Copyright © 2003, SAS Institute Inc. All rights reserved. Problematika výkaznictví vůči EU Petr Stránský Stránsky Consulting.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Finanční řízení projektu Seminář pro žadatele k oblasti podpory 1.5 OP VK.
Advertisements

© Copyright Siemens Business Services Global network of innovation Siemens Business Services: Vedoucí poskytovatel eGovernment řešení v Evropě Pasová agenda.
Obecná část rozpočtového práva III
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Studie proveditelnosti datového skladu KrÚ Vysočina - zhodnocení
© LogicaCMG All rights reserved Ze strašáka každodenní pomocník Ondřej Hrubý Business consultant Zkušenosti z implementace.
Facility management ČSN EN
Page  1 YOUR LOGO STÁTNÍ Využití Centrálního systému účetních informací státu nejen pro kontrolní činnosti JUDr. David Bauer vedoucí oddělení Metodika.
Benchmarking Benchmarking je metoda řízení kvality, která zapojené
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Webové stránky obcí jako zdroj informací pro občany Mgr. Andrej Kyselica Oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti Český statistický.
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Úloha informačních technologií ve státní správě Robert Hernady Senior Systems Engineer Microsoft.
Inovace výuky ve vazbě na požadavky Mezinárodních výukových standardů doc. Ing. Marie Pospíšilová,CSc. SVŠES.
Informace o životním prostředí ve veřejné správě Legislativní rámec problematiky, služby pro veřejnou správu česká informační agentura životního prostředí.
ITIL Information Technology Infrastructure Library.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Možnosti financování rozvoje zdravotnického IT a návratnost investic MUDr. Pavel Kubů.
Dva příklady snahy o řešení ekonomické krise eurozóny
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Český statistický úřad | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz 1 Iva Ritschelová Data územně samosprávných celků v agendách ČSÚ (výkaznictví, statistiky,
IS DIS Zdeňka Fialová. Obsah 1.Základní informace 2.Využití 3.DIS POV 4.Ukázka 5.Související problémy.
Strana 1 © Vema, a. s., 7. dubna 2015 Intranetová řešení v PIS DS -Personalis 2005.
Marie Borecká, Kristina Ficencová 6. kruh, 1. ročník VSRR
S€PA – platební služby pro €vropany Česká národní banka Praha, 21. září 2010 Ing. Tomáš Hládek, ředitel sekce peněžní a platebního styku Česká národní.
Outsourcing ICT systémová a aplikační integrace v pojetí O2 Projekt Integrace sítě Ministerstva zemědělství.
Business Inteligence a její nástroje ve veřejné správě Petr Zeman, Key Account Manager – Public Sector Adastra Corporation.
Reinženýring cesta ke zvyšování výkonnosti státní správy s využitím procesního řízení Ing. Martin Čulík Notes CS a.s. Konference ISSS 2003 Hradec Králové.
Copyright © 2003, SAS Institute Inc. All rights reserved. Klíčová role IT systémů při podpoře zaměstnanosti Petr Šlajchrt Solution Sales Manager SAS Institute.
Základní principy řešení a využití ERP aplikací
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
2008/2009 REPORTING Tereza Mulačová Česká zemědělská univerzita v Praze Tereza Řezníčková Provozně ekonomická fakulta Marek Tláskal obor Veřejná správa.
eGovernment Informační systémy ve státní správě a samosprávě
MONITOROVACÍ SYSTÉM SF a FS PRO OBDOBÍ WEBOVÝ ÚČET ŽADATELE A PŘÍJEMCE PODPORY Nová aplikace monitorovacího systému Mgr. Matěj Mareš Odbor evropských.
Jako součást informačního systému podniku
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Návrh a zavedení systému poskytování a sledování dotací
2005 Adobe Systems Incorporated. All Rights Reserved. 1 Adobe Řešení pro veřejnou správu Transformace služeb veřejné správy a PDF Inteligentními Dokumenty.
Mají portály ve veřejném sektoru uplatnění?
Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk.
Copyright © 2003, SAS Institute Inc. All rights reserved. Kontrola využívání prostředků EU Petr Stránský Stransky Consulting.
Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační strategie Manfred Hellmich Inovace 2006 Praha 5. prosince 2006.
Copyright © 2003, SAS Institute Inc. All rights reserved. Město Vídeň: Moderní přístup k řízení města Petr Zavoral ředitel SAS Institute ČR, s.r.o.
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Regionální a municipální informační systém RAMIS Ing. Petra Mikulecká,
Copyright © 2003, SAS Institute Inc. All rights reserved. Měření a řízení výkonů úřadů veřejné správy a IT systémy Petr Zavoral ředitel SAS Institute ČR,
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje Seminář pro věcně příslušné zaměstnance a zastupitele PK Aktivita A4 - Návrh a zavedení systému.
Stav akvizičního systému resortu obrany Závěry z interní prověrky akvizic MO ČR Alexandr Vondra
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Asociace pro evropské fondy, z.s. Evropské fondy 2014 – 2020 Příležitosti a výzvy Miloš Blaškovan.
E-government - moderní podoba veřejné správy v České republice.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Lidé, procesy, partnerství
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Hlavní manažér SP Kvalita I
KPV/PIS Websol s.r.o. Jaroslav Plzák Lukáš Choulík Tomáš Kraus.
Vykazování dat v rámci poskytování sociálních služeb
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Lidé, procesy, partnerství
Transkript prezentace:

