JAN AMOS KOMENSKÝ VY_08_Vla4_68p

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bořivoj – kníže z rodu Přemyslovců
Advertisements

Autor: Mgr. Ilona Nováková
PŘÍCHOD SLOVANŮ SÁMŮV KMENOVÝ SVAZ
Dnes bude Všeználek vypravovat o českých zemích v pravěku.
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Dnes se vydáme se Všeználkem po stopách husitských válek.
VY_06_ Vla5_7p PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE
Všeználek vypravuje o císaři Rudolfu II.
ŠKOLA NA PŘELOMU 17. A 18. STOLETÍ JAN AMOS KOMENSKÝ
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Jan Ámos Komenský.
Doba Jana Amose Komenského
Všeználek vypravuje o Janu Husovi a době, ve které žil.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: května 2012
Všeználek vypravuje o rodu Habsburků na českém trůně.
Všeználek představuje krále Karla IV.
ČESKÉ ZEMĚ PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
Identifikátor materiálu: EU
České země za třicetileté války
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Všeználek vypravuje o středověku.
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
ČESKÉ ZEMĚ PO BITVĚ NA BÍLÉ HOŘE
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY LUCEMBURKŮ
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XX_ ČJS, DUM 19
Všeználek dnes bude vypravovat o prvních obyvatelích naší země.
VYJMENOVANÁ SLOVA PO Z ROZLIŠUJEME
Baroko, prvky baroka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
VY_32_INOVACE_14_Jan Amos Komenský Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
SVĚTOVÉ STRANY , POLEDNÍKY A ROVNOBĚŽKY
SLAVNÍKOVCI A SVATÝ VOJTĚCH
Jan Amos Komenský Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Všeználek vypravuje o Velkomoravské říši.
představuje památná místa České
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_361_Jan Amos Komenský AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
o králi Přemyslu Otakaru II.
Všeználek nás seznamuje s dalšími městy České republiky
Jan Amos Komenský.
NÍŽINY V ČESKÉ REPUBLICE
VNITROZEMSKÉ VRCHOVINY A PAHORKATINY
Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu, reg. č.: CZ.1.07/1.1.02/ VY_06_Vla5_66p.
JAN AMOS KOMENSKÝ * v Nivnici v Naardenu.
Jan Amos Komenský 1592−1670 Život Uherský Brod, Nivnice, Komňa
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Jan Amos Komenský Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.5 Školství v 17. a 18.století Téma: Vývoj školství u nás Číslo.
NázevJan Amos Komenský AnotaceVýklad nové látky AutorMgr. Zuzana Šmerdová Očekávaný výstupŽák zná základní údaje z tohoto období Speciální vzdělávací potřeby.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis.
„Všichni na jednom jevišti velikého světa stojíme, a cokoliv se tu koná, všech se týče“
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Druh učebního materiálu
Jan Amos Komenský VY_32_Inovace_07KR-3
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Jan Amos Komenský
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
BAROKO sochařství, malířství, literatura
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Ve školních lavicích Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
ŠABLONA III/2 Jan Ámos Komenský, literatura 8. roč. ,Mgr. L
JAN ÁMOS KOMENSKÝ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Netvořice
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
BAROKO sochařství, malířství, literatura
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
Třicetiletá válka 2.část
Transkript prezentace:

JAN AMOS KOMENSKÝ VY_08_Vla4_68p Všeználek představuje Jana Amose Komenského a vypravuje o životě v českých zemích po třicetileté válce. JAN AMOS KOMENSKÝ GP OP VK Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu, registrační číslo CZ.1.07/1.1.02/03.0064

Jan Amos Komenský Obrázek1: J. A. Komenský [1]

Jan Amos Komenský byl poslední biskup českých bratří Jan Amos Komenský byl poslední biskup českých bratří. Je považován za jednoho z největších učenců této doby. Studoval na bratrských školách na Moravě a na evangelických školách v Německu. Působil jako učitel a duchovní správce jednoty bratrské ve Fulneku na Moravě. Nakonec musel opustit vlast a odešel do Polska. Přemýšlel, jak by měl učitel žáky co nejlépe vyučovat. Výuka měla probíhat klidně a nenásilně, škola neměla být místem strachu a násilí. Do školy měly chodit všechny děti (chlapci i dívky) a měly se zpočátku učit v mateřském jazyce. Vyučování mělo být názorné s využitím modelů nebo obrázků.

