1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Martin Pecina MBA náměstek ministra © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Advertisements

Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
XV. Seminář energetiků Regulace v EU a v ČR a vliv nové legislativy na ERÚ Jelenovská nad Valašskými Klobouky 19. a Josef FIŘT - ERÚ.
1  Ministry of Industry and Trade 2004 EU Emissions Trading Scheme Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Funkce OTE v provádění zákona o podpoře výroby elektřiny z OZE
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Novela zákona č. 458/2000 Sb., v oblasti plynárenství
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Energetická legislativa a její budoucí proměna (novela energetického zákona se zaměřením na plynárenství) Ing. Jan Zaplatílek © 2007 Ministerstvo průmyslu.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Budoucnost české energetiky v Evropě Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na vývoj trhu s elektřinou a plynem v ČR a v Evropě seminář AEM 22. a 23. března 2006,
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík PRAHA
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Ocenění elektřiny z KVET, druhotných a obnovitelných zdrojů v souvislosti s otvíráním trhu s elektřinou a plynem Martin Koďousek Energetický regulační.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Zásadní změny v novele energetického zákona
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Energetika ČR a její vyhlídky Základní změny zákona č Sb Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Zkušenosti se zákonem o podpoře výroby elektřiny z OZE z pohledu provozovatelů OZE Jan Motlík předseda Asociace pro využití obnovitelných zdrojů energie.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Zkušenosti s regulací cen OZE Stanislav Trávníček.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Ing. Zdeněk Danielovský Poradce náměstka ministra Záměry MPO, novelizace EZ a POZE SVSE – 3. diskusní seminář, Jaké jsou možnosti snížení ceny.
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Transkript prezentace:

1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – Josef Fiřt

2 Úpravy legislativy – aktuální stav Úprava legislativy byla vyvolána:  Vliv EU – nové směrnice  Zkušenosti s fungováním trhu s elektřinou v ČR  Nové skutečnosti na trhu s elektřinou v ČR

3 Úpravy legislativy – aktuální stav Vliv nových směrnic EU:  Směrnice o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie  Společná pravidla pro vnitřní trh s elektřinou 2003/54/EC  Společná pravidla pro vnitřní trh s plynem 2003/55/EC  Směrnice o podpoře KVET (únor 2004)

4 Úpravy legislativy – aktuální stav Zkušenosti s fungováním trhu s elektřinou v ČR  Zřízení ERÚ (zákonem č. 458/2000 Sb.)  Otevření trhu s elektřinou od  Vznik oprávněných zákazníků  Obchodování na OTE  Poskytování podpůrných služeb a obchodování s nimi  Obchodování na komoditní burze (ČMKB Kladno)

5 Úpravy legislativy – aktuální stav Nové skutečnosti na trhu s elektřinou v ČR  Vznik nových subjektů  Vyčlenění ČEPS z ČEZ  Restrukturalizace ČEZ a REAS

6 Úpravy legislativy – aktuální stav Tyto změny vyvolaly:  Aktualizaci Státní energetické koncepce ČR (schválena usnesením vlády č. 211 z )  Novelu energetického zákona  Zpracování návrhů o podpoře výroby elektřiny a tepla z OZE  Novelu zákona č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií

7 Úpravy legislativy – aktuální stav Novela EZ – stávající stav  K vládnímu návrhu (sněmovní tisk č. 641) došlo mnoho pozměňovacích návrhů  Pracovní skupina ze zástupců MPO, ERÚ, OTE a dalších vypracovala návrh vypořádání pro HV  Návrh vypořádání předán HV Parlamentu

8 Úpravy legislativy – aktuální stav  Jednání Hospodářského výboru a Výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí  Druhé čtení, třetí čtení a projednání v Senátu  Předpoklad vydání novely EZ do 12/04

9 Úpravy legislativy – aktuální stav Zákon o podpoře výroby energie z OZE – stávající stav  K vládnímu návrhu (sněmovní tisk č. 529) došlo 5 komplexních pozměňovacích návrhů a řada pozměňovacích návrhů  Pracovní skupina ze zástupců MPO, MŽP, ERÚ, OTE a dalších vyhodnotila pozměňovací návrhy i komplexní pozměňovací návrhy

10 Úpravy legislativy – aktuální stav  Vypořádání pozměňovacích návrhů provedeno a) k vládnímu návrhu zákona b) ke dvěma KPN p. poslance Vojíře  Jednání HV a Výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí a následné druhé a třetí čtení v Parlamentu je v termínech jako k novele EZ

11 Úpravy legislativy – aktuální stav Hlavní navrhované změny vůči vládním návrhům I. k novele EZ  Zpřesněny rozsahy etapy otevírání trhu s plynem  Sjednocení termínů pro unbundling pro plyn a elektřinu; v zákoně 1 termín pro právní oddělení  Minimální potřebné náklady související s unbundlingem mohou být promítnuty do regulované ceny (ERÚ)

12 Úpravy legislativy – aktuální stav  Rozšíření činností ERÚ (vazba na směrnice EU)  Zapracována podpora druhotných zdrojů  Zapracována podpora KVET (směrnice EU 02/04)  Řeší otázku platnosti smluv při převodu z kategorie chráněných zákazníků na oprávněné zákazníky  Doplněna přechodná ustanovení

13 Úpravy legislativy – aktuální stav  Upravuje činnosti SEI a výši sankcí  Upravuje § 2 vymezení pojmů (KVET, odběratelská místa u plynu …)  Upravuje § 12 a) instituci „Dodavatel poslední instance“  Zpřesňuje § 20 Regulační výkazy pro držitele licence  Upravuje kritéria pro provozovatele PS - § 24 a)  Upravuje kritéria pro provozovatele DS - § 25 a)

14 Úpravy legislativy – aktuální stav  Vymezuje povinnost obchodníka s elektřinou uzavřít smlouvu o dodávce pro chráněné zákazníky  Zavádí povinnost pro provozovatele DS zřídit elektrickou přípojku nízkého napětí pro domácnosti do 50 m na své náklady - § 45  Upravuje práva a povinnosti provozovatele podzemních zásobníků plynu  Řeší provázanost s návrhem zákona o OZE

15 Úpravy legislativy – aktuální stav II. k návrhu zákona o OZE  Rozdílnost podaných KPN i PN k návrhu vládního zákona  Pracovní skupina doporučuje přijmout komplexní pozměňovací návrh p. poslance Vojíře buď: var. 1, která obsahuje „jen“ podporu výroby elektřiny z OZE nebo var. 2, která obsahuje podporu výroby elektřiny a tepla z OZE

16 Úpravy legislativy – aktuální stav Podstatné změny KPN poslance Vojíře mění návrh vládního zákona:  Způsob podpory  Ne zelené certifikáty, ale provozovatel zdroje OZE si může vybrat buď: A) silová cena elektřiny je tržní + příspěvek (ERÚ) nebo B) pro jednotlivé zdroje jsou stanoveny pevné ceny (ERÚ)

17 Úpravy legislativy – aktuální stav  Volba způsobu podpory na období min. jednoho roku (předem)  ERÚ nastavuje pevné ceny tak, aby pro zdroje OZE splňující stanovené parametry byla zaručena návratnost do 15 let  Povinnost provozovatelů příslušných DS a PS připojit přednostně OZE – výkup elektřiny na krytí ztrát  Dodávka elektřiny nad potřebu krytí ztrát je hodnocena jako odchylka provozovatele příslušné DS nebo PS