Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Václav Havel NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Václav Havel NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová"— Transkript prezentace:

1 Václav Havel NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/ Václav Havel

2 Datum vytvoření projektu
říjen 2011 Ročník 9. Popis prezentace Žáci budou seznámeni s životem a tvorbou Václava Havla.

3 Václav Havel (5. 10. 1936 – 18. 12. 2011) Český spisovatel a dramatik.
Jeden z prvních mluvčí Charty 77. Vůdčí osobnost politických změn v listopadu 1989. Poslední prezident Československa a první prezident České republiky. Václav Havel ( – )

4 Český spisovatel a dramatik, jeden z prvních mluvčí Charty 77
Český spisovatel a dramatik, jeden z prvních mluvčí Charty 77. Vůdčí osobnost politických změn v listopadu Poslední prezident Československa a první prezident České republiky. Vyrůstal ve známé pražské podnikatelské rodině, což bylo důvodem, proč mu komunistická moc po ukončení povinné školní docházky nedovolila dále studovat. Musel tedy večerně vystudovat gymnázium. Nebyl přijat na žádnou z vysokých škol humanitního směru.

5 Po návratu z dvouleté vojenské základní služby pracoval jako jevištní technik. Dálkově studoval dramaturgii na Divadelní fakultě Akademie múzických umění. V roce 1975 založil samizdatové nakladatelství pro nezávislou literaturu Edice Expedice. Tyto politické aktivity jej stály 5 let života strávených ve vězení. Jeho první manželka Olga stála po jeho boku v nejtěžších životních chvílích. Václav Havel o ní později často hovořil jako o své nepostradatelné životní opoře.

6 Rok po smrti Olgy se znovu oženil
Rok po smrti Olgy se znovu oženil. Vzal si herečku Dagmar Veškrnovou, s níž žil do své smrti. Opakovaně byl navržen na Nobelovu cenu míru.

7 Díla: Zahradní slavnost Audience Vernisáž Chyba Protest Dopisy Olze
Odcházení

8 Václav Havel – Dopisy Olze
Milá Olgo, …A teď o něčem jiném: zjistil jsem, že při delším pobytu ve vězení hrozí citlivějším lidem nebezpečí, že zatrpknou, zanevřou na celý svět, otupí, rezignují a stanou se dost sobeckými. Jedním z mých hlavních cílů je, abych – ať už tu budu jakkoli dlouho – takovému nebezpečí ani trochu nepodlehl. Chci zůstat otevřený světu, neuzavírat se před ním sám do sebe, a uchovat si zájem o ostatní lidi a lásku k nim. O různých lidech mám různé mínění, ale nemohu říct, že bych kohokoliv na světě nenáviděl. V tomhle ohledu se nemíním změnit. Kdybych se změnil, znamenalo by to, že jsem prohrál. Nenávist nikdy nebyla ani mým programem, ani východiskem mého konání. A to se nesmí změnit.… Václav Havel – Dopisy Olze

9 Otázky k textu: Povězte, co víte o autorovi textu:
O jaký slohový útvar jde? K jakému funkčnímu stylu byste jej přiřadili? Komu je adresován? Z informací o autorovi vyvoďte, zda jde o dopis autentický, nebo smyšlený. Odkud své ženě píše? Která pisatelova myšlenka je ústředním tématem jeho dopisu? Pozorujte, jak se rozvíjí. Otázky k textu:

10 Srovnejte tehdejší situaci s naší současností
Srovnejte tehdejší situaci s naší současností. Trestá demokratická společnost osoby s politickými názory, které nejsou v rozporu s ústavou, ale liší se od názorů právě vládnoucí strany? Uveďte příklady chování, jehož příčinou je nenávist. Domníváte se, že může křivda člověka poznamenat na celý zbytek života? Proč bychom neměli dopustit, aby nenávist poznamenala náš život? Jak se člověk plný nenávisti a zatrpklosti chová? Povídejte o tom. Doplňte synonyma k následujícím slovům a užijte je vhodně ve větách: rezignovat, sobecký, zatrpknout, cíl. Jaké bylo heslo Václava Havla? Otázky k textu:

11 Den, kdy se narodil Václav Havel
neuveritelny-zivotni-pribeh-vaclava-havla Den, kdy se narodil Václav Havel

12 http://www.philatelia.net/beer/plots/?id=128 0
d=1 neuveritelny-zivotni-pribeh-vaclava-havla BRADÁČOVÁ, L. et. al. Čítanka pro 9. ročník. Všeň: ALTER, 2003. Použité zdroje:


Stáhnout ppt "Václav Havel NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová"

Podobné prezentace


Reklamy Google