Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH02/2. 10. 2012, Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: CHEMICKÉ LÁTKY A JEJICH.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název šablony: Inovace v chemii52/CH19/ Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Chemické děje a chemické rovnice.
Advertisements

ÚVOD DO STUDIA CHEMIE 1 Stavba atomu
Částicové složení látek - atom a prvek
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Název šablony: Inovace v chemii 52/CH22/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: ZÁKLADNÍ CHEMICKÉ VÝPOČTY.
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Jan Čebiš Vývoj modelu atomu.
Výkladová prezentace PowerPoint s komentářem učitele Člověk a příroda
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Atom a jeho složení Bc. Karolína Růtová.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH13/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: KYSELINY A ZÁSADY Autor:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_221 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Petr Křížek PředmětChemie.
Stavba atomu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 9 Autor: Lenka Poláková
VY_52_INOVACE_02/1/6_Chemie STAVBA ATOMU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
Stavba atomu.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH03/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PERIODICKÁ SOUSTAVA.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH28/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Autor: Mgr. Eva Vrtišková Předmět:
Název šablony: Inovace v chemii52/CH12/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Přírodní látky Autor: Mgr.
Částicové složení látek
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_128_Atom AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
STAVBA LÁTEK Chemie 8. ročník
Název šablony: Inovace v chemii52/CH09/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: VODA Autor: Mgr. Eva Vrtišková.
ATOM (NUCLEUS) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Historie elektronového obalu atomu
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F18/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Atom aneb co o něm už vím.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_346
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_STAVBA.
CHEMIE ATOM.
Molekula, atom, ion Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0101.
Stavba atomového jádra
Název šablony: Inovace v chemii52/CH25/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Uhlovodíky Autor: Mgr. Eva.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 16.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Model atomu (Učebnice strana 45 – 47)
Didaktický učební materiál pro ZŠ
Stavba látek.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu a procvičení učiva o atomu. Zabývá se složením.
6. ročník Látky a tělesa Složení látek.
Složení atomů a „PSP“ ??? Bohrův model Rutherfordův model
ATOM (NUCLEUS) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
stavba atomu – historie 1
Model atomu.
MODEL ATOMU Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_32.
Model atomu. Elektrování těles. Vypracoval: Lukáš Karlík
Částicové složení látek
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Částicové složení látek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Model atomu.
Stavba atomu.
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_14
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Stavba atomového jádra
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-10
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
4.2 Které látky jsou chemické prvky?
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.43_Atom_a_molekula Datum:
Transkript prezentace:

Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH02/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: CHEMICKÉ LÁTKY A JEJICH VLASTNOSTI Autor: Mgr. Eva Vrtišková Předmět: ChemieTřída: VIII. Tematický okruh: Chemické látky Téma: ATOM Druh výukového materiálu: prezentace Použití ICT: interaktivní tabule, prezentace v.ppt, interaktivita Didaktické, metodické poznámky (popis použití výukového materiálu ve výuce): výklad Použité zdroje: - Chemie, učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. FRAUS, Wikipedia, otevřená encyklopedie. Dostupná online na: - Učebnice chemie pro 8. ročník. Dostupná online na:

ATOM Chemie – 8. třída Mgr. Eva Vrtišková

Co je to ATOM? Nejmenší částice běžné hmoty Chemickými prostředky nelze dále dělit – Fyzickými však ano – např. jaderná reakce Definuje vlastnosti daného chemického prvku Skládá se z: – Atomového jádra Protony a neutrony – Obalu elektrony

Složení atomu

Struktura atomu

Modely atomu Thomsonův (pudinkový) model atomu Rutherfordův (planetární) model atomu Rutherfordův Bohrův model atomu Bohrův Kvantově mechanický model atomu

Složení atomu Přestože podle jména je atom „nedělitelný“, ve skutečnosti jej lze rozložit na menší složky, někdy označované jako subatomární částice – Elektrony: záporně nabité, v atomovém obalu, lze je vyjmout a vytvořit tím nabitý IONT ElektronyIONT – Protony: kladně nabité, 1800× hmotnější než elektrony Protony – Neutrony: elektricky neutrální částice, trochu hmotnější než protony Neutrony

Elektrony Elektrony se pohybují kolem jádra atomu ve vrstvách (slupkách) Elektrony ve stejné vrstvě mají stejnou energii Od jádra nejvzdálenější vrstva se nazývá vnější (valenční) vrstva Elektrony vnější vrstvy = valenční elektrony Valenční elektrony ovlivňují chemické vlastnosti prvků

Protonové / nukleonové číslo Protonové číslo (Z) = počet protonů v jádře Nukleonové číslo (A) = počet protonů a neutronů Protonové číslo se zapisuje vlevo dole u značky prvku a nukleonové vlevo nahoře Izotopy = atomy téhož prvku s různým počtem neutronů (mají různou hmotnost)

ODPOVĚZ – Proton má přibližně stejnou hmotnost jako elektronano/ne – Proton má přibližně stejnou hmotnost jako neutronano/ne – Jádro atomu obsahuje protony a elektrony ano/ne – Pro proton se používá symbol pano/ne – Elektron je kladně nabit ano/ne – Obal atomu je záporně nabitýano/ne – Elektron je mnohem lehčí než proton a neutronano/ne – Obal atomu obsahuje neutrony ano/ne – Zkratka pro neutron je neano/ne – Atom se skládá z jádra a obaluano/ne

Zdroje p?w=350&media=atom.jpg p?w=350&media=atom.jpg N_hxSRRV6vk/TsUx31YvMBI/AAAAAAAADhE/yH_ OBlJmFXs/s1600/atomlithium.png N_hxSRRV6vk/TsUx31YvMBI/AAAAAAAADhE/yH_ OBlJmFXs/s1600/atomlithium.png /WEB-CHEMIE8/obrazky/prvek.gif /WEB-CHEMIE8/obrazky/prvek.gif