Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Rosice, okres Chrudim

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Rosice, okres Chrudim"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Rosice, okres Chrudim
Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: Každý je jedinečný Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Název vzdělávacího materiálu: Sulfidy – Galenit, chalkopyrit Číslo materiálu v sadě, (šablona, sada): 6, (III/2, sada A) Autor materiálu: Marek Odstrčil Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, vyučovací předmět, ročník/y: Člověk a příroda, Přírodopis, Přírodopis, 9. ročník Klíčová slova: Mineralogický systém, nerosty, sulfidy, galenit, olovo, chalkopyrit, měď Anotace: Žáci se seznámí s nejdůležitějšími vlastnostmi a příklady využití galenitu a chalkopyritu. Materiál byl vytvořen (datum, období): Ověření ve výuce: Datum: Třída: 9. Ověřila: Ludmila Kociánová Prohlášení Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Prohlašuji dále, že výše uvedený materiál byl ověřen ve výuce a proveden o tom zápis do TK. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/200 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

2 Mineralogický systém III. Sulfidy
Galenit, chalkopyrit Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

3 Galenit Složení: sulfid olovnatý, PbS Hustota: 7,5 (nápadně těžký!)
Použití: hlavní ruda olova Využití olova: elektrické akumulátory (autobaterie), ochrana proti rentgenovému a radioaktivnímu záření, střelivo, olovnaté sklo (skleněné lustry), vitrážová okna Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

4 Galenit [cit ]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation Licence na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

5 Galenit [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < >. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

6 Využití olova – olovnaté sklo na lustry, autobaterie, střelivo
[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

7 Chalkopyrit Složení: sulfid železa a mědi, CuFeS2
Použití: ruda mědi, občas i jako drahý kámen. Využití mědi: pro svoji odolnost proti korozi a vynikající elektrickou a tepelnou vodivost se měď používá např. na výrobu střešní krytiny, okapů, trubek pro rozvody plynu a vody; elektrických vodičů, elektronických součástek (např. integrovaných obvodů); chladičů (např. v počítačích), kotlů či kuchyňského nádobí. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

8 Chalkopyrit [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

9 [cit. 2011-09-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Chalkopyrit [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

10 Kontrolní otázky Kterého kovu je galenit je hlavní rudou?
Správná odpověď: Olova Měď se vyznačuje vynikající vodivostí tepla a ...? Správná odpověď: elektřiny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

11 Použité zdroje Zdroje tištěné: Zdroje elektronické:
Mineralogie pro školy [online]. [cit ]. Dostupné na www: < Galenit - Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation Licence na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

12 Použité zdroje Zdroje tištěné: Zdroje elektronické:
Mineralogie pro školy [online]. [cit ]. Dostupné na www: < Chalkopyrit - Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné na www: < Měď - Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné na www: [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.


Stáhnout ppt "Základní škola Rosice, okres Chrudim"

Podobné prezentace


Reklamy Google