Copyright © 2003, SAS Institute Inc. All rights reserved. Problematika výkaznictví vůči EU Petr Stránský Stránsky Consulting

Copyright © 2003, SAS Institute Inc. All rights reserved. 2 Agenda  Co je to výkaznictví  Oblasti  Nové požadavky na schopnost výkaznictví  Návaznost na současné systémy  Požadavky na řešení  Příklad regionu Thüringen  Diskuse

Copyright © 2003, SAS Institute Inc. All rights reserved. Výkaznictví nebo-li reporting Cesta do EU není procházkou růžovým sadem…

Copyright © 2003, SAS Institute Inc. All rights reserved. 4 Výkaznictví  „Činnost vedoucí k podání informace o uskutečněné činnosti nebo jejím výsledku v standardním formátu. Většinou se jedná o opakovanou činnost. Účelem výkaznictví je zajištění kontroly těch činností, které jsou výkaznictvím postiženy.“  Požadavky na výkaznictví Včasnost Přesnost Porovnatelnost Srozumitelnost

Copyright © 2003, SAS Institute Inc. All rights reserved. 5 Oblasti dotčené výkaznictvím  „Postižena“ je veřejná správa na všech úrovních Včetně specifických institucí – jako ČNB, ČSÚ, atd. Včetně samosprávy  Požadavky na výkaznictví jsou závislé na konkrétní oblasti a mohou se dynamicky měnit V rámci Evropského společenství je celá řada institucí, které vyžadují výkaznictví od jednotlivých úřadů členských zemí −Jejich požadavky se často překrývají  V případě nesplnění těchto úkolů mohou být uplatněny sankce  V mnoha případech existuje vazba na finanční prostředky poskytované ze společných fondů EU, ale i dotace národních vlád  Změny se týkají i řady komerčních subjektů a způsobu jejich výkaznictví vůči národním entitám

Copyright © 2003, SAS Institute Inc. All rights reserved. 6 Oblasti - příklady  Podpůrné a dotační aktivity na centrální i regionální úrovni  Ekonomická výkonnost  Finanční toky  Environmentální výkaznictví  Výkonnost veřejné správy  Výkonnost komerčních institucí  Statistické účty  …

Copyright © 2003, SAS Institute Inc. All rights reserved. 7 Požadavky na výkaznictví - posuny  Centralizace vytváření standardů na úroveň EU Větší komplexnost Zvýšení počtu příjemců Častá změna Menší možnost ovlivnění podoby z národní úrovni  Požadavky na datovou základnu Zvýšení nároků na dostupnost datové základny −Rozšíření, potřeby odlišných dat  Disharmonie s požadavky národního výkaznictví Legislativní nesoulad Zdvojení rozdílných výkazů o stejných skutečnostech

Copyright © 2003, SAS Institute Inc. All rights reserved. 8 Požadavky na výkaznictví – klíčové problémy způsobené posuny v požadavcích  Nutnost reagovat na rychlé změny v požadavcích na podobu výkazů  Nutnost úprav datové základny  Nedostatečná znalost požadavků ze strany EU Chybějící harmonizační kroky  Nutnost reagovat na specifické požadavky v rámci řádu hodin

