Role státu v moderních zdravotních systémech PŘEDKLÁDÁ STÍNOVÝ MINISTR ODS senátor Tomáš Julínek senátor Tomáš Julínek ČZF 29.5. 2004 Brno

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pohled kraje na nepřetržitou péči MUDr
Advertisements

Regulace a dohled nad bankovním systémem
Úhradová vyhláška, a regulace v letech 2009, 2010 a 2011.
Zákon o univerzitních nemocnicích a univerzitní vojenské nemocnici Z. Mrozek.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Je zdravotnictví veřejný statek? Zdravotnické statky nesplňují základní charakteristiky pro veřejný statek – nejsou nevylučitelné ze spotřeby a nejsou.
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Problematika zdravotnictví
Odrazový můstek reformy zdravotnictví v oblasti zdravotních služeb
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Rozhodčí soud pro zdravotnictví Externí přezkum nároků z veřejného zdravotního pojištění JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. České zdravotnické fórum Centrum.
Leoš Heger, květen 2011 Reformní kroky MZ ČR. Vývoj příjmů a nákladů systému mld. Kč.
Projekt zavádění jednotné bezpečnostní politiky v prostředí VZP ČR
Změny v síti. Transparentnost? Kartel zdravotních pojišťoven? Konference ČLK JUDr. Jan Mach ředitel právní kanceláře ČLK.
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
ČZF 2008 – Řízená péče Právní komentáře
Dnešní možnosti zdravotních pojišťoven při nákupu zdravotní péče Vladimír Kothera generální ředitel Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE Kladno, září 2005.
Liberalizace poštovního trhu v roce 2013 Ing. Petr Angelis Seminář Fontes Rerum Praha
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Zdravotnictví řízené občanem Pavel Vepřek Tým DG plus.
REFORMNÍ OPATŘENÍ MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ PhDr. Lucie Bryndová Seminář odboru 37 Ministerstva financí
REFORMNÍ OPATŘENÍ MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ MUDr. Markéta Hellerová, MUDr. Pavel Hroboň Jihlava,
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Proč potřebujeme nákupčí zdravotní péče MUDr. Pavel Hroboň, M.S.
Jan Škorpík a Martin Štěpánek 3. prosince 2008 Zavedení II. pilíře povinného důchodového systému v ČR, hlavní principy a návrh řešení.
Koncept řízené péče v legislativním návrhu MZ ČR PhDr. Lucie Bryndová, Mgr. Henrieta Maďarová, M.S. České zdravotnické fórum Darová u Rokycan,
O pravých kořenech… Tomáš Julínek ministr zdravotnictví.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
Česká republika a Slovensko dvě země, dvě reformy Dialogem ke změně – slovenská zkušenost CERGE-EI, Praha, PhDr. Lucie Antošová Ministerstvo.
ZDRAVÍZDRAVÍ Stav plné tělesné, duševní a sociální pohody, nikoliv pouze nepřítomnost nemoci nebo vady.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Ekonomika ve zdravotnictví Ze Sylabu: Předmět seznamuje studenty se systémem zdravotního pojištění, se seznamem výkonů a platnou legislativou pro úhrady.
Systém veřejného zdravotního pojištění v ČR Vladimír Kothera generální ředitel ZP M-A viceprezident SZP ČR květen 2005.
1 Systém veřejného zdravotního pojištění © Radek Policar.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Systém veřejného zdravotního pojištění v ČR a jeho vývoj Vladimír Kothera generální ředitel ZP M-A prezident SZP ČR Duben 2008.
ZÁSADY TRANSFORMACE ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN Praha,
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování zdravotnictví Financování zdravotnictví je odvozené od zdravotní politiky státu, ta vychází z: Stanovených.
Jak prosadit protikrizová opatření ve zdravotnictví? 16. června 2009.
Financování zdravotnictví v ČR Kde jsme a jak dál? Ladislav Friedrich.
 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
MUDr. Jan Bruthans, CSc, FESC Centrum kardiovaskulární prevence 1.LF UK a TN Praha Zdravotnická komise KDU-ČSL.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D.
Ministerstva zdravotnictví ČR
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
REFORMA VEŘEJNÉHO ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Z POHLEDU ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Poptávka po zdravotní péči
Správa sociálního zabezpečení
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
10. seminář Zdravotnictví.
Zdravotnictví: hospodářský kontext
Transkript prezentace:

Role státu v moderních zdravotních systémech PŘEDKLÁDÁ STÍNOVÝ MINISTR ODS senátor Tomáš Julínek senátor Tomáš Julínek ČZF Brno

ROLE STÁTU DNES? ŠPATNÁ DESTRUKTIVNÍ BEZRADNÁ SCHIZOFRENNÍ SÍLÍCÍ

Exekutivní kompetence MZ již v roce 1992 ztratilo významnou část kompetencí řídit zdravotnictví !

Ministři jen korigují Politická bezradnost se projevuje restriktivními, polovičatými opatřeními nebo kontraproduktivními regulacemi. Politici reagují až pod hrozbou finanční krize. Řešení vidí v přímých intervencích státu a v posilování jeho dílčích kompetencí.

