Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DUVHOVNÍ PÉČE V NEMOCNICI
Advertisements

Péče o seniora trpícího depresí
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
DUCHOVNÍ POTŘEBY (NEJEN) UMÍRAJÍCÍCH PACIENTŮ A JAK SE K NIM STAVĚT
Etická hlediska péče o staré občany
Hodnotová orientace svobodné generace
MRTVICE JAKO NEZVANÝ HOST
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 3. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Víra: pomoc nebo zátěž? Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS JEP.
Alžběta Brožová Barbora Šimková Lenka Krejcárková.
Dětský svět Dětské naivní teorie
Kvalitní vzdělání pro každé dítě v každé škole
Duchovní potřeby na konci života Doc. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK Praha.
DUCHOVNÍ POTŘEBY PACIENTŮ
Naše zvolená průřezová témata
Jednej tak, abys byl šťastný. Ne aby ses šťastným jen zdál.
Cíle při výuce etiky/náboženství Zuzana Svobodová.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Emoce (city).
HUMANISTICKÁ PSYCHOLOGIE
Psychologie test.
Analytická psychologie
Důstojnost člověka ve zdraví a v nemoci Viola Svobodová Hospic sv
Integrovaná duchovní péče ve zdravotnických službách Rev. George Cobb Vedoucí kaplanského týmu Nemocnice Mount Vernon North West London, UK.
OSOBNOST.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Psychologie štíhlé postavy
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Rozdíly mezi osobnostmi
Spirituální péče v hospici z pohledu lékaře
E UTANÁZIE. D ĚJINY EUTANÁZIE. A RGUMENTY PRO A PROTI. Jaromír Matějek.
Duše aj.úvahy, aneb téma nejméně na seminární práci
Kdo je animátor seniorů? Doc. Ing. Aleš Opatrný,Th.D. Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze.
Člověk v obtížných životních situacích Úvodní přednáška o krizích a jejích souvislostech.
Cesta a význam dó, tao Staří válečníci se vydávali dokonale připraveni na krvavou cestu života Ani dnes to není jiné, stačí např.nasednout do automobilu…
Za dobrovolnickými příběhy na severní Moravu do Slezské diakonie.
Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV
 © Centrum pro katechezi Olomouc.  Modlitba je setkání s Bohem.  Modlitba je rozhovor.  Modlitba je základní kámen naší víry. Vyrobilo Centrum pro.
KRIZOVÁ INTERVENCE.
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
Zpracovala: Simona Hyková
Motivace Motivace-aneb nestavějte domeček z karet Motivace je psychický proces vedoucí k energetizaci organismu. psychický Motivace usměrňuje naše chování.
Žák. Osobnost určitý člověk, individuum odlišné od ostatních ve vlastnostech, zkušenostech atd.
Moje záliby Přemýšlení Kateřina Veverková
Psychologické aspekty zdraví
(Asistovaná sebevražda) Ano či ne?
Od bestselleru k výzkumu
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
Analýza duchovní situace Duchovní postoj Dialog s Bohem Duchovní hloubka Poslání Vzájemné ovlivnění všech prvků.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Definice, základní pojmy
KONFERENCE OD ANALÝZ KE KOORDINACI SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V DĚČÍNĚ ING. RENÁTA GREŠÍKOVÁ Kvalita služeb a potřeby člověka.
Bezpečnost silniční a železniční dopravy Přednáška NÁVRH A VYHODNOCENÍ OPATŘENÍ KE SNÍŽENÍ NEHODOVOSTI Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Srdečně vás vítáme Kdo jsme a co nabízíme? Jsme křesťanský sbor církve adventistů sedmého dne v Karlových Varech Chceme naplnit potřeby lidí žijících v.
Komplexní péče o pacienty na 1. interní klinice VFN a 1.LF UK v Praze Mgr. Markéta Čermáková nemocniční kaplanka.
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
psychologie osobnosti – vztahově-postojové složky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Smrt Vypracoval: Jakub Polášek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
SMRT Vypracoval: Michael Brablec Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Psychické procesy - vnímání
Socializace Kejřová.
Odvrácená strana Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Násilná osoba aneb co s ní
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Transkript prezentace:

Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS JEP

Kvalita života  Při úvahách o kvalitě života těžce nemocného se nemůžeme omezit jen na biologická hlediska, funkčnost organismu a z ní vyplývající využití možností, které život nabízí.  Nemůžeme kvalitou života rozumět pouhý souhrn možností provozovat nejrůznější životní aktivity ani jí nemůžeme ztotožnit a uzdravením.  Kvalitu života může a musí posuzovat nemocný sám.

