Josef Lada (17. 12. 1887 – 14. 12. 1957) autor: Kateřina Marková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Povídání o pejskovi a kočičce
JOSEF LADA Jedna z nejznámějších osobností české literatury
VY _32_INOVACE_05_04J.Neruda
Číslo v digitálním archivu školy
Josef Čapek (23. března 1887 – duben 1945) autor: Kateřina Marková.
Anotace Žáci se seznámí s životem a dílem Mikoláše Alše, jeho typickými kresbami, ilustracemi… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_LZ_11 Sada DUMLiterární žánry Předmět Český jazyk a literární výchova Název materiálu Co je pohádka Anotace.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_11.
Bratři Čapkové.
STŘEDOČESKÝ KRAJ Edita Petříčková.
Karel Čapek.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Helena Zmatlíková ( – ) autor: Kateřina Marková.
Sourozenci Čapkovi.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.03 Název pro školu: EU ČJ 03 II Název materiálu: Jaroslav Hašek Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
 spisovatel, novinář  otec alkoholik, zemřel brzy (matka se s dětmi často stěhovala)  nedokončil gymnázium, vyučil se drogistou a maturoval na obchodní.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základní škole OP VK.
VY_III/2_INOVACE_83_Jiří Žáček
Zdeněk Miler ( – ) autor: Kateřina Marková.
Radek Pilař ( – ) autor: Kateřina Marková.
Tradiční poezie pro děti a mládež
František Hrubín Jan Musil.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ rajhrad
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
VY_III/2_INOVACE_99_Josef Čapek
Ilustrace oblíbené knihy
VY_III/2_INOVACE_87_František Hrubín
Jiří Trnka ( – ) autor: Kateřina Marková.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
ILUSTRACE Vytvořila: Klára Tlamková Konzultant: Mgr. Věra Chlupová.
Mikoláš Aleš VY_III/2_INOVACE_90_Mikoláš Aleš Mgr. Jana Svobodová.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Mgr .Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj
ČEŠTÍ ILUSTRÁTOŘI.
Adolf Born (nar ) autor: Kateřina Marková.
Ondřej Sekora ( – ) autor: Kateřina Marková.
Spisovatelé dětské literatury
Karel a Josef Čapkovi.
Spisovatelé dětské literatury
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_34.
ZŠ Řevnice Školní Řevnice
MALÍŘ, KRAJINÁŘ, ILUSTRÁTOR
Josef Lada.  Narozen: v Hrusicích u Mnichovic  Zemřel: v Praze, pochován na Olšanských hřbitovech  vyrůstal v tvrdém prostředí.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_32.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorŠárka Matějová Datum NázevVY_52_INOVACE_4_Josef Lada Ročník2. Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor VY_32_Inovace_21C_popis uměleckého díla.
ČESKÉ MODERNÍ POHÁDKY PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk.
SŠ, ZŠ A MŠ, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Povídka, pověst, pohádka, bajka Ověřeno: 5. ročník, V. třída Cílová skupina: žák základní školy praktické.
Bajka VY_32_Inovace_09KM-7
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_34.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_30.
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_31.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
AUTOR: Světlana Havránková
Autor: Mgr. Irena Nádvorníková
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
VY_32_INOVACE_ČJ.3.19 Anotace
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_JOSEF_LADA Název materiálu: Josef Lada
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
JOSEF LADA Životopis a díla
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

Josef Lada (17. 12. 1887 – 14. 12. 1957) autor: Kateřina Marková

JOSEF LADA malíř, ilustrátor, jevištní výtvarník, karikaturista, scénograf a autor moderních pohádek pro děti Narodil se v Hrusicích u Prahy, pocházel ze čtyř dětí, jeho otec byl vyučený švec. Ve škole ho zajímal přírodopis a kreslení. Začal ilustrovat knížky pro děti, uveřejňoval své kresby v časopisech Besídka malých, Humoristické listy, Šibeničky a jiné. Ilustroval knihy Jaroslava Haška, Jana Nerudy, J. Š. Kubína a jiných spisovatelů.

JOSEF LADA Měl dvě dcery s manželkou Hanou Budějovickou. Jeho kresby doprovázely verše pro děti od Seiferta či Hrubína, lidovou poezii, např. Říkadla nebo Halekačky naší Kačky, i umělecko-naučné publikace - Svět zvířat, Veselý přírodopis. Vycházel ze známého vesnického prostředí, folklorní tradice, perzonifikuje svět zvířat, pracuje s nadsázkou.

Tvorba Josefa Lady: Moje abeceda Kalamajka, společně s Jaroslavem Haškem, Veselý přírodopis Svět zvířat Ladovy veselé učebnice (Ptáci , Savci, Brouci a hmyz a Vodní živočišstvo) Dobrodružství Tondy Čutala Mňoukačky naší kočky Ezopské bajky Halekačky naší Kačky Kocour Mikeš (čtyři díly – O Mikešovi, Do světa, Cirkus Mikeš a Kludský, Zlatý domov)

Další díla Josefa Lady: O chytré kmotře lišce Vzpomínky z dětství Pohádky naruby Bubáci a hastrmani Straky na vrbě Kronika mého života Nezbedné pohádky Veselé kresby Josefa Lady Josef Lada dětem Říkadla Můj přítel Švejk Velká kniha českých říkadel

Ukázky obrázků a ilustrací Josefa Lady

Ladovy veselé učebnice

Nezbedné pohádky

Kocour Mikeš

O chytré kmotře lišce

Bubáci a hastrmani

Pohádkové Hrusice – rodná obec J. Lady

Použité zdroje: http://www.laduv-kraj.cz/turistika/cesta-kocoura-mikese/ http://www.antikvariat-benes.cz/?kat=2&dir=1&str=36&st=&pg=detail&idb=5984&ord=1 http://simonak.eu/index.php?stranka=pages/g_u/12_24.htm http://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_Lada http://www.spisovatele.cz/josef-lada http://hrusice.muzeumompv.cz/josef-lada/ http://creativoas.cz/josef-lada.php http://tichaposta.blog.cz/1002/vodnici-pana-lady