Nové standardy GAEC.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ministerstvo zemědělství Oddělení koordinace Cross Compliance
Advertisements

Zemědělství – 1. část.
NOVÁ LEGISLATIVA EU LFA O podmínkách poskytování plateb horským oblastem, oblastem s jinými znevýhodněními (LFA) Ing. Pavel Stonawský Akreditovaný poradce.
AEO v roce 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova:
Zemědělci a vodohospodáři – protivníci nebo spojenci? J a n K l í r Výzkumný ústav rostlinné výroby Praha - Ruzyně
Nitrátová směrnice (aktuální informace)
Obecná územní ochrana přírody a krajiny podle zák.č.114/1992 Sb.
Zemědělská činnost v LFA oblastech
Jetel luční Trifolium pratense.
Aktivity v zájmu zvyšování bezpečnosti půdy Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Hroznová 2, Brno Veronika Večeřová www.ukzuz.cz.
Chronologie vývoje nové SZP v období
Souhrnná provozní evidence a poplatková agenda
Zásady správné zemědělské praxe
Střední odborná škola veterinární, mechanizační a zahradnická a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Publikace vznikla v rámci projektu OPVK.
Marie Trantinová ÚZEI - pracoviště Opava Ústí nad Labem
Komunální odpadní vody a kaly
Nová struktura souhrnné provozní evidence, formuláře pro sběr dat za rok 2008 a technické prostředky Ing. Pavel Machálek ČHMÚ
ZEMĚDĚLSKÉ PLÁNOVÁNÍ Plánování zemědělských činností v průběhu roku a plán rozvoje firmy. " Projekt je financován z prostředků EAFRD v rámci Programu rozvoje.
Nitrátová směrnice v LPIS
1 Znevýhodněné oblasti a Natura 2000 Ing. Jaroslav Humpál ÚZEI Praha.
Evidence hnojení, nitrátová směrnice
Pícniny - rozdělení a využití
Kontrola podmíněnosti
ENS264 – Šetrné metody hospodaření v krajině
Účelová kategorizace Jana Dudová.
23. září 2009, Ústí nad Labem, Odborný seminář 1 Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav vodního hospodářství krajiny Doc. Ing. Miroslav DUMBROVSKÝ,
GAEC-proč je předkládané řešení bodu 2 špatné. Poradci ministra.
Podmínky pro poskytování plateb za přírodní znevýhodnění v horských oblastech a oblastech s jinými znevýhodněními.
Metody hodnocení vodní eroze pomocí GIS
Bobovité.
Změny v požadavcích podmíněnosti v novém programovacím období
SUCHOZEMSKÉ EKOSYSTÉMY I
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Nové požadavky pro zemědělské podniky v oblasti cross compliance Ing. Martina Svobodová Agroteam CZ s.r.o.
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Nová nitrátová směrnice v roce 2012 Ing. Jitka Tvrzníková tel
CROSS-COMPLIANCE Milan Kouřil DAPHNE ČR – Institut aplikované ekologie Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
PŘÍMÉ PLATBY 2016 Novela nařízení vlády č. 50/2015 Sb. Pracovní skupina k přímým platbám 23/9/2015 Ministerstvo zemědělství.
Monitorovací výbor Cross-compliance Ministerstvo zemědělství.
Ing. Jaroslava Engelová12. listopadu 2015 Použití přípravků na OR, ochrana podzemních a povrchových vod, ohlašovací povinnosti.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Cross compliance Ing. Petr Jakobe, CSc., Střední zemědělská a potravinářská.
Státní zemědělský intervenční fond Česká republika Souhrn nejčastějších kontrolních nálezů při kontrolách na místě v roce 2015.
Nástroje dotační politiky MZe k ochraně půdy a jejich aplikace v zemědělské praxi Seminář „Ochrana půdy, pozemkové úpravy, finanční nástroje“ 5/4/2016.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí AGRO-ENVI OPATŘENÍ (AEO)‏ Ing. Milan Kouřil DAPHNE ČR – Institut aplikované.
Zákonné požadavky na hospodaření SMR Minimální požadavky pro AEO Ing. Jan Dvorský
Příspěvek na hospodaření v rámci AGROENVIRONMENTÁLNÍCH OPATŘENÍ ČESKÉ REPUBLIKY LUŽE Listopad 2008 Jan Simek DAPHNE ČR - Institut aplikované ekologie.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Kontroly podmíněnosti pro nové období SZP od
Změny v LPIS v souvislosti s novou SZP a novelou zákona o zemědělství.
Návrhy změn požadavků podmíněnosti a greeningu Lubomír Smrček Podklady pro prezentaci pocházejí z materiálů odboru přímých.
Zelená nafta Seminář k novele zákona o spotřebních daních
Povolení kácení dřevin rostoucích mimo les
VY_52_INOVACE_63_Zemědělství ČR
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
Kontrola dodržování zákonných požadavků na zemědělské hospodaření
Pracovní skupina CROSS COMPLIANCE
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Pracovní skupina CROSS COMPLIANCE
Redesign eroze.
Právní režim ochrany půdy
AGROCENZUS 2010 Strukturální šetření v zemědělství
Podmínky pro podmíněnost a přímé platby 2019
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Pěstování RRD na zemědělské půdě
Změny v uplatnění nitrátové směrnice v podmínkách České republiky v roce 2018 Ing. Milan Čížek, Pd.D
Greening a přímé platby změny pro rok 2018
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
DZES 5 od hodnocení porušení
Pracovní skupina cross compliance
Transkript prezentace:

Nové standardy GAEC

Současné znění standardů GAEC 1. Nedochází k rušení krajinných prvků, kterými jsou meze, terasy, skupiny dřevin, stromořadí a travnaté údolnice. 2. Kukuřice, brambory, řepa, bob setý, sója nebo slunečnice nejsou pěstovány na půdních blocích, popřípadě jejich dílech s průměrnou sklonitostí převyšující 12 stupňů. 3. Zapravování kejdy nebo močůvky do půdy nejdéle do 24 hodin po jejich aplikaci, s výjimkou řádkového přihnojování porostů hadicovými aplikátory, na půdních blocích, popřípadě jejich dílech s evidovaným druhem zemědělské kultury orná půda a s průměrnou sklonitostí převyšující 3 stupně, pokud tuto aplikaci nevylučuje zvláštní právní předpis. 4. Nedošlo ke změně zemědělské kultury travní porost na zemědělskou kulturu orná půda. 5. Nedošlo k pálení bylinných zbytků na půdních blocích, popřípadě jejich dílech.

Proč se GAEC mění Náplň současných GAEC již neodpovídá požadavkům nařízení Rady EC 73/2009 (nahrazuje ES 1782/2003), které stanovuje některé standardy jako povinné. NR 73/2009 čl. 6, příloha III. – povinné a nepovinné standardy Výsledky auditu EK, který se konal 9.- 13. 7 2008, označují současné nastavení GAEC za nedostatečné.

Proč se GAEC mění

Povinné standardy GAEC Eroze půdy : Minimální pokryv půdy Minimální úroveň obhospodařování půdy odrážející specifické místní podmínky Organické složky půdy Struktura půdy Minimální úroveň péče : Zachování krajinných prvků Zabránění šíření nežádoucí vegetace na zemědělskou půdu Ochrana stálých pastvin Ochrana vody a hospodaření s ní : Schválení postupů pro využívání vody k zavlažování Zřízení ochranný pásem podél vodních toků

GAEC 1 – minimální pokryv půdy S účinností od 16. února 2010 žadatel na půdním bloku, případně jeho dílu s druhem zemědělské kultury orná půda jehož průměrná sklonitost přesahuje 7° zabezpečí, po sklizni plodiny v roce předcházejícím roku ve kterém má být poskytnuta podpora, založení porostu následné plodiny, anebo uplatní alespoň jedno z níže uvedených opatření: strniště sklizené plodiny je ponecháno na půdním bloku, případně dílu minimálně do 15. února kalendářního roku, v němž má být podpora poskytnuta, jestliže to není v rozporu s bodem 2, nebo půda zůstane zorána, případně podmítnuta za účelem zasakování vody minimálně do 15. února kalendářního roku, v němž má být podpora poskytnuta, jestliže operace není v rozporu s bodem 2.