Napsal řadu knih, ve kterých psal o tom, že škola má být pro děti radostí. Nechtěl, aby se děti učily všechno zpaměti, kladl důraz na porozumění učiva a názornost. Vytvořil obrázkovou učebnici Orbis pictus, česky Svět v obrazech. Jeho nejlepší umělecké dílo se nazývá Labyrint světa a ráj srdce. Jeho práce jej proslavila v celé Evropě, pomáhal při nápravě školství. Pobýval v cizině, protože nechtěl přijmout vnucovanou katolickou víru. Zemřel v Nizozemsku, kde je pochován v Naardenu. Jan Amos Komenský je pokládán za Učitele národů.

Život prostých lidí v českých zemích po třicetileté válce Po válce šlechta potřebovala lidi, aby pracovali na polích. Mnoho lidí ve válce zemřelo a proto šlechta lidem zakazovala stěhování. Všichni museli přestoupit na katolickou víru. víra Zcela podléhali vrchnosti. Zvyšovala se robota. Museli pracovat pro pána a na svá pole jim už nezbýval čas. Několikrát se vzbouřili, ale všechny vzpoury byly krutě potlačeny. Nejznámější byla vzpoura Chodů, kterou vedl Jan Sladký – Kozina.

Život šlechty po třicetileté válce Šlechta žila v přepychu. Mezi šlechtou se začínalo mluvit německy a i na vyšších školách se vyučovalo v němčině. Česky se mluvilo jen na venkově. Šlechta si začala stavět nové paláce a zámky v barokním slohu, který se vyznačoval bohatým zdobením, zlacením a nástěnnými malbami. Kolem zámků vznikají krásné parky. Katolická církev staví barokní kostely a kláštery, které ohromovali velikostí, nádherou a hudbou, aby si v nich prostý člověk připadal jako v jiném světě. móda

Jak se žilo na zámku Obrazek2: život na zámku [2]

Obrazek3: život na zámku [3]

Co si máme zapamatovat! Jan Amos Komenský - největší učenec a biskup českých bratří. Musel opustit zemi. Psal o tom, jak lépe vyučovat děti na školách – je nazýván Učitelem národů. Nejznámější dílo je Orbis pictus (Svět v obrazech). Pomáhal při nápravě školství v mnoha zemích. Zemřel v Naardenu, kde je pochován. Velký úbytek pracovních sil znamenal vydání zákazu stěhování poddaných a zvýšení robotních povinností. Vzpoura Chodů proti útlaku – Jan Sladký Kozina. Šlechta žije v přepychu, převládá němčina – česky se mluví jen na venkově. Rozvíjí se barokní sloh.

Použité zdroje: Obrázek1: J. A. Komenský [1] Johan amos comenius. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-05-17]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Johan_amos_comenius_1592-1671.jpg Obrazek2: život na zámku [2] HARNA, Josef. Vlastivěda: Obrazy ze starších českých dějin. Pardubice: Alter,s .r. .o., Všeň, 1996. ISBN 80-85775-44-1, str. 53 Obrazek3: život na zámku [3] HARNA, Josef. Vlastivěda: Obrazy ze starších českých dějin. Pardubice: Alter,s .r. .o., Všeň, 1996. ISBN 80-85775-44-1, str. 53 Klipart Office. Com HARNA, Josef. Vlastivěda: Obrazy ze starších českých dějin. Pardubice: Alter,s .r. .o., Všeň, 1996. ISBN 80-85775-44-1