Joseph Haydn rakouský hudební skladatel často označován jako

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fryderic Chopin.
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_352_Karel Ditters AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
Studijní obor: Sociální činnost
Dějiny HUDBY Konzervatoř P. J. Vejvanovského kroměříž Zlínský kraj
ZLÍNSKÝ KRAJ KONZERVATOŘ P. J. VEJVANOVSKÉHO KROMĚŘÍŽ DĚJINY HUDBY Název školyKonzervatoř P. J. Vejvanovského Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/
Rozčlenění hudebního vývoje
Joseph Haydn 1732 Rohrau – 1809 Vídeň.
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ZLÍNSKÝ KRAJ KONZERVATOŘ P. J. VEJVANOVSKÉHO KROMĚŘÍŽ DĚJINY HUDBY Název školyKonzervatoř P. J. Vejvanovského Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/
René Descartes: "Myslím, tedy jsem."
NEJVÝZNAMNĚJŠÍ PŘEDSTAVITELÉ HUDEBNÍHO KLASICISMU
Jakub Jan Šimon Ryba Přeštice
Klasicismus v evropské hudbě
Antonín Dvořák Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Povídání o Bachovi.
JOHANN SEBASTIAN BACH.
ANTONÍN DVOŘÁK.
HUDBA ČESKÉHO BAROKA.
Autor: Mgr. Helena Kremsová, ZŠ Masarykova, Ostrov
ZLÍNSKÝ KRAJ KONZERVATOŘ P. J. VEJVANOVSKÉHO KROMĚŘÍŽ DĚJINY HUDBY Název školyKonzervatoř P. J. Vejvanovského Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
Franz Joseph Haydn Mgr. Jakub Tomala.
Hudební výchova Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Mgr. Michal Mynář.
LEOŠ JANÁČEK ( Hukvaldy – Ostrava) Obrázek 1
Klasicismus.
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_08 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
W. A. MOZART geniální hudební skladatel
Wolfgang Amadeus Mozart Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy.
Škola: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace Název: VY_32_INOVACE_04_HV_Wolfgang Amadeus Mozart Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_20_ Antonín Dvořák ZŠ Hladké Životice.
Tance Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_14_TANCE Téma: HUDEBNÍ NAUKA Číslo projektu:
Mgr. Jana Doubková VY_32_INOVACE_5B_05_WOLFGANG_AMADEUS_MOZART Dějiny hudby listopadu 2012 W. A. Mozart – život, dílo, zajímavosti o osobnosti skladatele.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Vývoj artificiální hudby 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_13_Hudba v období klasicismu.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Zdeňka Pecková Číslo VY_32_INOVACE_3432 NázevGeorg Friedrich Händel Téma hodinyŽivot a dílo G. F.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_01 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Klasicismus v evropské hudbě -žáci se naučí charakteristické rysy evropského.
ČESKÉ HUDEBNÍ BAROKO. BAROKO - ÚVOD -je název uměleckého slohu ovlivňujícího všechny druhy umění -v hudbě se uplatňovalo od konce 16. do poloviny 18.století.
Název školy ZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice Autor Bc. Jiří Grüner
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/11
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_03
Joseph Haydn.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/09
CESTA Z PRAVĚKU KLASICISMUS
Test k ověření znalostí z HV
ČESKÝ HUDEBNÍ KLASICISMUS
Dějiny hudby a její osobnosti
HUDEBNÍ VÝCHOVA – 9. ROČNÍK
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Další hudební formy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
LEOŠ JANÁČEK ( Hukvaldy – Ostrava) Obrázek 1
Určeno žákům prvního stupně ZŠ
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Uherský Ostroh
Světoví hudební skladatelé
Antonín Dvořák dílo.
Hudba Test Poslech POJMY
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/10
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE  11/20
Antonio Lucio Vivaldi Benátky – Vídeň.
Klasicismus
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Narodil se 31. ledna 1797 ve Vídni Zemřel 19. listopadu 1828 ve Vídni
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Joseph Haydn AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Transkript prezentace:

Joseph Haydn rakouský hudební skladatel často označován jako „ otec symfonie˝ nebo „ otec smyčcového kvarteta˝ 1732 - 1809

Životopis J.Haydna Narodil se ve zcela chudé muzikantské rodině. V osmi letech se stal zpěvákem chlapeckého sboru při chrámu sv. Štěpána ve Vídni. V sedmnácti letech ztratil svůj „andělský chlapecký hlas“ a byl ze sboru vyloučen. Deset let se pak protloukal životem jako příležitostný muzikant a skladatel. Roku 1759 přijal místo kapelníka a divadelního ředitele u hraběte Josefa Morzina. Později byl 30 let dvorním kapelníkem ve službách hraběte Esterházyho. Dvakrát navštívil Anglii, byl mu udělen čestný doktorát oxfordské univerzity za hudbu. Pro svou přátelskou povahu byl nazýván též Papá Haydn. Otcovský vztah k Haydnovi měl například W. A. Mozart.

