Václav Havel Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne 28. 3. 2012. Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/21.1409.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_19_Národní buditelé
Advertisements

OBN, ZSV, DEJ – Naši prezidenti
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Blanka Kafková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Sametová revoluce Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
PREZIDNETI VÁCLAV KLAUS A VÁCLAV HAVEL
Naši prezidenti aneb jak znáš vůdce našeho státu ve 20. století
Návrat k demokracii Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s vývojem České republiky při návratu k demokracii.
DUM - Digitální Učební Materiál
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Sametová revoluce a rok 1989
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl19
č. 14 – Planeta Země, svět na mapě - povrch
PREZIDENTI ČESKÉ REPUBLIKY
Vznik ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
č. 2 – Hranice státu ČR a Evropa
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.06 Název pro školu:
4-ČR- POLOHA, ROZLOHA, SOUSEDNÍ STÁTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 9.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.04/
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Českoslovenští a čeští prezidenti
Vývoj české ústavnosti
Materiál je v souladu s RVP ZV a ŠVP.
Anotace Žáci se seznámí s životem a dílem Mikoláše Alše, jeho typickými kresbami, ilustracemi… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci.
Život lidí v novověku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Edvard Beneš Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Osobnosti Charty 77 Václav Havel Petr Uhl Jiří Dientsbier Jiří Hájek.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS.
Rok 1989 – sametová revoluce
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Václav Havel životopis, dramata,
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Období: 1918 – 1993 Dějepis a občanská nauka Zpracoval: Milan Šimek
Evropská unie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Československo na cestě destalinizace
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření:
Tomáš Garrigue Masaryk
Baroko, prvky baroka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Počátek novověku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Charta 77.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl17
Bitva na Bílé hoře Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Významní čeští politici. Miroslava Němcová Předsedkyně poslanecké sněmovny v letech ?
Vliv náboženství na chápání světa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek.
Autor: Mgr. Miluše Šafářová
Kryštof Kolumbus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Prezidenti ČSR a ČR Hospodářský zeměpis
STÁTNÍ SVÁTEK 17. listopadu
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
Tomáš Garrigue Masaryk
Kryštof Kolumbus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka TémaPrezidenti.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ČESKÝ DRAMATIK, SPISOVATEL, FILOZOF A POLITIK VÁCLAV HAVEL * ☻
Československo, Česko a Slovensko a... ROZPAD 1992/1993 Iva Frýbortová Adéla Jeřábková Zuzana Pokorná Tereza Šoupalová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Václav Havel „Naděje je stav ducha, který dává smysl našemu životu.“
Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Moderní výuka.
CHARTA 77 V SOUVISLOSTI S ŽIVOTEM VÁCLAVA HAVLA A UDÁLOSTI DO ROKU 1989.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková
Václav Havel NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Formování naší státnosti do roku 89 Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Obnovení demokracie v Československu
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_36_Návrat_k_demokracii_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Václav Havel Co jste ještě nevěděli.
Transkript prezentace:

Václav Havel Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne 28. 3. 2012. Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/21.1409 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

č. 7 název Václav Havel anotace Žáci znají osobnost Václava Havla. očekávaný výstup ZV – LMP Člověk a společnost – 2. stupeň D – chápat význam událostí v roce 1989 a vítězství demokracie v naší vlasti druh učebního materiálu Prezentace druh interaktivity Výklad ročník 9.

Základní data Narodil se 5. října 1936 v Praze, zemřel 18. prosince 2011 na Hrádečku. 9. července 1964 se po osmileté známosti oženil s Olgou Šplíchalovou. Byl to český dramatik, kritik komunistického režimu a později politik. Byl devátým a posledním prezidentem Československa (1989–1992) a prvním prezidentem České republiky (1993–2003).

Mládí V. Havla Václav Havel se narodil v Praze ve známé pražské podnikatelské rodině Václava M. Havla a jeho manželky Boženy. Jeho bratrem je vědec Ivan M. Havel. Byl vnukem československého diplomata Huga Vavrečky. Po osvobození Československa v roce 1945 navštěvoval elitní internátní školu v Poděbradech (spolu s Milošem Formanem). Po ukončení základní školní docházky měl Václav Havel v komunistickém režimu kvůli svému "buržoaznímu" původu potíže studovat na střední škole podle vlastní volby.

Studium V roce 1951 nastoupil do učebního oboru jako chemický laborant a na střední škole studoval večerně. Maturitu na gymnáziu ve Štěpánské ulici v Praze složil roku 1954. Z kádrových důvodů nebyl přijat ani na žádnou VŠ humanitního zaměření, a proto v letech 1955 – 1957 studoval na ekonomické fakultě ČVUT. Pokusil se přestoupit na filmovou fakultu Akademie múzických umění, byl však odmítnut a nebyl přijat zpět na ČVUT. Nakonec dálkově vystudoval divadelní fakultu Akademie múzických umění, kterou absolvoval roku 1966.

