Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Advertisements

Organogenní usazené horniny
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
HORNINY A NEROSTY Přírodověda 5. ročník Gabriela Mikulková 2013.
PŘÍRODNÍ ZDROJE V EVROPĚ
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VY_52_INOVACE_ZE.8.70 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.71 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
PRŮMYSL.
Nerosty a horniny Energetické suroviny.
Vytvořil František Macek Lubomír Skokan.  Nerostné bohatství je souhrn věci, které potřebujeme k životu. Nejčastěji jde o stavební materiály(Mramor,pískovec,kámen….)rudy.
ROZDĚLENÍ Žáci si učivo přečtou a zapíší do sešitu
Základy chemických technologií 2009 SUROVINY PRO ORGANICKÉ TECHNOLOGIE 1)NEOBNOVITELNÉ – FOSILNÍ 2)OBNOVITELNÉ – RECENTNÍ.
CHEMIE 8. ROČNÍK Zdroje uhlovodíků. Zemní plyn. Uhlí.
Energetické suroviny 5. ročník
Elektrická energie.
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Uhlí Výroba paliv a energie.
Společenské a hospodářské prostředí
Nerostné bohatství 4. ročník
Nerostné bohatství na zemi
Jsou zásoby přírodních zdrojů na Zemi omezené?
Miroslav Kaňok VY_V/2_INOVACE_04_Energie. OBSAH Cesta energie v příroděCesta energie v přírodě Zdroje energieZdroje energie Použité zdrojePoužité zdroje.
Jižní amerika Nerostné suroviny
Zdroje energie v ČR a koncepce energetiky do budoucnosti Vypracoval: Michal Zelenský.
Přírodní zdroje Česka Anotace
Pří_052_Rozmanitost přírody_Energetické zdroje
Zdroje organických sloučenin
Výroba elektrické energie Vzrůstající spotřeba energie klade nároky nejen na zvyšování efektivity její výroby, ale také na hledání stále nových zdrojů.
EXOTERMICKÉ A ENDOTERMICKÉ REAKCE. Exotermické a endotermické reakce Chemické děje se mohou dělit např. podle toho, zda se při jejich průběhu teplo spotřebovává.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová.
Výroba a přenos elektrické energie. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_07_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: UHLÍ Anotace:
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Druhy Česko má 4 základní obnovitelné zdroje energie voda vítr slunce biopaliva.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Tepelné elektrárny Vypracoval: Jiří Herrgott Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum.
Energetický průmysl. Co to je? Energetika je průmyslové odvětví, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí(rozdělování) všech forem energie Jedná.
Energetické suroviny Název školyPlavská škola AutorMgr. Jitka Hýsková, DiS. Název VY_32_INOVACE_13_PŘ5 _Energetické suroviny - uhlí TémaPŘ 5 Název školyPlavská.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod AUTOR: Mgr. Petr Hlava NÁZEV: Jak lidé využívají přírodu TEMA: Přírodní složky.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková VY_32_INOVACE_13_Přírodověda 4.ročník_Minerály a horniny Téma: Minerály a horniny CZ.1.07/1.4.00/
Neživá příroda Nerosty a horniny.
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Zdroje surovin a jejich obnovitelnost
Energetická (ne)bezpečnost
Energetické suroviny - palivo
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Surovinové zdroje České republiky VY_32_Inovace_09KR-7
Uhlí.
VY_32_INOVACE_04_32_ENERGETICKÉ SUROVINY (PALIVA)
VY_32_INOVACE_13_Nerostné bohatství
Těžební průmysl.
Které suroviny jsou obnovitelné a neobnovitelné:
Energetické suroviny 5. ročník
Název projektu: Moderní škola
Název školy: Základní škola Městec Králové
VY_52_INOVACE_57_Průmysl ČR 1
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_Člověk a energie TÉMATICKÝ.
VY_32_INOVACE_04_Nerosty a horniny
Transkript prezentace:

Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“

Nedostatek nerostných surovin

Něco o nerostech Nerostná surovina je neobnovitelná přírodnina prvek, sloučenina, minerál nebo hornina, kterou je možno ekonomicky využít. Nerostnou surovinou mohou být látky: pevné- (kámen), kapalné-(ropa), plynné-(zemní plyn)

Rozdělení Rozlišuje se několik základních skupin nerostných surovin: Rudy př. (ruda mědi, ruda železa) Nerudy př. (kámen, písek) Kaustobiolity(paliva) př. (černé uhlí, hnědé uhlí) Někdy jsou samostatně vyčleňovány tzv. energetické suroviny

Čeho je nedostatek Nedostatek se týká hlavně paliv-ropa, zemní plyn,uhlí;ale i vzácných prvků potřebných pro moderní techniku- např.Europium(zajišťuje červenou barvu v televizích)

Na jak dlouho vydrží naleziště ropy -Spotřeba barelů /rok Současné zásoby jsou asi 1100 miliard barelů -To znamená při současné spotřebě asi 35 let(při zanedbání nově objevených ložisek)

Následky Zvýšení ceny elektrické energie a pohonných hmot Otevírání nových ložisek surovin – ničení původních ekosystémů

Řešení nedostatku- obnovitelné zdroje Řešení nedostatku ropy v dopravě je například výroba elektromobilů, ty ale nejsou rozšířené kvůli jejich krátkému dojezdu a relativně vysoké ceně v porovnání s vozy na benzín. Výroba el. Energie-V ČR se na výrobě elektřiny podílí vodní,větrné a fotovoltaické elektrárny pouze 4%. Nevýhody obnovitelných zdrojů v oblasti výroby energie jsou: vyšší cena než u tepelných závislost na přírodních podmínkách