Ministři jen korigovali Stráský – Roithová přerozdělení mezi pojišťovnami, sazebník, segmentace zdravotní péče, dohodovací řízení, zákon 48/97, fixace kontraktů na 5 let, regulace a paušální úhrady, výběrové řízení na lůžkovou péči, léková politika, rámcová smlouva…

Ministři jen korigovali David – jediný férově naznačil zásadní reformu směrem k národní zdravotní službě organizovanou státem Špidla – 0 Fišer – nejhorší úhradové vyhlášky! Čím složitější úhradový vzorec, tím hůř!

Reforma veřejné správy = více zmatku MZ převedlo majetek některých nemocnic s dluhy a nařídilo statut p.o. MZ řešilo pouze přechod povinností zrušených OkÚ Většina krajů nebyla dojmu, že s přechodem vlastnických práv na ně přešla odpovědnost za zdravotní politiku kraje Utvrzovaly je v tom „optimalizační“ proklamace ministryně Součkové a návrh na zavedení zdravotních plánů krajů Dnešní kraje nemají v systému veřejného zdravotního pojištění žádnou potenci realizovat zdravotní politiku

R E S U M É Kraje, obce, do jisté míry i stát mají omezené a nesourodé kompetence ve zdravotnictví, nepoužitelné pro realizaci zdravotní politiky

PROTOŽE zřizování není řízení zdravotnictví zřizování je správa majetku a provozování zařízení

BUDOUCÍ ROLE STÁTU VÝZNAMNÁ? nebo MARGINÁLNÍ ?

STÁT SE ANGAŽUJE LECKDE JENOM NE TAM, KDE MÁ DIPLOM KVALIFIKACE ZPŮSOBILOST PRO VÝKON POVOLÁNÍ § VYHLÁŠKA SAZEBNÍK VÝKONŮ BODOVÁ HODNOTA REGISTRACE POUZE NESTÁT. ZZ INVESTICE 1 BOD = 0,89 hal MF REGULACE CEN LÉČIV MF § VYHLÁŠKA O ÚHRADÁCH 1/3 ÚČAST VE SPRÁVNÍCH ORGÁNECH ZP NEMOCNICE 100% VLASTNICTVÍ STÁTU

STÁT nejasně definovaný rozsah veřejného zdravotního pojištění rozsáhlé vlastnictví ZZ snaha přímo řídit poskytování služeb z MZ registrace pouze nestátních ZZ přímé zasahování do činnosti ZP investiční a léková politika odtržená od reality nerovný přístup ke zdravotní péči, různá kvalita, různé náklady na pojištěnce ochrana prostoru pro občana, informační podpora státní dozorový a registrační orgán nad trhem zdravotního pojištění Akreditace ZZ, regulace zdravotnického povolání definice povinného pojištění zdravotních rizik řízení a financování zdravotnického záchranného systému ochrana veřejného zdraví regulace cen a úhrad léčiv a zdrav. prostředků

POZICE OBČANA nevymahatelný široce deklarovaný nárok info asymetrie zneužívání služeb nízká ekonomická zainteresovanost zákaz připlatit si za vybrané služby velké rozdíly v kvalitě služeb i v nákladech na hlavu hrozba front a omezení nabídky dopředu známý nárok výběr zdravotního plánu prospěch ze zdravého chování informační podpora povinné pojištění nákladné a neočekávané péče možnost individuální placení služeb z OZÚ info o kvalitě služeb

ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY cream skimming není pravou konkurencí chybí motivace ke kontrole nákladů dvojí právní režim pro VZP a SZP Správní rada ani managament nemá odpovědnost za finanční výsledky nemožnost volně kontrahovat služby jen proplácení úhrad ZZ nedostatečná konkurence zdravotní daň je přerozdělena podle rizika ZP si konkurují cenou a obsahem zdravotních plánů jejich hlavní role je nakupování zdravotních služeb mají standardní statut obchodních organizací musí splňovat podmínky registrace a dozoru státního dozorového orgánu - nárokově spravují osobní účty svých klientů vzniká individuální smlouva mezi ZP a občanem

CÍL INSTITUCIONÁLNÍ REFORMY Efektivní trh zdravotního pojištění regulovaný státem s jasnými, dopředu známými pravidly pro všechny účastníky

PERSPEKTIVNÍ VEŘEJNÝ SYSTÉM Systém založený na konkurujících si zdravotních pojišťovnách

STÁT JAKO GARANT, REGULÁTOR, DOZORINVESTICE ZDRAV. POV LICENCE DIPLOM O KVALIFIKACI STÁTNÍ REGULAČNÍ A DOZORČÍ ORGÁN ZÁCHRANNÁ ZDRAVOTNICKÁ SLUŽBA REGISTRACE VŠECH ZZ REGULACE CEN LÉKŮ (omezeně) MZ registrace dozor nad ZP věda

LEGITIMNÍ ROLE STÁTU STÁT GARANTUJE BEZPEČNÝ PROSTOR PRO OBČANA