Divadelní činnost Po skončení základní vojenské služby (1957–1959) Václav Havel pracoval jako jevištní technik nejprve v Divadle ABC a od r. 1960 v Divadle Na zábradlí. V roce 1959 napsal svou první divadelní hru Rodinný večer. 3. prosince 1963 Divadlo Na zábradlí uvedlo jeho druhou hru, Zahradní slavnost. V 60. letech zároveň pracoval jako asistent režie Alfréda Radoka v Městských divadlech pražských. Po vystudování Akademie múzických umění roku 1966 byl dramaturgem divadla Na zábradlí. Roku 1965 se stal členem redakční rady literárního měsíčníku Tvář a v Divadle Na zábradlí uvedl hru Vyrozumění. Roku 1966 vydal svou první knihu Protokoly.

Disident V době kolem Pražského jara (1968 – 1969) se Václav Havel zapojil do politické diskuse, prosazoval zavedení demokratické společnosti a svobody. Po násilném potlačení demokratických snah a protestů proti režimu vojenskou invazí států Varšavské smlouvy měl zákaz publikovat a stal se jedním z disidentů, kritiků tehdejšího normalizačního režimu. Vystupoval na obranu politických vězňů a stal se spoluzakladatelem a jedním z prvních mluvčích občanské iniciativy za dodržování lidských práv - Charta 77. To sice upevnilo jeho mezinárodní prestiž, ale také mu vyneslo celkem asi pět let věznění.

Zákaz divadelní činnosti Po potlačení Pražského jara musel Václav Havel opustit divadlo a jeho díla se v Československu přestala vydávat a hrát. Byl však již autorem uznávaným i v zahraničí – již roku 1968 obdržel Velkou rakouskou státní cenu za evropskou literaturu a dvakrát v New Yorku získal cenu Obie za hry Vyrozumění (1969) a Ztížená možnost soustředění (1970). To pro něho v následujících dvaceti letech normalizace znamenalo jistou finanční nezávislost a podporu světového veřejného mínění, kdykoli byl komunistickým režimem za své názory vězněn.

Václav Havel jako politik Po vypuknutí Sametové revoluce v listopadu 1989 se Václav Havel stal jedním ze spoluzakladatelů protikomunistického hnutí Občanské fórum a jako jeho kandidát byl 29. prosince 1989 zvolen prezidentem Československa. V roce 1992 se mu nepodařilo zabránit rozpadu státu na dva samostatné státy, Českou republiku a Slovenskou republiku. Od roku 1993 byl po dvě funkční období prezidentem České republiky. Jako prezident vyvedl Československo z Varšavské smlouvy (1. července 1991) a výrazně přispěl ke vstupu nástupnické České republiky do Severoatlantické aliance (NATO) v r. 1999. Havel výrazně prosazoval také přijetí České republiky do Evropské unie, uskutečněné v roce 2004 po jeho odchodu z funkce prezidenta.

Václav Havel v roce 2010 při vzpomínkové akci u pamětní desky k událostem 17. listopadu 1989 na Národní třídě v Praze

Pietní akce k úmrtí Václava Havla

Zdroje MÜLLER, Oldřich. Dějepis pro 2. stupeň základní školy praktické. 4. díl. 1. vydání. Praha : Parta, 2010. ISBN 9788073201241. s. 59. KOHOUTKOVÁ, H.; KOMSOVÁ, M. Dějepis na dlani. 2. vydání. Olomouc : Rubico, 2007. ISBN 8073460653. s. 242 - 244.

Zdroje obrázků Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2012-03-28] dostupné pod licencí Creative Commons – http://wikimedia.org/ Václav Havel http://commons.wikimedia.org/wiki/File:V%C3%A1clav_Havel_cut_out.jpg Václav Havel při vzpomínkové akci http://commons.wikimedia.org/wiki/File:N%C3%A1rodn%C3%AD_t%C5% 99%C3%ADda_(2010).jpg Pietní akce http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pietn%C3%AD_shrom%C3%A1% C5%BEd%C4%9Bn%C3%AD_na_V%C3%A1clavsk%C3%A9m_n%C3%A1 m%C4%9Bst%C3%AD_p%C5%99i_p%C5%99%C3%ADle%C5%BEitosti_ %C3%BAmrt%C3%AD_V%C3%A1clava_Havla_v_roce_2011_(15).JPG