Haydnova sázka Joseph Haydn se vsadil se svým mladým přítelem Mozartem, že zahraje každou jeho klavírní kompozici z listu. Wolfgang Amadeus napsal za pět minut skladbičku a Haydn se posadil sebejistě k pianu. Už po několika taktech se však zarazil. Mozart ve své skladbě požadoval, aby pravá ruka vzala velmi vysoký tón a levá naopak tón velmi hluboký a zároveň se měla zahrát jedna nota uprostřed klávesnice. Haydn se vzdal a podotkl, že by to přece nikdo nezahrál. Mozart mu ale bez meškání dokázal, že se mýlí. Zahrál „ nemožnou“ notu nosem.

Dílo Josepha Haydna zkomponoval : 104 symfonií Londýnské symfonie ( posledních 12 symfonií ) oratoria: Stvoření světa Roční doby 83 smyčcových kvartet Císařský kvartet ( melodie německé národní hymny ) 52 klavírních sonát 24 oper vokální, světská i církevní hudba

Velký šprýmař Haydn Sedmnáctiletý Haydn ustřihl zpěváčkovi stojícímu v řadě před ním povinný cůpek. Za tento vtip byl ze sboru svatoštěpánského dómu ve Vídni propuštěn. Joseph Haydn si zažertoval v poslední větě symfonie č. 45 – Na odchodnou. Jednou kníže Esterházy zapomněl dát hudebníkům dovolenou, aby jeli ke svým rodinám.Při uvedení tohoto díla zprvu hudebníci hráli jako obvykle, ale potom nástroje jeden po druhém umlkaly. Jeden hráč za druhým sbalil svůj nástroj, sfoukl svíčku a odešel ze sálu. Skladbu dohráli docela tiše do konce pouze dva houslisté. Kníže Esterházy narážku pochopil a poslal všechny domů. Skladatel občas provokoval své posluchače. Začalo mu prý vadit, že mnozí z pánů při odpoledních koncertech podřimují, vložil do melodie připomínající ukolébavku tak silný úder tympán, až mnozí přítomní téměř spadli ze židlí - symfonie č. 94 - S úderem kotlů).

Haydn a Dolní Lukavice Když byl Haydn kapelníkem u hraběte Morzina, zajížděl s ním i do Dolní Lukavice v západních Čechách na hraběcí letní sídlo. Zde vznikla první Haydnova symfonie D dur „Lukavická“ . Haydn na dolnolukavickém zámku pobýval pravděpodobně čtyři roky. Každoročně se v Dolní Lukavici a v okolí konají Haydnovy hudební slavnosti.

„penzion Haydnův dům“ v Dolní Lukavici

„penzion Haydnův dům“ v Dolní Lukavici 12.9. 2008 byla slavnostně odhalena busta J. Haydna, který v Dolní Lukavici pobýval a komponoval.

Dolní Lukavice - zámek

Dolní Lukavice - zámek Na tomto zámku působil jako kapelník zámecké hudby u hraběte Morzina rakouský hudební skladatel Joseph Haydn.

Haydnovy hudební slavnosti Mezinárodní hudební festival „Haydnovy hudební slavnosti“ jsou významnou kulturní událostí Plzeňského kraje. Konají se od roku 1993 v upomínku na působení tohoto skladatele jako kapelníka zámecké hudby hraběte Morzina na zámku v Dolní Lukavici.

Haydnovy hudební slavnosti se konají pravidelně ve druhé polovině měsíce září. Zpočátku byly v Dolní Lukavici a nejbližším okolí, postupně se rozšířily i do dalších zámků a kostelů jižního Plzeňska. plakát z jubilejního 20. ročníku HHS

Odpověz na otázky: 1. Jaké národnosti byl J.Haydn? 2. V kolika letech se stal zpěvákem v chlapeckém sboru při chrámu sv. Štěpána ve Vídni? 3. Čím byl Haydn u hraběte Morzina? 4. Kolik let byl dvorním kapelníkem u hraběte Esterházyho? 5. Který stát skladatel dvakrát navštívil? 6. Kolik napsal Haydn symfonií? 7. Jak se jmenuje kvartet, ve které zní melodie německé národní hymny? 8. Do které obce na jižním Plzeňsku zajížděl Haydn, když byl ve službě u hraběte Morzina? 9. Jak se také říká jinak Haydnově první symfonii D dur? 10. Co se každoročně koná v Dolní Lukavici a v jejím okolí?

Odpověz na otázky: 1. rakouské národnosti 2. v 8 letech 3. kapelníkem a divadelním ředitelem 4. 30 let 5. Anglii 6. 104 symfonií 7. Císařský kvartet 8. do Dolní Lukavice 9. Lukavická 10. Haydnovy hudební slavnosti