Ochrana kritické infrastruktury

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kontrola exportu vojenského materiálu a ručních zbraní pro civilní použití – role MZV.
Advertisements

1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Ing. Alexander Minář Ministerstvo financí
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Rezortní interní protikorupční program Ministerstva obrany.
Company LOGO Konference „Modernizace veřejné správy 2007 – 2013“, Plány v oblasti zefektivňování veřejné správy Ministerstvo vnitra ČR.
Možnosti strukturálních fondů EU – Služby v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik Hradec Králové, Ing. Miloš Ciniburk zástupce ředitele.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Základy krizového řízení
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Technologické platformy a dopravní výzkum
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Koncepce environmentální bezpečnosti
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
PSI a rozvoj IS J. Svoboda, MV ČR, OIVS. Národní konference – Praha 23. ledna 2008 Úvod Zákonná úprava Hodnocení stavu Veřejné informační služby Závěr.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Porada MV s tajemníky úřadů obcí s rozšířenou působností Institut pro veřejnou správu Praha Benešov 12. říjen 2011.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
Druhý dech českého zbrojního průmyslu
Novela krizové legislativy a způsob zpracování krizového plánu ORP
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Dotační projekty Vysokého Mýta
1 Aktuální hrozby pro 21.století a ochrana obyvatelstva.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Krizová krevní politika ČR. V České republice je problematika zajištění dodávek transfuzních přípravků řešena ve spolupráci resortů zdravotnictví a obrany.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
Aktuální stav plnění usnesení vlády týkajících se projektu Systém včasné intervence Mgr. Hana Jamrichová MPSV.
Kohezní politika v ČR Kohezní politika v ČR JUDr. Olga Letáčková ředitelka úseku řízení kohezní politiky Poslanecká sněmovna PČR 24. dubna 2014, Praha.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
AKTUÁLNÍ PRIORITY ČESKÉ REPUBLIKY V OBLASTI BOJE PROTI TERORISMU Ivan Langer ministr vnitra.
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
ANALÝZA RIZIK Středočeského kraje
Je kybernetická bezpečnost dostačující?
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
PRIORITY A NOVÁ STRUKTURA MINISTERSTVA VNITRA
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
KRAJSKÝ ÚŘAD KARLOVARSKÉHO KRAJE
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Obrana státu Zajišťování obrany České republiky (část 1)
SEKCE OBRANNÉ POLITIKY A STRATEGIE MINISTERSTVA OBRANY
SEKCE OBRANNÉ POLITIKY A STRATEGIE MINISTERSTVA OBRANY
Příprava občanů k obraně státu …
Aktuální informace z odboru strategického rozvoje Milan Filip 25. 5
Transkript prezentace:

Ochrana kritické infrastruktury Poděbrady 26.3. 2008

1. Aktuální stav koordinace kritické infrastruktury 2. Role EU 3. Možnosti a nástroje řízení rizik

Změna prostředí Změna prostředí: Zvyšující se požadavky na energetiku Terorismus Projevy extrémního počasí Vliv EU Zvyšující se požadavky na energetiku Stát definoval pojem „kritická infrastruktura státu“

Koordinace Odpovědnost Ministerstvo vnitra ČR GŘ HZS Zákon č. 240/2000Sb., Nařízení vlády ČR č. 462/2000 Sb., Ministerstvo průmyslu a obchodu/odbor krizového plánování Výbor pro civilní nouzové plánování – mezirezortní orgán Bezpečnostní rada státu Ústřední krizový štáb Krizové štáby ministerstev/ krajů/ obcí

Definice „Kritickou infrastrukturou se rozumí výrobní i nevýrobní systémy, jejichž nefunkčnost by měla vážné dopady na bezpečnost, ekonomiku a zachování nezbytného rozsahu dalších základních funkcí státu při krizových situacích“ (Terminologický slovník pojmů z oblasti krizového a plánování obrany státu“ (MV ČR 2004) V současné době se projednává i za účasti zástupců energetiků novela zákona č.240/2000 Sb., a kde byla po vzájemné debatě přijata tato varianta: „ kritickou infrastrukturou výrobní systémy, nevýrobní systémy a služby, jejichž narušení by mělo závažný dopad na bezpečnost státu, ekonomiku, veřejnou správu, zabezpečení základních životních potřeb obyvatelstva, nebo plnění mezinárodních závazků“

Dokumentace Krizové plány Plány krizové připravenosti Havarijní plány (nebo ekvivalenty) Typové plány

Freedom, Security and Justice ( SPRAVEDLNOST, SVOBODA A BEZPEČNOST) Odpovědným orgánem za ochranu kritické infrastruktury EU je nejmladší a i nejmenší direktoriát

EU dokumenty 20. října 2004 sdělení „Ochrana kritické infrastruktury v boji proti terorismu“ KOM(2004)701, prosinci 2004 „Předcházení, připravenost a reakce na teroristické útoky“ a „Program solidarity EU o následcích teroristických hrozeb a útoků“KOM(2004)698 listopad 2005 Komise přijala Zelenou knihu o Evropském programu na ochranu kritické infrastruktury (EPCIP) KOM(2005)576 Návrh direktivy Výboru na identifikaci a určení KI EU a hodnocení potřeby zlepšení její ochrany KOM(2006)787 SDĚLENÍ KOMISE: o Evropském programu na ochranu kritické infrastruktury V Bruselu dne 12.12.2006 KOM(2006) 786

EU definice KI Evropská kritická infrastruktura představují takové zřízené infrastruktury, které jsou nejdůležitější pro Společenství a které by v případě jejich narušení nebo zničení postihly dva nebo více členských států, popřípadě jeden z členských států, pokud je kritická infrastruktura umístěna v jiném členském státě.

Základní strategický přístup k posuzování kvality ochrany KI NIC NENÍ 100% BEZPEČNÉ JAKÝKOLI PRVEK KI MŮŽE SELHAT A JEN OTÁZKOU ČASU KDY

Řízení rizik - matice rizik - operační analýza Fuzzy množiny (ČVUT Praha)

Řízení rizik – matice (příklad)

Řízení rizik – matice (příklad) Parametr s nejsilnějším vlivem: Stanovení cílů Parametr s necitlivějším výstupem: Architektura BS (KRIZOVÉ ŘÍZENÍ)

Příklad vyhodnocení rizik Technologické selhání Výbuch Zneužití pravomoci Teroristický čin Lidské selhání Přírodní kat. vichřice Selhání informačních technologií a řídících systémů Kriminální aktivity Přírodní kat. Námraza/mráz

Harmonogram postupu zpracování dokumentů Komplexní strategie České republiky k řešení problematiky kritické infrastruktury a Národního programu ochrany kritické infrastruktury byl schválen jako příloha k usnesení vlády ze dne 25.února 2008 č.170. Například: řešení problematiky KI v EU a NATO a vliv na KI v ČR by mělo být vyřešeno v dubnu 2009 - komplexní strategie by měla být v prosinci 2008 Národní program OKI zpracován v červnu 2009 návrhy konkrétních legislativních úprav v březnu 2010