Zásobování pitné vody.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD
Advertisements

Projekt VODA, VODA.... Znečištění našich vod Zpracovaly :
DIVIZE TECHNICKÉHO ZABEZPEČENÍ - 70
Energie pro vodu nejenom v domácnosti
Celková přestavba a rozšíření ÚČOV Praha na Císařském ostrově
VWS MEMSEP Průmyslové úpravny vody Úpravny pitných vod
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Pro úvod bych se rád podíval na koloběh vody
Monitorování výuky odborných předmětů
Prof. Ing. Pavel Jeníček, CSc.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
VY_32_INOVACE_G Voda Opakovací otázky
podmínka života na Zemi
Čistička odpadních vod
Čistička odpadních vod
ČOV (čistírna odpadních vod)
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Ekologické aspekty vody
Čističky odpadních vod ČOV
Základní vzdělání - 2. stupeň
Komunální odpadní vody a kaly
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
EKOLOGICKÉ ASPEKTY VODY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Technologie na úpravu pitné vody Eva Košarišťanová.
Čistírna odpadních vod
Pitná voda Mgr. Helena Roubalová
Prof. Ing. Pavel Jeníček, CSc.
Zdroje pitné vody.
Sedlčanská čistička odpadních vod
Jak se čistí odpadní voda
Odpadní voda Mgr. Helena Roubalová
Čištění povrchové vody
MOŽNOSTI POUŽITI MEMBRÁNOVÝCH PROCESŮ PRO ZPRACOVÁNÍ SKLÁDKOVÝCH VÝLUHOVÝCH VOD Hlavní řešitel: Savchuk Nataliya Membrain 2013.
Drtič.
ČISTÍRNA ODPADNÍCH VOD V BUBENČI
AnotaceZařazení vody do systému látek AutorMgr. Květuše Horáková Jazykčeština Očekávaný výstup Žák se seznámí a utřídí druhy vod, způsoby čištění vod,
RNDr. Martin Culek, Ph.D. Geografický ústav Př.F. MU
Fázové separace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 07.
Mechanismy pro zvyšování infiltrace povrchových vod
Voda a vzduch 1. VODA RZ
Výrobní program Odborný firemní seminář Nová technická řešení pro ČOV.
JAK DÁL V ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD V MALÝCH OBCÍCH PROČ? Listina základních práv a svobod: Čl. 35 (1,2,3)-právo na příznivé životní prostředí a právo na včasné.
KOMUNÁLNÍ ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD ČOV Bubeneč. Zákony v ČR Hospodaření a nakládání s vodou se v ČR řídí těmito zákony: o Zákon č. 254/2001 Sb., Vodní zákon.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
VODA vodárna a čistírna odpadních vod Jaké existují druhy vod dle obsahu nečistot? pitná - musí být zdravotně nezávadná - získává se z podzemí či úpravou.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_03_.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 7. Odpadní vody a čistírny odpadních vod Název sady: Základy ekologie.
Zahušťování průmyslových odpadních vod s využitím odpadního tepla
Stav odkanalizování v obcích Zlínského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Ing. Dana Zápecová vedoucí oddělení vodního hospodářství Duben.
Odpadní voda ČOV Praha Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
Digitální učební materiál
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Seminář MZe pro vodoprávní úřady Skalský Dvůr, 19. –
Digitální učební materiál
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Dotace Kraje Vysočina v oblasti vodního hospodářství
o vodovodech a kanalizacích
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_07_Voda a její okolí
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
Čistička odpadních vod
Základy chemických technologií
3.2 Není voda jako voda Vodu člověk využívá k nejrůznějším účelům. Podle toho rozlišujeme vodu na pitnou, užitkovou a odpadní. PITNÁ VODA - zdravotně.
Transkript prezentace:

Zásobování pitné vody

Cena vody Co je vodné a stočné Vodné je úplata za vodu dodávanou z veřejného vodovodu, tj. za výrobu a distribuci pitné vody. Stočné je úplata za vodu odváděnou veřejnou kanalizací, tj. za odvedení (odkanalizování) odpadní vody a její čištění. Způsob stanovení cen Kalkulace cen vody a stočného vychází z platných předpisů pro věcně usměrňované ceny (Cenový věstník MF ČR). Zpracovatelem je provozovatel vodohospodářské infrastruktury, který návrh kalkulace předává vlastníkovi (radě, případně zastupitelstvu) k odsouhlasení. Činitele ovlivňující výši ceny Podstatnou složkou cen je nájemné, které společnost platí majitelům vodohospodářské infrastruktury. Nájemné je odvozené od hodnoty pronajatého majetku. Další významnou položkou je spotřeba chemikálií, především k úpravě surové povrchové vody (zdrojem vody pro Plzeň je řeka Úhlava, v některých oblastech okresu Plzeň-sever jsou využívány zdroje podzemní vody - od r.2002 je podzemní voda zpoplatněna). Nezanedbatelnou částku také představuje spotřeba energií nutná k výrobě a distribuci pitné vody, k čištění vod odpadních, likvidace kalů (potřebné chemikálie na stabilizaci kalů a výdaje na skládkování). Na snížení nákladů na opravy příznivě působí obnova vodohospodářského majetku a realizace smluvních investic.

Úpravna vody Uplatnění metod V procesu nachází uplatnění široká škála fyzikálně-chemických metod, např.: • koagulace, flokulace, sedimentace – odstranění zákalu a koloidních látek, • filtrace – mechanické filtry na odstranění hrubých nečistot, pískové filtry, • membránové procesy – ultrafiltrace, nanofiltrace, reverzní osmóza, • ionexové technologie – změkčení, odstranění NO3 –, dealkalizace, výroba demineralizované vody, • adsorpce – odstranění arsenu, aktivní uhlí pro odstranění zápachu, chuti, • odplynění – snížení obsahu kyslíku, CO2, radonu (převážně podzemní vody), • oxidace, redukce – odstranění Fe, chlorace pro snížení mikrobiálního oživení.

Čištění odpandích vod Mechanické (primární) Odpadní voda je na ČOV přiváděna hlavní stokou ze stokové sítě. Na jejím konci je umístěn lapák štěrku. Ten zachycuje nejhrubší nerozpuštěné látky (například štěrk, dlažební kostky, kusy cihel, …), uplatňuje se především při zvýšeném průtoku odpadních vod. Dalším stupněm jsou česle. Ty odstraní hrubé plovoucí nečistoty. Česle bývají s ručním nebo strojovým shrabováním naplavenin tzv. shrabky, alternativou česlí jsou buď síta, a nebo mělnicí česle a dezintegrátory, které se někdy používají na malých ČOV. Následuje lapák písku, často v kombinaci s lapákem tuků. Jeho cílem je oddělení minerálních suspenzí (písek) od organických nerozpuštěných látek, organické je výhodné v odpadní vodě nechat. Separace se děje na základě rozdílných hustot obou materiálů, využívá se buď gravitační nebo odstředivá síla. Odstraněním písku se jednak zabrání jeho usazování na nežádoucích místech a jednak se sníží abraze případných následujících zařízení. Lapáky písku se někdy provzdušňují. Lapák štěrku, česle a lapák písku a tuků se někdy souhrnně nazývají ochranná část ČOV. Posledním zařízením pro mechanické čištění je usazovací nádrž. Zde probíhá usazování jemných nerozpuštěných látek a stírání plovoucích nečistot z povrchu nádrže. Vzniká primární kal, který je zpracováván v kalovém hospodářství. Tato část je obzvlášť důležitá pro systémy s nitrifikací a pro zkrápěné biofilmové reaktory.