Je třeba saturovat potřeby:  biologické  sociální  psychologické  spirituální

Problém dnešní medicíny:  Ví, co se děje v organismu nemocného,  zajímají jí hodnoty měřitelné,  hledají se příčiny dysfunkcí,  málo nebo nic se ví o nitru člověka (myšlenky, city, naděje, obavy,……). Nebezpečí: vnímáme „tělo bez duše“ a člověka bez jeho osobní historie.

Nitro a jeho hodnoty  Jsou obtížně sdělitelné, druhému nepřístupné.  Jde o hloubky bytí a životních jistot člověka.  Tyto hodnoty mají tendenci přesahovat vše, co běžný lidský život obsahuje.  Pro někoho jsou tyto hlubiny spíš „něčím“ (hlubiny duše, osud, apod.), pro jiné jsou místem k setkání s „někým“.  Nejobecnější niternou hodnotou, která otevírá cestu k hodnotám dalším, je skutečná láska, ve které člověk vychází za hranice svého egoismu.

Nitro člověka v těžkostech  Zvlášť v situaci bolesti, velkých těžkostí nebo blízkosti smrti bývají tyto hloubky odkrývány a zaměstnávají člověka.  Schopnost o těchto věcech mluvit se u jednotlivých lidí velmi liší. U někoho je tato schopnost téměř neznatelná, což ovšem neznamená, že by tyto hodnoty nebyly v jeho životě přítomny.

Lékařská pomoc a nitro člověka  I když se intervence medicíny přímo nitrem člověka nezabývá, má s ním počítat.  Vnitřní svět člověka si zasluhuje úctu a respekt.  Stav nitra ovlivňuje průběh nemoci, léčby, i mezilidské vztahy.

Osobní historie  Při setkání vnímáme člověka v „okamžitém stavu“, on je ale přítomný s celým svým životním příběhem.  Reálný člověk je osoba s celou svou minulostí.  Osobní historie ovlivňuje vědomě i nevědomě přítomnost i pohled do budoucnosti.

Osobní příběh člověka  Není nemocí uzavřen či „zrušen“  Nemá být nemocí rozdělen na dvě zcela rozdílné části („když jsem byl zdráv“, „teď, když jsem nemocen“)  Naší péči má být scelován, nemoc se do něj má včlenit  Toto mnohdy nechápe ani nejbližší okolí nemocného

Zásadní úkoly vážně nemocného  Nalézat smysl toho, co prožívá  Naplnit vlastní život i ve fázích, kdy jsou možnosti aktivity velmi omezeny  Smíření  Odpoutat se od toho, co už nemůže užívat, dělat, posléze od celého života  Dotvořit svůj život - dovést vztahy k upřímnosti a naplnění.  Dořešit či vyřešit své spirituální otázky.

Zásadní úkoly ošetřujícího  Kromě medicínské stránky:  vnímat s úctou osobnost nemocného;  je-li to možné, porozumět jeho životnímu příběhu a respektovat jej;  respektovat vnitřní svět nemocného i když je nesrozumitelný;  vidět a vnímat nemocného celostně, „vnějšek i nitro“.

Velké šance:  Pomáhat nemocným ne jen k lékařské, ale i ke spirituální pomoci.  Naučit se z životních příběhů lidí, do kterých je nám dovoleno nahlédnout, mnoho užitečného o životě i pro osobní život.

Děkuji vám za pozornost a přeji Vám radost z poznávání životních příběhů lidí i jejich nitra.