Copyright © 2003, SAS Institute Inc. All rights reserved. 9 Současné systémy – kde jsme  Typicky je výkaznictví řešeno vytvářením proprietárních řešení nad provozními IS  Neexistuje harmonizace napříč veřejnou správou Částečně je jí dosaženo určitým sjednocením využívaných systémů v rámci samosprávních celků  Kombinace nutnosti využívat externí, interní zdroje pro úpravy poskytovaných výkazů  Problémy při rozšiřování datové základy a připojování na nové zdroje

Copyright © 2003, SAS Institute Inc. All rights reserved. 10 Způsob řešení  Centralizace dat a jejich transformace na informace  Vytváření jednotného prezentačního rozhraní  Dynamický systém umožňující připojování dalších informačních zdrojů Zajištění dalšího rozvoje  Využití „standardních“ řešení, které vyhovují potřebám orgánů EU

Copyright © 2003, SAS Institute Inc. All rights reserved. Příklad regionu Thüringen (Německo) Řešení výkaznictví spojené s dotačními aktivitami Thüringer Aufbaubank byla založena v roce 1992 jako rozvojová banka svobodného státu Thüringen. Banka má hlavní sídlo v Erfurtu a plní úlohu podpory malých a středních firem pomocí dotací a nízko úročených půjček. Banka je navíc zapojena do regionálního rozvoje, podpory technologií a výstavby bytů.

Copyright © 2003, SAS Institute Inc. All rights reserved. 12 Výchozí stav  V rámci rychlého rozvoje byl nucen region Thüringen podpořit procesy spojené s přidělování dotací  Původně bylo na vytvoření výkazů nutné několik dní k jejich sestavení  V rámci provozních potřeb byl využíván vlastní systém DFS pro zprocesování vlastních požadavků na dotace, SAP R/3 jako finanční systém, a dále sada dBase a Excel databází

Copyright © 2003, SAS Institute Inc. All rights reserved. 13 Požadavky  Zrychlit vytváření požadovaných výstupů  Zajistit hladké výkaznictví vůči orgánům EU a sjednotit ho s interními potřebami  Využít datovou základnu současných systémů a minimalizovat zásahy do nich  Zvýšit spolehlivost poskytovaných informací  Zlepšit procesy spojené s posuzováním žádostmi o dotace a půjčky

Copyright © 2003, SAS Institute Inc. All rights reserved. 14 Řešení  Vytvoření centrálního „Infohouse“ (datového skladu), kde jsou shromažďována data z jednotlivých systémů V rámci toho dochází k očištění a sjednocení datové základny  Analytická nadstavba, která umožňuje přes jednoduché rozhraní velice rychle sestavit opakovaný výkaz nebo vytvořit zcela nový  Řešení pro podporu posuzování žádostí – hodnocení kvality žadatele a projektů  Unifikace výkaznictví vůči EU

Copyright © 2003, SAS Institute Inc. All rights reserved. 15 Další vývoj  Řešení, které bylo vytvořeno v Thüringen Aufbaubank bude postupně rozšířeno do dalších agentur v rámci regionu Těchto agentur je více než 18  Zavedení daného řešení jako primárního systému pro výkaznictví vůči orgánům EU Požadavky na poskytované výkazy se neustále zvyšují

Copyright © 2003, SAS Institute Inc. All rights reserved. Představení společnosti SAS Institute

Copyright © 2003, SAS Institute Inc. All rights reserved. 17 SAS ve veřejné správě  SAS je partnerem vládních institucí více než 28 let  13% obratu SASu pochází z veřejného sektoru  SAS je přítomen v 53 evropských, blízkovýchodních a afrických vládáních institucích, a to >2000 unikátních místech v rámci veřejného sektoru  V USA mezi zákazníky patří: Všech 15 klíčových US federálních ministerstev 85 procent federálních nezávislých agentur Všech 50 státních vlád

Copyright © 2003, SAS Institute Inc. All rights reserved. 18 SAS Institute – profil společnosti  Světově největší soukromě řízená softwarová společnost s každoročním profitem. Výnosy za rok 2004 přesáhly US$1.5 mld Dvouciferný nárůst výnosů po dobu 28. let Společnost každoročně investuje min. 30% na R&D zaměstnanců ve více než 60. zemí světa 4 milliony celosvětových uživatelů Více na  Vedoucí společnost v oblasti Business Intelligenece, CRM a řešení pro podporu rozhodování  Top analyst ratings −IDC, Gartner Group, Forrester Report, ….