GAEC 2 – Minimální úroveň obhospodařování půdy Žadatel na výměře půdního bloku, případně jeho dílu označené v evidenci půdy jako silně erozně ohrožená, nebude pěstovat kukuřici, brambory, řepu, bob setý, soju a slunečnici. Porosty obilnin a řepky olejné budou zakládány s využitím půdoochranných technologií, zejména setí do mulče, nebo bezorebné setí. V případě obilnin nemusí být dodržena podmínka půdoochranných technologií při zakládání porostů pouze v případě, že budou pěstovány s podsevem jetelovin. Od roku 2011 mírně erozně ohrožená, bude zakládat porosty kukuřice, brambor, řepy, bobu setého, soji a slunečnice pouze s využitím půdoochranných technologií, zejména setí a sázení do mulče, nebo bezorebné setí.

GAEC 3 – Organické složky půdy Žadatel na minimálně 20% jím užívané výměry půdních bloků, případně jejich dílů s druhem zemědělské kultury orná půda, vztažené k celkové výměře tohoto druhu kultury užívané žadatelem k 31. květnu příslušného kalendářního roku v evidenci půdy, bude každoročně: aplikovat tuhá statková hnojiva v minimální dávce 25 tun na hektar, s výjimkou separátu prasečí kejdy, přičemž minimální dávka se nevztahuje na rostlinné zbytky dle příslušného právního předpisu, anebo aplikovat organická hnojiva a to v minimální dávce 25 tun na hektar, anebo zajistí, že toto procento výměry, případně jeho odpovídající část, bude pokryto v termínu minimálně od 31.5. do 31.7. příslušného kalendářního roku porostem jedné z následujících plodin, případně jejich směsí: vojtěška setá, jetel nachový (inkarnát), jetel podzemní, jetel zvrácený (perský), jetel plazivý, jetel luční, štírovník růžkatý, vikev huňatá, vikev panonská, vikev setá, bob  polní, lupina modrá. , §7 vyhláška Ministerstva zemědělství č. 274/1998Sb .o skladování a způsobu používání hnojiv, v platném znění

GAEC 4 – Organické složky půdy Žadatel nebude na jím užívaném půdním bloku, případně jeho dílu, pálit bylinné zbytky.

GAEC 5 – ochrana struktury půdy Žadatel nebude na jím užívaném půdním bloku, případně jeho dílu provádět agrotechnické zásahy, pokud je půda zaplavená, anebo přesycená vodou.

GAEC 6 – zachování krajinných prvků Žadatel zajistí, že krajinné prvky a druh zemědělské kultury rybník, nebudou rušeny, případně poškozovány.

GAEC 7 – Zabránění šíření nežádoucí vegetace na ZP Žadatel zabezpečí, že se na jím užívaném půdním bloku, případně jeho dílu nevyskytují rostliny netýkavka žlaznatá a žádný z druhů rodu křídlatka. Zároveň zajistí regulaci rostlin bolševníku velkolepého tak, aby výška těchto rostlin nepřesáhla 70 cm v průběhu příslušného kalendářního roku.

GAEC 8 – Ochrana stálých pastvin Žadatel nezmění na jím užívaném půdním bloku, případně jeho dílu druh zemědělské kultury travní porost na druh zemědělské kultury orná půda.

GAEC 9 – Voda k zavlažování Žadatel, který využívá zavlažování a je zároveň vlastník nebo provozovatel zavlažovací soustavy, předloží pro tento účel platné povolení k nakládání s povrchovými nebo podzemními vodami v souladu s platnou právní úpravou*. * (§ 8 odst. 1 písm. vodního zákona)

GAEC 10 - Ochranná pásma podél vodních toků S účinností od 1. ledna 2012 žadatel, na jím užívaném půdním bloku, popřípadě jeho dílu, sousedícím s útvarem povrchových vod, zachová ochranný pás nehnojené půdy o šířce nejméně 3 m od břehové čáry, pokud příslušný právní předpis nestanoví jinak.