Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Škola pro 21. století Autor: Mgr. Jiří Lux Datum/období: 16. října 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma sady: Evropa a české země Název: VY_32_INOVACE_07_RUSKO ZA PETRA VELIKÉHO

2 Anotace předmět: dějepis věková skupina: osmý ročník
časový fond: 20 min fáze hodiny: opakování látky z minulé hodiny počet pracovních stran: 5 Materiál je určen k interaktivní výuce. Žáci inovativním způsobem vyhledávají a zpracovávají informace pomocí internetu, interaktivní tabule a powerpointové prezentace.

3 Anotace k jednotlivým stranám
Žáci na první straně přiřadí vhodné pojmy prostřednictvím PC či interaktivní tabule k sobě. Následně po postupném klikání se pro kontrolu vybrané pojmy k sobě přiřadí. Na druhé straně žáci vyplní křížovku a dostanou tajenku. Opět vše vykonávají prostřednictvím PC či interaktivní tabule. Po postupném klikání se pro kontrolu zobrazí vyplněná křížovka i s tajenkou. Na třetí straně žáci postupně doplňují informace o Petru Velikém prostřednictvím postupně se zobrazujících otázek. Žáci napíší na PC či int. tabuli odpověď, a ta se poté po kliknutí zobrazí a následuje další doplnění s otázkou. Na čtvrté a páté straně žáci postupně odpoví prostřednictvím PC či int. tabule na zobrazované otázky. Po postupném klikání se pro kontrolu zobrazí správné informace.

4 Přiřaďte pojmy a jejich vysvětlivky:
1. bojar 2. mužik 3. car 4. samoděržaví 5. manufaktura 6. kozák 7. Romanovec A. tvrdý absolutismus B. ruský panovnický titul C. člen vládnoucího rodu D. voják na hranicích E, nevolník F, vysoký šlechtic G, ruční dílna

5 Opakování C A R P E T R O H R A D M A N U F A K T U R A
P E T R O H R A D M A N U F A K T U R A S A MOD Ě R Ž A V Í RO M A N O V C I M U Ž I C I V Y S O K Á V tajence se dovíte označení pro změny, které prováděli ruští panovníci, aby zmodernizovali svou zemi.: REFORMY 1. Titul panovníka v Rusku: 2. Jméno nového hlavního města Ruska založeného v roce 1703: 3. Ruční dílna založená na dělbě práce: 4. Forma absolutismu v Rusku: 5. Jméno dynastie v Rusku panující v letech 1613 – 1917 6. Označení nevolníků v Rusku jinak: 7. Přídavné jméno šlechty jinak též označované jako bojaři:

6 Doplň údaje o Petru Velikém:
1689 - vláda od ………. - snaha získat přístup k moři → válka proti …………. = zisk Finského zálivu → 1703: založen …………….. = nové sídelní město - ……… …………………. ………: zisk infa o vědě, lékařství, technice Od kdy vládl? ŠVÉDSKU Proti kterému státu válčil? PETROHRAD cesty v utajení po západní Evropě Které nové hlavní město založil? Kde získával info?

7 Reformy Petra Velikého – odpovězte na otázky
1. Co zakládal? VŠ, školy, akademie, manufaktury 2. Co chtěl po šlechtě, aby znala a uměla? gramotnost a znalost cizího jazyka 3. Proč to chtěl? Ze šlechty úředníci a vojáci 4. Co bylo potřeba k platbě daní od všech mužů? Sčítání obyvatel 5. Co zavedl v souvislosti s časem? evropský kalendář

8 6. Co z hlediska módy požadoval po šlechtě?
Evropský způsob módy, holení vousů u mužů Obr. 1. Petr Veliký

9 Použité zdroje A, Použitá literatura: VÁLKOVÁ, Veronika. Dějepis 8 pro základní školy. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, akciová společnost, 2008, ISBN B, Internetové zdroje: Obr. 1 – Petr Veliký: AUTOR NEUVEDEN. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov"

Podobné prezentace


Reklamy Google