantarová komnata [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

10 [cit. 2011-09-26]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Jantarová komnata [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

11 Jantarová komnata – detaily výzdoby
[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

12 Kontrolní otázky Z čeho vznikl jantar?
Správná odpověď: Z pryskyřic z třetihorních jehličnanů Slavná Jantarová komnata se po téměř dvě stě let nacházela v Kateřinském paláci poblíž známého ruského města. Kterého? Správná odpověď: Sankt Petersburgu neboli Petrohradu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

13 Použité zdroje Zdroje tištěné: Zdroje elektronické:
Mineralogie pro školy [online]. [cit ]. Dostupné na www: < Jantar - Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné na www: < Jantarová komnata - Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.


Stáhnout ppt "Základní škola Rosice, okres Chrudim"

Podobné prezentace


Reklamy Google